Vilnietė Dovilė augina du vaikus – 8 metų mergaitę ir 15 metų paauglį. Moteris sako šįmet Kalėdų laukusi su nerimu: nuogąstavo, ar tik neteks šeimoje amžiams atsisveikinti su Kalėdų senelio personažu. Pašnekovės teigimu, dukteriai dabar toks pereinamasis laikotarpis, kai vaiko tikėjimas Kalėdų seneliu susvyruoja.

„Antai, kad Dantukų Fėjos nėra, o pinigėlį už dantuką deda tėvai, maniškė pasakė prieš gerą pusmetį. Maniau, kad panašiai bus ir su Kalėdų seneliu. Paprastai išėjus į pirmą klasę, kur susirenka marga kompanija vaikų, jie greitai vienas kitą „apšviečia“ įvairiais klausimais, Kalėdų senelio irgi.

Prisimenu, kaip sūnus pirmoje klasėje grįžo vieną dieną iš mokyklos ir sako: „Šiandien kalbėjome apie Kalėdų senelį. Liepė pakelti ranką, kas juo tiki, tai pakėliau aš ir dar vienas vaikas. Kiti sako, kad jo nėra, o dovanas deda tėvai“. Tąkart aš nei patvirtinau, nei paneigiau informacijos, o tik perklausiau jo: „O kaip tu pats manai?“. „Aš manau, kad yra“, - atsakė.

Būdamas antrokas, sūnus prieš šventes taip paslaptingai paklausė: „Mama, tai dovanas dedat jūs, ar ne?“. Ir nelaukdamas, kol atgausiu kvapą ir kažką atsakysiu, pats sau pasitvirtino: „Aš taip ir maniau“. Tada beliko ir man suokalbiškai nusišypsoti, ir ši tema buvo beveik baigta. Bet. Koks nustebimas buvo, kad per tas pirmąsias Kalėdas, kai sūnus jau nebetikėjo Kalėdų seneliu, po eglute radome daugiau negu įprastai dovanų. Ir man, ir tėčiui, ir net seneliams, pas kuriuos tradiciškai švenčiame Kalėdas. Tai buvo... sūnaus dovanos mums visiems“, – DELFI pasakojo Dovilė.

Moteris sako, kad tarp dovanų buvo nupieštas atvirukas, šokoladukas, kalendoriukas. Dovilė pamena, kokios laimingos buvo vaiko akys, kai šeimos nariai dovanas vyniojo. Ji suprato, kad nuo šiol sūnus pereina į tą lygmenį, kai tiek pat malonu yra ir gauti, ir dovanoti kitam.

„Taigi, tas perėjimas iš „Kalėdų senelis yra – Kalėdų senelio nėra“ buvo tikrai pakankamai lengvas. Esu girdėjusi suaugusiųjų, kurie sako, kad sužinojus, kas deda dovanas, jiems buvo didžiausia vaikystės trauma. Tačiau aš pati to nepatyriau. Sūnui, kai jis suabejojo Kalėdų senelio tikrumu, pasakiau, kad tikėti stebuklais reikia visada, net ir kai tau 35 metai. Kalėdų senelis su dovanomis ateina pas tuos žmones, kurie tiki stebuklais“, – sakė pašnekovė.

Dovilės dukra šiemet Kalėdų seneliui parašė ilgiausią laišką su 8 dovanų punktais. Stebėdama per televizorių reportažus, kur šmėžuoja Kalėdų seneliai,mergaitė sako, kad tai yra persirengę žmonės. O tikrasis Kalėdų senelis yra „kažkur ten toli, kur jo niekas nemato“. Dar ji pažadėjo šiais metais neiti miegoti ir laukti senelio ateinant. „Manau, kad tai paskutiniai metai, kai ji taip nuoširdžiai tiki“, – teigia Dovilė.

