Taip mano nužudytosios nepilnametės šeima – motina, senelė, nepilnametis brolis ir nužudytąją nuo 7 metų auginęs patėvis kreipėsi į teismą, prašydami jiems priteisti dėl tragedijos patirtą neturtinę žalą.

Skunde, kuris įteiktas Vilniaus apygardos administraciniam teismui, pareiškėjai atsakovais patraukė Ryšių reguliavimo tarnybą ir Lietuvos valstybę, atstovaujamą Bendrojo pagalbos centro (BPC). Be to, trečiaisiais asmenimis į šią bylą įtrauktos Vidaus reikalų, Teisingumo ir Susisiekimo ministerijos.

Administracinė byla teisme dar nepradėta nagrinėti – šiuo metu atsakovams ir tretiesiems asmenims suteikta galimybė pateikti savo pozicijas dėl pareikšto ieškinio. Bylą dėl žalos priteisimo teisėja Rasa Ragulskytė-Markovienė žada nagrinėti vasario 27 d.

Kreipdamiesi į teismą Dembavoje nužudytos septyniolikmetės artimieji iš Lietuvos valstybės prašo jiems priteisti beveik 103 tūkst. eurų.

Šią sumą jiems jau yra priteisęs teismas, tačiau baudžiamąją bylą išnagrinėję teisėjai yra nusprendę, kad patirtą žalą turi atlyginti merginą nužudę Panevėžio rajono gyventojai Deividas Antanaitis ir Julius Jakubaitis.

Tačiau Lietuvos valstybę į teismą padavę nužudytosios artimieji įsitikinę, kad žala turi būti priteista solidariai ne tik iš žudikų, bet ir valstybės institucijų – tokiu atveju nukentėjusieji turėtų galimybę realiai atgauti priteistus ieškinius iš biudžeto, nes iki gyvos įkalinti žudikai turto neturi ir žalos realiai neatlygins. Savo ruožtu žalą nukentėjusiesiems atlyginusi valstybė galėtų regreso tvarka išsiieškoti žalą iš nuteistųjų, jeigu jie turėtų kokio nors turto.

Kreipdamiesi į teismą pareiškėjai nurodė, kad valstybė privalo atlyginti patirtą žalą, nes nusikaltimas buvo padarytas dėl teisės aktų neįgyvendinimo – BPC operatoriai, sulaukę nukentėjusiosios pagalbos šauksmo, nesugebėjo nustatyti jos buvimo vietos ir leido jai sudegti automobilio bagažinėje.

Įkalinimu iki gyvos galvos 33 metų panevėžietis J. Jakubaitis ir 23 metų Panevėžio rajono gyventojas D. Antanaitis nuteisti už 2013 m. rugsėjo 21 d. įvykdytą septyniolikmetės išžaginimą ir nužudymą, bandant nuslėpti kitą nusikaltimą – uždarę į automobilio bagažinę ją gyvą sudeginę. Jie taip pat pripažinti pavojingais recidyvistais.

Teismas yra konstatavęs, kad vyrai nusikalto veikdami bendrininkų grupe ir būdami apsvaigę nuo alkoholio ir narkotinių bei psichotropinių medžiagų.

Bylos duomenimis, nusikaltimas įvykdytas ankstų rytą, apie 6 val. J. Jakubaitis ir D. Antanaitis, būdami apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų, važiuodami J. Jakubaičio brolio automobiliu „Volkswagen Passat“, Panevėžyje, Aukštaičių gatvės gale esančioje autobusų stotelėje pamatė nepažįstamą merginą – nepilnametę Dembavos kaimo gyventoją.

Kaltinamieji jėga įsisodino nepilnametę į J. Jakubaičio vairuojamą automobilį ir ėmė vežioti ją po Panevėžį, Dembavos kaimo apylinkes.

Prokuratūra teismui pateikė duomenis, kad apie 6 val. 15 min. pagrobėjai nusivežė merginą į nuošalią vietą prie Nevėžio upės. Ten, grasindami bei smurtaudami, ir taip atimdami nukentėjusiajai galimybę priešintis, prieš jos valią lytiškai su ja santykiavo. Vėliau nusikaltėliai auką įmetė į automobilio bagažinę ir išvažiavo.

Vežama automobilio bagažinėje nepilnametė sugebėjo pagrobėjų nepastebėtu savo mobiliojo ryšio telefonu kelis kartus paskambinti į BPC. Ji paaiškino buvusi pagrobta, išprievartauta ir kažkur vežama bagažinėje. Išsigandusi mergina prašė pagalbos, nes ją vežantys asmenys ketina ją nuskandinti.

Nors ant kojų buvo sukelti visi tą naktį Panevėžyje budėję policijos ekipažai, jiems nepavyko surasti žalios spalvos automobilio, kuriuo buvo vežama nepilnametė, o BPC nesugebėjo nustatyti merginos buvimo vietos pagal jos mobiliojo telefono signalus.

Automobilis miškelyje netoli Velžio seniūnijos Keravos kaimo buvo surastas tik po poros valandų. Pro šalį važiavusi moteris pamatė nuošaliame miško keliuke degantį automobilį ir pranešė pareigūnams.

Sudegusio automobilio bagažinėje buvo rasti nepilnametės palaikai. Ji žuvo dusdama nuo dūmų ir ugnies sukelto karščio, patirdama dideles fizines ir dvasines kančias.

Išnagrinėjus baudžiamąją bylą paaiškėjo, kad nukentėjusioji su BPC operatore bendravo iki pat žūties – ji net spėjo pasakyti, kad bagažinėje dūsta nuo dūmų, nes dega automobilis.

Praėjus mėnesiui po šios tragedijos iš pareigų pasitraukė daug kritikos sulaukęs BPC direktorius Artūras Kvedavičius.