Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė.

Vaikui, laikinai išvykstančiam su vienu iš tėvų į užsienio valstybę, kito iš tėvų notariškai patvirtinto sutikimo nereikės. Visai nesvarbu, ar vaiko globa nustatyta su vienu iš tėvų. Nebent vieno iš tėvų atžvilgiu yra priimtas teismo sprendimas ir yra apribota to tėvo valdžia, tuomet toks tėvas išvis neturi teisės išsivešti vaiko į užsienio valstybę.

O kada vieno iš tėvų raštiškas sutikimas reikalingas? Tik tada, jeigu vaikas vienas be tėvų vyktų atostogauti.

Pažymiu, kad raštiškas sutikimas visada turi būti patvirtintas notaro, kitaip negalios.

Tuo atveju, kai vaiko pavardė nesutampa su vieno iš tėvų, su kuriuo jis išvyksta į užsienio valstybę, pavarde, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai visgi gali pareikalauti pateikti vaiko gimimo liudijimą, todėl patarčiau turėti giminystę įrodantį dokumentą.

Atkreiptinas dėmesys, kad vaiko gimimo liudijimas nėra asmens tapatybės dokumentas, tinkamas keliauti į užsienį. Vaiko asmens dokumentai, patvirtinantys vaiko asmens tapatybę bei pilietybę ir skirti vykti į užsienio valstybes, yra Lietuvos Respublikos pasas ir asmens tapatybės kortelė.

Ernesta Strankauskė
Vaikų asmens dokumentai galioja trumpesnį laiką t.y. 2-5 metus, todėl ruošdami vaiką kelionei siūlyčiau į tai atkreipti dėmesį ar vaiko paso galiojimo laikas nepasibaigs artimiausiu metu.

Vaiko, kuriam yra nustatyta globa (rūpyba), globėjas (rūpintojas), vaikų globos (rūpybos) institucijos vadovas ar jo įgaliotas atstovas, likus ne mažiau kaip 3 dienoms iki numatomo vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybę, privalo raštu informuoti savivaldybės vaiko teisių apsaugos tarnybą (skyrių) apie numatomą vaiko laikiną išvykimą į užsienio valstybę, nurodydamas kelionės tikslą, trukmę ir šalį, į kurią vaikas išvyksta.

Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com

Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta DELFI.