Chroniškas stresas – dažniausiai ne pačios problemos, o neadekvatus požiūris į jas. Dėl kylančio chroniško streso visai nereikia būti stambios įmonės vadovu. Bet kuris darbuotojas „darboholikas“, pasirenkantis sau nenormuotą darbo dieną ir nesugebantis atsijungti nuo darbinių problemų palikdamas darbo vietą – potenciali streso auka. Jautrumas, laiko stygiaus pojūtis, nerimo jausmas, pastovi baimė, kad kažką padarys ne taip, nesugebėjimas atsipalaiduoti, nemiga – tai „chroniško streso“ paveikslo požymiai. Rudenį tai dar labiau paūmėja, nes jūs šiek tiek išsimušėte iš pastovaus grafiko atostogų metu.

Pirmiausiai išmokite atsipalaiduoti ir pabandykite sugriauti šį užburtą ratą.

Kiekvieną poilsio dieną, kiekvieną minutę maksimaliai išnaudokite savo sveikatos naudai.

Kasdieninės 20 min gimnastikos treniruotės aktyvina organizmo medžiagų apykaitą. Kaip rodo medikų tyrimai, po kelių pratimų serijos kalorijos efektyviau ir greičiau pavirsta energija.

Suraskite laiko visiškam neveikimui. Tiesiog patinginiaukite. Atsipalaidavimo pradžiai labai tiks mėgstama melodija bei lašelis kvepalų. Atsipalaiduokite (sėdėjimas priešais televizorių nesiskaito!).

Nereikia nuolatos sugrįžti mintimis prie nemalonių dalykų. Sąmoningai formuokite teigiamą požiūrį į tuos žmones, kurie jus supa namuose ir darbe, o vakare prisiminkite apie malonius praeitos dienos įvykius.

Po darbo pamasažuokite blauzdas, darydami sukamuosius judesius abiem rankom, palieskite pavargusias vietas. Paprašykite savo artimųjų, kad jie atliktų jums lengvą kaklo, nugaros, juosmens masažą. Visai nesvarbu, kad jis bus neprofesionalus, juk pagrindinis jūsų tikslas – atsipalaiduoti.

Šilta aromatinė vonia (su žolių nuoviru, pušų ekstraktu arba specialiomis fito druskomis), minkštas chalatas ir pusvalandis sau – pratinkite namiškius prie to, kad jums privalu atsikvėpti po darbo.

Tam, kad kartą per savaitę nueitumėte į basaeiną arba į treniruotę, paimti į rankas virbalus, nueiti į kiną arba pasivaikščioti mėgstama medžių alėja - jums nepareikalaus daug laiko, o emocinė nauda bus jaučiama keletą dienų!

Jeigu neturite galimybės lankyti baseiną ar treniruoklių salę – daugiau vaikščiokite pėsčiomis. Dažniausia to pakanka, kad nuimtumėte įtampą.

Giliai pakvėpuokite pilvu – tai labai naudingas triukas nerimui sumažinti.

Palaikykite plaštakas po karšto vandes srove – net tokios paprastos vandens procedūros veikia raminančiai.

Yra labai puiki priemonė, padedanti atpalaiduoti kūną ir sielą. Tai – meditacija. 20minučių meditavimas pakeičia kelias valandas miego. Išmokti meditacijos galima iš knygų, video ar audio kasečių. Jeigu reguliari meditacija yra ne jūsų stiliui, tai pamėginkite padaryti nors 15 min pertrauką du kartus dienoje tiesiog prie darbo stalo. Tokios pertraukos metu atpalaiduokite smegenis nuo bet kokių minčių, atpalaiduokite raumenis ir kvėpuokite lygiai ir giliai. Trumpas poilsis duos jums galingą gyvybišką užtaisą.

Keiskite mitybos įpročius

Mažiau valgykite riebios mėsos sviesto, alkoholio ir cukraus. Gerkite daugiau skysčių – mineralinio vandens, sulčių (apelsinų, obuolių), melisos ar ramunėlių arbatos. Organizmo palaikymui labai tinka produktai, virškinant keliantys džiaugsmo ir komforto pojūtį. Tai košės, įvairių kruopų dribsniai, bananai, pienas, augalinis aliejus, neriebus jogurtas.

Jeigu galite, visiškai atsisakykite kavos. Dėl kofeino poveikio kilęs energijos antplūdis – tai laikinas ir dirbtinis dalykas. Per didelė kofeino dozė gali iššaukti bereikalingą energijos sužadinimą, kuris tik trukdys dirbti.

Dėl streso poveikio pastebimai padidėja vitaminų (ypač B grupės), mikroelementų ir antioksidantų. poreikis organizmui. Magnis vaidina svarbiausią vaidmenį energijos palaikymui reikiamame lygyje. Vitaminas C gali padėti kovoti su nuovargiu geriau negu bet kuri kita priemonė. Todėl palaikykite nervų sistemą vitaminų kompleksais, kurie rekomenduojami esant nervinei ir fizinei perkrovai.

Mažiau valgykite saldumynų. Atidžiai perskaitykite užrašus ant pyragėlių, sulčių, džiovintų vaisių pakuočių. Cukrus ten gali būti „paslėptas“ po pseudonimu „medus“, “fruktozė“, „sacharozė“. Geriausia papildyti savo energijos atsargas augaliniu maistu, turinčiu daug krakmolo.

Viena iš padidėjusio nuovargio priežasčių – organizmo nuodijimas kenksmingomis medžiagomis, kurios yra vandenyje, maiste ir ore. Norėdami pašalinti toksinus iš organizmo, išgerkite ne mažiau kaip aštuonias stiklines vandens per dieną.

Jeigu nuovargis jums per ilgai nepraeina, geriausia būtų kreiptis į gydytoją. Tikėtina, kad jūs jaučiate nuovargį dėl esamų susirgimų. Tai gali būti anemija, alergija, depresija, hormoninis disbalansas. Dauguma infekcinių ir uždegiminių procesų, net ir skausmingai augantis protinis dantis gali tapti chroniško nuovargio priežastimi. Taip pat neužmirškite, kad gera nuotaika padeda palaikyti reikiamą organizmo tonusą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją