Sūnui pasakyta, jog tėvelis yra išplaukęs į jūrą ir grįš kitą pavasarį.

T.A.Rudokas - bene vienintelis poetas, kuriam teismo sprendimu skirta laisvės atėmimo bausmė. Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo sprendimu už tai, kad vengė mokėti alimentus, nuo šių metų sausio 3 dienos jis įkalintas Kybartų pataisos darbų kolonijoje-gyvenvietėje.

Į laisvę poetas turėtų išeiti metų pabaigoje - gruodžio 21 dieną. Beveik prieš metus, praėjusių metų vasarį, tas pats sostinės teismas T.A.Rudokui buvo skyręs vienerių metų laisvės atėmimo bausmę. Jos vykdymas tada atidėtas trejiems metams su sąlyga, kad nuteistasis per 3 mėnesius įsidarbins ir per 12 mėnesių atliks 700 valandų nemokamų darbų. Neįvykdęs šių reikalavimų T.A.Rudokas atsidūrė Kybartuose.

"Meilės laiškas"

5 metų poeto sūnus Matas gyvena Gargžduose (Klaipėdos rajone) su mama, buvusia antrąja T.A.Rudoko žmona. Ji ir kreipėsi į teismą dėl alimentų nemokėjimo (literatas nepanoro minėti jos vardo). T.A.Rudokas buvo apsistojęs Vilniuje pas tėvą, taip pat poetą Vytautą Rudoką.

Vakar LŽ žurnalistams pavyko telefonu pasikalbėti su bausmę atliekančiu meno pasaulio atstovu. Pasak poeto, sūnumi Matu jis rūpinosi, buvusiai žmonai siuntė pinigus. Tiesa, pripažino, tai darė ne sistemingai, ne kiekvieną mėnesį.

Su antrąja buvusia žmona T.A.Rudokas bendrauti nelinkęs. "Tai poniai neturiu ką pasakyti, sakė jis. - Ji kreipėsi į teismą, po kurio laiko pareiškimą atsiėmė. Alimentai man buvo priteisti ne Vilniuje, o Klaipėdoje. Pats apie tai nieko nežinojau".

Anot jo, pakviestas į policijos komisariatą Vilniuje pamatė buvusios žmonos "meilės laišką": "Prašau iškelti baudžiamąją bylą..." T.A.Rudoko nuomone, moteris taip elgėsi iš pykčio: "Ji gyvena normaliai. Tėvai turi ūkį. Pinigų trūkumu jie nesiskundžia. Tai buvo sąskaitų suvedinėjimas".

Anot T.A.Rudoko, viena priežasčių, dėl kurių buvusi sutuoktinė kreipėsi į teismą, - jai buvo nemalonu girdėti, kad sūnus nori gyventi su tėvu. Jau būdamas kolonijoje poetas per tėvą sūnui Matui nusiuntė dovaną. Ją gavęs 5 metų berniukas paskambino tėveliui į Vilnių. "Atsiliepęs tėvas jam pasakė, kad aš esą išplaukiau į jūrą ir grįšiu pavasarį", - sakė literatas. T.A.Rudokas tvirtino, jog sūnus jam visada buvo svarbus. Užvakar poetas sukūrė ir išsiuntė Matui eilėraštį.

Aplinka

"Nors režimas - pusiau laisvas, čia visur "poriadok" (tvarka - aut.). O ko norėti, juk tai - kolonija", - įspūdžiais iš įkalinimo įstaigos dalijosi T.A.Rudokas. Jis gyvena vienoje kameroje su 4 nuteistaisiais. "Miegu paprastoje geležinėje lovoje", - sakė poetas.

Pasak jo, kolonijos gyventojams skiriami 125 litai maistpinigių per mėnesį. Už tuos pinigus T.A.Rudokas perka būtiniausius maisto produktus - duoną, ryžius, žirnius, česnakus. Maistą gaminasi pats. "Mėsos daug nepripirksi", - teigė T.A.Rudokas. Anot jo, kolonijos gyventojai draugiškai vaišina arbata, duoda aliejaus, kitų maisto produktų. "Chebra draugiška, įpratusi dalytis", - sakė poetas.