Apie Kalėdų senelį išgirdo per televizorių

Vilnietis Domas juokiasi prisiminęs situaciją, kai su septynmete dukra žiūrėjo „Išsipildymo akcijos“ koncertą , o Marijonas Mikutavičius vedėjos nuo scenos paklausė: „O tu kada sužinojai, kad Kalėdų senelio nėra?“.

Domas juokiasi, kad nors dukra išgirdo, tačiau net nesureagavo. „Po kurio laiko šnekėjau su dukra ir sakiau, kad Kalėdų senelis su nykštukais visus metus stebi, ar vaikai gerai elgiasi, o tada atneša dovanų. Pasakiau, kad jei kas pasakos, kad Kalėdų senelio nėra, gal jie truputį išdykavo, neklausė ir bijo, kad negaus dovanų, todėl ir sako, kad Kalėdų senelio nėra“, – dukrą artėjančiai akistatai su suaugusiųjų pasauliu ruošė Domas.

Beje, į panašią situaciją praėjusiais metais buvo patekusi DELFI skaitytoja, pasipiktinusi „Radistais“, per eglės įžiebimo šventę kartojusiais, kad dovanas perka tėvai.

„Penktadienio vakaras. Minia žmonių su nekantrumu laukia Vilniaus eglutės įžiebimo Katedros aikštėje. Dar daugiau žmonių šį renginį stebi prie televizijos ekranų. O čia du vyrukai – Radistai Rolandas Mackevičius ir Jonas Nainys – nuolatos kartoja, kad dovanas perka tėvai, taip pat į nepatogią padėtį pastatydami ir Rūtą, kuri dar bandė taisyti padėtį“, – tuomet skundėsi ji.

Psichologė: tai tikrai nėra trauma ar krizė

„Pirmiausia turbūt svarbu tėvams suprasti, kad tai tikrai nėra jokia trauma, krizė, tiesiog vaikas nusiminė, nes sužinojo dalykus, kurie galbūt jam keisti ar trikdo. Klausimas, kas toje istorijoje jį sutrikdė – ar jis galvoja, kad negaus dovanų, ar supyko, kad kažkas melavo, jaučiasi apkvailintas. Nereikia išsigąsti – tai tikrai, dar kartą pasikartosiu, nėra trauma, nekelia grėsmės nei vaiko gyvybei, nei jo psichiniam integralumui“, – sako Paramos vaikams centro vadovė, psichologė Aušra Kurienė.

Psichologės aiškinimu, tokiais atvejais tėvai turi įgūdžių, įprastų būdų paguosti nusiminusį vaiką.

Aušra Kurienė
A. Kurienė pataria ramiai su vaiku pasikalbėti, kaip jis tą sužinojo, dėl ko nuliūdo, paguosti jį. Specialistės aiškinimu, vaikai per gyvenimą sužino įvairių dalykų – ir tai, kad raganų nėra, ir kad vampyrai neegzistuoja, ir kad „Žvaigždžių karų“ herojai išgalvoti, ir kad nėra motociklininko, motociklu perskrendančio per penkiaaukštį namą, ar kad galbūt nėra Kalėdų senelio.

„Tiesą sakant, kas pasakė, kad jo nėra, jeigu jau taip pasigilintume, iš kur mes žinome? Nereikia kiekvieno įvykio taip sušaržuoti. Vaikai tikrai negyvena saldainių valgymo gyvenimo, yra realybė ir tėvai turi padėti vaikui ją priimti. Štai apie 8 metus vaikai atranda, kad mirtis egzistuoja. Tai tikrai sukrečianti žinia, bet tai yra raidos etapai, kai vaikas atranda įvairius dalykus apie pasaulį, supranta, kad tėvai skiriasi, pykstasi ar ne viską gali, kad tėtis ar mama kažko nežino. Įvairūs dalykai vyksta jo gyvenime, labai svarbu būti šalia ir nepersiimti dramos“, – patarė A. Kurienė.

Pašnekovės teigimu, jei vaikas sužinojo apie Kalėdų senelį ir nusiminė, pats gali tapti Kalėdų seneliu: ruošti dovaną močiutei, sesutei ar kam nors.