Mitingo metu PBK žurnalistai ieškojo pašnekovų, kurie galėtų papasakoti apie neva visiškai nuskurdintų dėstytojų padėtį. Vėliau buvo parodytas pats reportažas, kuriame – dėstytojų nuomonės buvo iškraipytos. „Lietuva neturi ateities“, „Lietuvoje – žemo lygio kultūra, visuotinis neraštingumas“ – esą tokiais lozungais mojavo dėstytojai, nors tokių teiginių įrodymų nė nepateikė.

Tačiau siekdami pagrįsti tokius teiginius, rusų žurnalistai parodė į PBK kamerą atsisukusią lietuvę, uždainavusią „Putin chuilo“. Ši pašaipi necenzūrinė ukrainiečių daina išpopuliarėjo po 2014-ųjų įvykių Ukrainoje – Rusijos įvykdytos Krymo okupacijos ir sukelto karo Donbase. „Chuilo“ yra ukrainietiškas slengo žodis, reiškiantis „subingalvio“ ir „šikniaus“ kombinacija, o daina „Putin chuilo!“ nesyk skambėjo viešų renginių, pavyzdžiui, futbolo varžybų metu.

Siautėjo V. Tomaševskio padėjėjos paskyroje

Tuo istorija gal ir būtų pasibaigusi, jei ne Valdemaro Tomaševskio partijos sąraše į rinkimus ėjusi jo padėjėja, Vilniaus savivaldybės narė Romualda Poševeckaja – pati buvusi televizijos kanalo PBK žurnalistė. VSD Nacionalinių grėsmių Lietuvos saugumui ataskaitoje minėta R. Poševeckaja dažnai vyksta į Rygą, kur susitinka su PBK vadovais, o gautą informaciją perduoda V. Tomaševskiui.

Be to, ji yra atsakinga už Vilniaus miesto rusiškas mokyklas, kurias, kaip įtariama, V. Tomaševskio nurodymu įtraukia į LLRA-KŠS organizuojamas protestų akcijas. R. Poševeckaja yra pagarsėjusi dėl daromo spaudimo mokyklų administracijoms, ji taip pat priešinosi vykdomai mokyklų tinklo pertvarkai Vilniuje.

Savo feisbuko paskyroje R. Poševeckaja pasidalijo ne visu reportažu, o tik iškirpta dalimi, kur šviesiaplaukė lietuvė dainuoja V. Putiną pašiepiančią dainą. Būtent tada po šiuo vaizdo įrašu pasipylė užgaulių, įžeidžiančių ir net grasinančių komentarų lavina.

Reakcijos po R. Poševeckajos pasidalintu vaizdo įrašu

Vaizdo įrašu pasidalijo ir straipsnį apie uždainavusią lietuvę sukurpė Laurynas Ragelskis – VSD ataskaitose taip pat minimas žmogus, kuris didžiuojasi esąs vatnikas.

Šio veikėjo įsteigtas internetinis portalas „Ldiena“ pagarsėjo purvo drabstymu ant Lietuvos ir yra vadinamas vienu Kremliaus propagandos šaltiniu Lietuvoje. Be to, L. Ragelskis, kartu su keliais bendraminčiais aktyviai reiškiasi keliose tai blokuojamose, tai vėl atgyjančiose feisbuko grupėse, kurių pagrindinė mintis – šmeižti Lietuvą, Vakarus, jų lyderius, liaupsinti Rusiją ir V. Putiną.

Pavyzdžiui, vaizdo įrašu, kur lietuvė dainuoja „Putin chuilo“ pasidalijo identiškai savo turiniu ir informacijos pateikimu atrodančios grupės, regis, visiškai neadekvačiais pavadinimais: „Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas“, „Pamatyk kaip keturiolikmetis australas „išspardė Bieberiui šikną“ (Video)“. Savo tinklapyje R. Ragelskis paskelbė vaizdo įraše užfiksuotos lietuvės medžioklę, ragindamas atpažinti merginą.

Grasinimai išprievartauti, sumušti ir užmušti

Tokiais raginimais pasidalijo dar daugiau žmonių, vienas netgi siūlė alaus tam, kas atpažins dainos autorę. „Nieko, ta sulauks babajų dėmesio. Bus iškrušta visais įmanomais ir neįmanomais būdais, gal net iškreiptu būdu, to ir linkiu užzombintai proto iškrypėlei“, – plūdosi viena Norvegijoje gyvenamąją vietą nurodžiusi komentatorė. Kitas R. Poševeckajos įrašu pasidalijęs asmuo neslėpė savo fantazijų ir išreiškė norą, kad lietuvė taip prie jo parėktų.

Reakcijos po R. Poševeckajos pasidalintu vaizdo įrašu

„Tai būtų jos paskutinis rėkimas, debilė pilna“, – grasino interneto narsuolis. Netrukus buvo įvardyta dainą atlikusi lietuvė – Brigita Gaitanži. Atskleista ir daugiau jos asmeninių duomenų: patyčių ir purvo laviną pilti pradėję komentatoriai sužinojo, kad B. Gaitanži – buvusi Liberalų sąjūdžio kandidatė į Seimą, vaikų teisių gynėja. R. Ragelskis išsidergė iš jaunos moters dėl jos pažiūrų marihuanos legalizavimo, homoseksualų teisių klausimais.

