Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) trečiadienį pranešė, kad 2017 metais universitetai į valstybės finansuojamas vietas studijuoti galės priimti tik surinkusius ne mažiau nei 3, kolegijos – ne mažiau nei 1,6 stojamojo balo iš dešimt.

Be to, ministrė Jurgita Petrauskienė pabrėžė, jog labai svarbu, kad aukštosios mokyklos vienodai taikytų kokybės kartelę ir valstybės finansuojamiems studentams, ir mokantiems už studijas savo lėšomis.

„Nemažam skaičiui universitetų, priimančių daug studentų, studijuojančių savo lėšomis, stojančiųjų skaičius sumažėtų – yra atlikti paskaičiavimai – nuo keliolikos iki keliasdešimties procentų. Tie universitetai – tai Mykolo Romerio universitetas, Aleksandro Stulginskio universitetas, Lietuvos sporto universitetas – jie priima daugiausia mokančių už mokslą. Dar nemažai studijuojančių savo lėšomis priima Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, tačiau jų priėmimo balas yra aukštas“, – BNS sakė J. Augutis.

Pasal J. Augučio, jo vadovaujamam VDU naujovės nebus reikšmingos.

„Yra tam tikras nelabai didelis skaičius programų, kur šiek tiek studentų yra priimama į mokamas studijas su žemesniu negu 3 balai vidurkiu, bet didelės įtakos tai neturės“, – tikino jis.

Pernai aukštosios mokyklos pačios buvo sutarusios, kad 2016 metais į universitetus būtų priimama surinkus ne mažiau kaip 2, į kolegijas – ne mažiau kaip 1,2 stojamojo balo.

„Iš anksčiau Rektorių konferencija buvo priėmusi sprendimą laikytis ne mažiau kaip 2 balų kartelės, bet, kaip žinote, dalis universitetų nesilaikė ir priėmė studentus su mažesniais balais. Matysim, kaip bus šiais metais. Įstatymais lyg ir nėra apibrėžta, kad universitetai į valstybės nefinansuojamas studijas negalėtų priimti studentų savo nuožiūra, bet tikiuosi, kad šiais metais nė vienas universitetas nepriims studentų su žemesniu vidurkiu, tai būtų džentelmeniška ir teisinga“, – teigė J. Augutis.

Keturios aukštosios mokyklos – Vilniaus universitetas, Kauno technologijos universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas – savo ruožtu sausį pasirašė ketinimų protokolą įkurti Universitetų pažangos konferenciją.

Vienas deklaruojamų siekių – nuosekliai didinti reikalavimus stojantiesiems ir užtikrinti, kad priėmimo į aukštąsias mokyklas minimalus konkursinis balas kitąmet būtų padidintas iki 4.