Jo teigimu, nors direktorius ne pirmą kartą moksleivę auklėjo naudodamas fizinę jėgą, šį kartą jis bausmės sulauks tik todėl, kad apie įvykį pranešė nacionalinė žiniasklaida.

„Jeigu ne žiniasklaida, niekas nebūtų pasidarę“, – ketvirtadienį per Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdį tvirtino parlamentaras.

Jis teigė asmeniškai bendravęs su penktokės, kurią direktorius pastūmė, tėvais, kitų šioje mokykloje besimokančių vaikų tėvais.

„Tėvams prasidėjo grasinimai ir skambinimai į namus, važinėjimai, prašymai atsiimti pareiškimus. Aš tik perpasakoju žodžius. Mergaitės mamai grasino, kad jeigu blogai pasibaigs situacija, ji praras darbą. Ji dirba, berods, globos namuose dirba. Situacija tokia, kad visi įbauginti. Ir bijo bet kokio veiksmo imtis, sako: žinome, kokia situacija Marijampolėje, kai (švietimo įstaigų – BNS) direktoriai priklauso vienai partijai, sėdi po 15-20 metų ir daro ką nori, net profesinės sąjungos nieko nedaro, nes irgi priklauso tai pačiai partijai. Situacija neeilinė“, – kalbėjo D.Gaižauskas.

Anot jo, apie mokyklos direktoriaus taikomas fizines bausmes pasakojo ne vienas asmuo – esą S.Virbickas mokinius yra virvute paauklėjęs, liepęs žąsele eiti, kamuolį sviedęs.

„Sužinojau šokiruojančių dalykų, kad tiek tėvai, tiek kiti su tokiomis situacijomis, aplinkybėmis buvo susidūrę ne kartą, tačiau nieko nesiėmė, sako, kad Marijampolėje rasti teisybę, ypač švietimo klausimais, praktiškai nebuvo įmanoma“, – tvirtino parlamentaras.

2013 metais Mokolų pagrindinės mokyklos direktorius dėl netinkamo elgesio svarstytas tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitete. Tuomet jis sulaukė įspėjimo dėl nesuvaldytų emocijų bei netinkamo mokinių drausminimo būdų panaudojimo.

Marijampolės savivaldybės atstovų teigimu, nuo to laiko jokių skundų dėl S.Virbicko elgesio nebuvę. Tačiau D.Gaižauskas tvirtino, kad netinkamą elgesį savivaldybės Švietimos skyriaus darbuotojai esą žinojo, bet nieko nedarė.

„Kolektyvas susiskaldęs į dvi dalis, jeigu ne į tris, direktoriui bijo ką nors pasakyti, nes žino, kad jo giminaitis yra administracijos direktorius. Žinau, kad buvo pokalbiai su Švietimo skyriaus darbuotojais, darbuotojai sakė, kad bijo ką nors daryti, nes bijo prarasti darbą. Tokia atmosfera buvo Mokolų mokykloje“, – per Seimo komiteto posėdį kalbėjo Marijampolėje rinktas politikas.

Posėdyje dalyvavusi Marijampolės vicemerė Irena Lunskienė teigė, kad sužinojus, jog gruodžio pradžioje S.Virbickas galėjo prieš penktokę panaudoti fizinę jėgą, buvo sudaryta darbo grupė įvykiui ištirti.

„Darbo grupė nustatė, kad jis pažeidė etiką. (...) Jis pripažino, kad pastūmė mergaitę, kad pakeltu tonu su ja kalbėjo. Darbo grupė rekomenduoja tarybai atleisti direktorių iš pareigų“, – žurnalistams Seime sakė vicemerė.

Siūloma S.Virbicką atleisti už padarytą šiurkštų pažeidimą.

Savivaldybės taryba taip pat yra gavusi jo atsistatydinimo prašymą. Kokiu pagrindu atleisti direktorių, spręs savivaldybės taryba sausio 9 dieną.

Pasak Marijampolės savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Svajonės Rainienės, šiuo metu situacija mokykloje sudėtinga.

„Bendruomenę sudaro daug žmonių, žmonės turi įvairių požiūrių ir vertinimų, kyla susipriešinimas dėl požiūrių ir vertinimų, pati situacija ir emocinė aplinka yra sudėtinga“, – teigė ji.

Nuo direktoriaus nukentėjusi penktokė prieš Kalėdas mokyklos nelankė, nes taip patarė gydytojai. Ar mergaitė pirmadienį pasirodys pamokose, neaišku.

„Sužinojus apie įvykį, organizuota skubi pagalba vaikui ir šeimai. Iki atostogų buvo gydytojų sprendimas atleisti vaiką nuo pamokų. Negaliu pasakyti, ar pirmadienį ji ateis į mokyklą. Tėvai konsultuojasi su specialistais, jie ir nuspręs. Mūsų veiksmai buvo nukreipti į bendruomenę, kad bendruomenė būtų pasiruošusi priimti šitą ir kitus vaikus po atostogų, kad jų vertinimai, požiūriai būtų tik jų vertinimai ir požiūriai, tai niekaip neturi atsiliepti ugdymo procesui“, – kalbėjo S.Rainienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pabrėžė, kad joks, net mažiausias smurtas negali būti toleruojamas.

„Visais atvejais bet kokio smurto, koks jis bebūtų – ar psichologinis, ar kepštelėjimas, ar kaip bevadintume – jokio smurto negalima pateisinti. Tai yra žmogaus žeminimas, tai yra nepagarba žmogui, tai pagaliau fizinis skausmas. (...) Vaikas gali elgtis netinkamai, su vaiku gali būti įvairių kitų problemų, bet suaugęs žmogus, o ypač pedagogas, turi tam tikrą išsilavinimą, jis turi gebėti dirbti su vaiku, susivaldyti ir mokėti vaikui paaiškinti elgesio taisykles, bet jokiu būdu nesmurtauti“, – sakė ji ir pridūrė, kad dabar labai svarbu užtikrinti gerą mikroklimatą mokykloje.

Dėl S.Virbicko veiksmų Marijampolės apylinkės prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą. Jis kaltinamas fizinio skausmo sukėlimu ir nežymiu sveikatos sutrikdymu mažamečiam asmeniui.

Ketvirtadienį Marijampolės apylinkės teismas bylą išnagrinėjo ir sprendimą žada skelbti sausio 18 dieną.