„Eilinė rusofobė ir propagandos auka“, „Su*a debilnaja. Kad taip jai į snukį duot“ – tokie komentarai ėmė lietis po R. Poševeckajos pasidalintu įrašu. Netrukus sulaukta ir tiesioginių grasinimų bei raginimų fiziškai smurtauti prieš B. Gaitanži.

„Reikia jai išmalti snukį! Kas už?, – siūlė vienas komentatorius ir netrukus sulaukė pritariamo atsako, – Tai tiktai mušti – smegenų jai tai tikrai nepridės, o ir iš viso išnyks“.

Tyčiotasi iš moters išvaizdos ir jos vyro – Kosto Gaitanži. Rusofobija jį apkaltinti būtų sunku, mat, vyras pats yra Lietuvos rusas. Jis paaiškino, kodėl jo žmona sudainavo V. Putiną pašiepiančią dainą.

„Aiškiai pareiškėm, kad nenorim su jais bendrauti. Jie mus toliau provokavo. Galiausiai, Brigita sudainavo norėdama sugadinti jiems reportažą“, – sakė K. Gaitanži.

„Sakėme, kad jie nelaukiami, jie vis tiek lindo, kol galiausiai nusprendžiau sudainuoti – esu mačiusi, kad tai gadina reportažus“, – savo veiksmus mitinge aiškino pati B. Gaitanži.

„Panašu, kad pernelyg daug žmonių painioja neapykantą V. Putino režimui su neapykanta rusams ir tą mėgina išnaudoti Kremliaus propagandistai. Esu rusas, esu Lietuvos patriotas. Nesu toks vienas. Neapykanta nusikalstamam Putino režimui nėra neapykanta rusams.

Neapykanta didžiarusiškam šovinizmui ir eiliniams imperijos projektams nėra neapykanta rusų tautai. Lietuva yra mano šalis ir kovosiu už ją visais teisėtais būdais“, – sakė K. Gaitanži, nors jo komentaruose niekas nenorėjo girdėti ir plūdo Kostą bei jo žmoną toliau.

Reakcijos po R. Poševeckajos pasidalintu vaizdo įrašu

„Esmė ta, kad mano vyras yra rusas, bet už demokratišką mano poziciją mane bando suvalgyti, išjuodinti. L. Ragelskis netgi kvietė rinkti privačią informaciją apie mus, kaltino mano vyrą, kad jis gabena narkotikus iš Afganistano. O juk niekas manęs nepaklausė apie rusus, už mane nusprendė kiti ir tai yra informacinio karo dalis“, – įsitikinusi grasinimų įbauginta B. Gaitanži.

Kartu su vyru jie nusprendė netylėti ir kreipėsi į policiją. Pareiškime nurodyta, kad B. Gaitanži buvo grasinta susidorojimu, o DELFI žiniomis, pareigūnai jau apklausė kelis aršiausius ragintojus, kurie tikino tik išreiškę savo nuomonę. Tiesa, ar tokie pareiškimai bus įvertinti tik kaip „nuomonė“, ar kaip realūs grasinimai, spręs policija.

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodekso 170 straipsnis numato, kad „tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų“.

Reakcijos po R. Poševeckajos pasidalintu vaizdo įrašu

Beje, įdomu tai, jog minėtas R. Poševeckajos įrašas kitą dieną buvo ištrintas, o pati politikė paskelbė naują įrašą. Jame ji jau baisėjosi kilusia isterija dėl vaizdo įrašo, kuris, anot politikės, buvo skirtas tik paskatinti diskusiją apie kultūrą.

„O viskas nusirito iki Putino, Kremliaus ir Ukrainos. Kaip visada. Na ir prasidėjo – grasinimai naujais etniniais valymais, nauju Niurnberbo procesu, klasikinė problemos formulė „ lagaminas-stotis-Rusija“. (…) Liūdna visa tai, kur mes sukame?“, – neva stebėjosi R. Poševeckaja, tikinusi, jog nė nesitikėjo tokios rezonansinės reakcijos, nors būtent ji pati ir parodė iš viso reportažo iškirptą dalį, kuriame be jokio konteksto pateikiama B. Gaitanži reakcija į PBK žurnalistus.

„Kas nesuprato, aiškinu: visi esame vienos šalies – Lietuvos piliečiai. Visi mylime savo šalį, nes čia gimėme, gyvename ir mirsime. Visi prisidedame prie šalies gerbūvio, mokame mokesčius, dalyvaujame rinkimuose, todėl galime lygiateisiškai kritikuoti, atkreipti dėmesį į trūkumus ir išsakyti savo nuomonę.

Tačiau tai daryti reikia civilizuotai. Negalima Lietuvos rusų painioti su Putinu išreikšti nuomonę necenzūrine dainele, kuri niekam garbės nedaro. Kaip ir negalima visų lietuvių laikyti nacionalistais. Sostokite, karas jau gyvena mumyse“, – rašė R. Poševeckaja.