„Mes ne bananų respublika, kad kažką ignoruotume. (...) Tiesiog ignoruoti proceso negalime, nes, kiek suprantu, tai yra (procesas. - ELTA) prieš Lietuvą, tai Lietuva nelabai galėtų šitoje vietoje remtis savo imunitetu, kadangi ginčas yra komercinis, civilinis, žalos atlyginimo reikalavimas. Lietuva, kaip protinga valstybė, turėtų dalyvauti procese ir pateikti savo argumentus, nes nedalyvavimas procese neužkirstų kelio teismui priimti sprendimo", - sakė V. Nekrošius.

Teisininkas prognozavo, kad šis teisinis procesas užtruks ne mažiau nei dvejus trejus metus.

„Kiek aš suprantu, tai yra Rusijos valstybinis teismas, tai nėra komercinis arbitražas, kaip mes suprantame, tiesiog pavadinimai tokie patys. Jeigu tai yra valstybinis teismas, tai ten pirmiausia ilgai truks visas procesas - pirmoje instancijoje, po to - be abejo, skųsis kažkas, bus procesas antroje instancijoje ir taip toliau", - dėstė V. Nekrošius.

Neigiamo sprendimo atveju, pasak eksperto, ar jį vykdyti dar spręstų Lietuvos apeliacinis teismas.

„Jei galutinis sprendimas būtų neigiamas, tai spręstų Lietuvos apeliacinis teismas, ar tokį sprendimą leisti vykdyti Lietuvoje, jeigu nuspręs, kad yra pagrindų nepripažinimui, tai tiesiog neleis vykdyti, ir toks sprendimas nebus vykdomas", - paaiškino V. Nekrošius.

Pasak teisininko, tokių sprendimų, kuriuos Lietuva jau buvo atsisakiusi vykdyti, yra buvę, dažniausiai dėl prieštaravimo viešajai tvarkai.

Kaip ELTA jau rašė, V. Antonovas kreipėsi į Maskvos arbitražo teismą siekdamas prisiteisti iš Lietuvos 40 mlrd. Rusijos rublių, tai yra apie 557 mln. eurų. Pasak teisingumo viceministro Pauliaus Griciūno, civilinė byla susijusi su banko "Snoras" akcijų paėmimu visuomenės poreikiams.

Kitą savaitę specialiai sušaukta koordinavimo kolegija spręs, ar šioje byloje Lietuvai turėtų atstovauti Finansų, ar Teisingumo ministerijos.

Šalia šio civilinio proceso dėl banko "Snoras" vyksta ir baudžiamasis persekiojimas - ikiteisminis tyrimas dėl banko "Snoras" galimo turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo ir pinigų plovimo, kuris buvo pradėtas 2011 m. lapkričio 14 d. Buvusio banko akcininkų V. Antonovo ir Raimondo Baranausko atžvilgiu buvo išduoti ir dabar galiojantys Europos arešto orderiai, primena ELTA.