Vis dėlto, pasak santykių specialisto Marko Griffithso, yra būdų suprasti, ar santykiai greitai baigsis, ar peraugs į viso gyvenimo sąjungą. Taipogi yra žingsniai, kaip padėti santykiams išlaikyti laiko testą.

Nottinghamo Trento universiteto psichologas Markas sako: “Yra apibrėžtos priežastys, dėl kurių vieni santykiai tęsiasi, o kiti – ne. Pirmiausia reikia vienas kitam tikti fiziškai. Visi mes galime manyti, kad santykiuose pirmiausia mylime žmogaus asmenybę, tačiau seksualinė trauka vaidina toli gražu ne paskutinį vaidmenį.”

“Kad santykiai tęstųsi, draugystės negana. Galime galvoti apie įžymybes, kaip Hughas Grantas ir Liz Hurley arba Vicas Reevesas ir jo buvusi žmona, kurie liko gerais draugais. Tačiau regis, tos poros neturėjo to, kas leistų jiems likti pora, ne vien tik draugais.” Vėlgi – negana tik įsivaizduoti partnerį be drabužių. Markas aiškina: “Jei visa, kuo remiasi santykiai – tik seksas, tuomet yra grėsmė, kad anksčiau ar vėliau vienas iš partnerių patrauks ieškoti naujų įspūdžių.”

Tos pačios vertybės

Fizinės santykių pusės gali pakakti trumpesniam, bet jokiu būdu ne ilgesniam laikui. Markas sako: “Svarbiausias dalykas, išlaikantis porą kartu – bendros vertybės. Tai nereiškia, kad visą laiką turite sutikti vienas su kitu ar turėti daug bendrų interesų. Tačiau svarbu išsiaiškinti, ar sutampa jūsų pagrindinės vertybės – religijos, politikos ir pan.

Sakoma, kad prieš vestuves su Tomu Cruise’u Katie Holmes studijuoja scientologiją– Tomui tai itin svarbu.

Markas priduria: “Jei pora, kaip Katie ir Tomas, turi tas pačias vertybes, tuomet tikėtina, kad jie išliks kartu ilgesnį laiką. Priešingybės dažniausiai neištveria laiko išbandymo.”

Paimkime pavyzdžiu subyrėjusią įžymybių porą – Paulą Dananą ir Isabellą Hervey. Jie atėjo iš visiškai skirtingų socialinių sluoksnių ir veikiausiai visai kitaip matė pasaulį.

Marko teigimu, “Seksas tampa mažiau svarbus poroms, bėgant laikui, taigi faktas, kad jie turi bendras vertybes, tampa dar svarbesnis.”

Esminiai klausimai

Tačiau žmonės, tarp kurių yra itin stipri fizinė trauka, gali ignoruoti esminius klausimus metų metus, kol galiausiai su jais teks susidurti.

Vienas tokių klausimų – vaikai, kuris buvo lemtingas dabar jau išsiskyrusiems Bradui Pittui ir Jennifer Aniston.

Markas sako: “Svarbu išsiaiškinti, dėl kurių dalykų jūs negalite nusileisti ar siekti kompromiso.”

Pasak Marko, didelis amžiaus skirtumas taip pat gali būti pražūtingas, kadangi skirtingų kartų žmonės turi nedaug ką bendro.

“Žinoma, visi mes galime prisiminti išimčių iš tos taisyklės, kaip Michaelas Douglas ir Catherine Zeta Jones, bet jos – labai retos. Amžiaus skirtumo gali nesijausti, jei poros turi bendrus planus ateičiai ir jei asmenybės tikrai sutampa.”

Poros, kurios daug ginčijasi, nebūtinai iširs. Poros kaip Wayne Rooney ir Colleen McLoughlin nuolat vaidijasi, vis dėlto lieka kartu.

Markas aiškina: “Viskas priklauso nuo to, apie ką ginčijamasi. Jei apie esminius dalykus, tuomet tai jau gali būti įspėjamasis ženklas.”

Ar galite leistis į kompromisus?

Svarbiausias žodis čia – kompromisas. Pavyzdžiui, svarbu rasti tinkamą darbo ir meilės pusiausvyrą. Tomas Cruise’as ir Nicole Kidman dėl judviejų išsiskyrimo veikiausiai kaltino perkrautą darbotvarkę.

Tačiau Markas teigia: “Poros, kurios leidžiasi į kompromisus, gali būti kartu ilgai. Pagalvokite apie Michaelį Caine’ą ir Shakirą: ji mažiau dėmesio skiria karjerai, tačiau jie viena tvirčiausių porų šou verslo pasaulyje.”

O ką galima pasakyti apie meilės romanus? Pasak Marko, viską čia lemia pasitikėjimas – dalykas, kuriame mažai vietos kompromisams.

“Jei pasitikėjimo nebėra, faktiškai nebėra ir santykių. Jei kažkas užmezgė romaną, atkurti santykius – be galo sunku.”

Nėra vienintelio recepto tobuliems santykiams. Kas tinka vieniems žmonėms, netinka kitiems.

Tačiau Markas sako, kad norint, jog santykiai truktų ilgai, reikia “dirbti visuose lygmenyse”. Ir visuose lygmenyse svarbiausia išsiaiškinti, ko iš tiesų nori ir ką jaučia abu žmonės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją