Vakar prasidėjęs oficialus dviejų dienų ministro A.Valionio vizitas Maskvoje, pasak oficialių URM pranešimų, yra susijęs su jo pirmininkavimu Europos Tarybos (ET) Ministrų komitete. Pasak URM Informacijos ir kultūros centro direktoriaus Petro Zapolsko, per vizitą nebuvo numatyti jokie susitikimai su Rusijos verslo atstovais. "Tai ne to formato vizitas", - vakar tvirtino URM pareigūnas.

Tuo tarpu LŽ pavyko gauti URM parengtą preliminarią A.Valionio vizito Maskvoje programą, pažymėtą kaip "projektas-9", ten įtrauktas ir susitikimas su "Gazprom" vadovu Aleksejumi Mileriu.

Tai, kad šis susitikimas įvyko, vakar LŽ patvirtino ir koncerno "Gazprom" Ryšių su visuomene skyrius. Beje, pagal URM darbotvarkę tai turėjo būti vienas ilgiausių A.Valionio susitikimų Maskvoje. Tik LŽ susidomėjus A.Valionio ir A.Milerio susitikimu, URM Informacijos ir kultūros departamento vadovas pripažino, jog "šis pokalbis turėjo įvykti". Pasak jo, į oficialias darbotvarkes jis nebuvo įtrauktas todėl, kad iki delegacijos išvykimo dar nebuvo suderintas. "Tai - dvišalis susitikimas, kuriems dalį laiko skiria kiekvienas vizito išvykęs ministras", - versiją keitė P.Zapolskas.

Dujos

LŽ gerai informuotų šaltinių Maskvoje teigimu, susitikimas su "Gazprom" vadovybe įvyko Lietuvos iniciatyva, o jo iniciatoriais tapo ir "Lietuvos dujų" privatizavimo interesų neslepiantys Lietuvos verslininkai.

Susitikimas buvo derinamas itin intensyviai, iki paskutinės minutės -"Gazprom" sutikimą susitikti Lietuvos delegacija gavo jau pakeliui į Maskvą.

Kaip teigė LŽ šaltiniai, per A.Valionio susitikimą su "Gazprom" atstovais buvo aptartos "tos pačios" temos: Lietuvos Vyriausybės sprendimas dėl "Lietuvos dujų" akcijų pardavimo (pagal jį Vakarų investuotojui ir dujų tiekėjui žadama parduoti po 34 procentus bendrovės akcijų - LŽ) bei "Gazprom" planai dalyvauti šiame procese.

"Gazprom" pasakė, jog privatizuojant "Lietuvos dujas" dalyvautų pariteto pagrindais. Apie dukterinių Rusijos koncerno įmonių Lietuvoje dalyvavimą privatizuojant šį kartą kalbėta nebuvo", - sakė LŽ pašnekovai.

Pretendentai

Šis susitikimas nebuvo paslaptis aktyviai "Lietuvos dujų" privatizavimo procese besireiškiančios Vakarų pramonės ir finansų korporacijos vadovams. LŽ žiniomis, A.Valionio ir "Gazprom" vadovo A.Milerio susitikime turėjo dalyvauti ir Vakarų pramonės ir finansų korporacijos prezidentas, bendros Lietuvos ir "Gazprom" įmonės "Dujotekana" prezidentas Rimandas Stonys. Redakcijos žiniomis, jį į šį susitikimą lydėti turėjo buvusio KGB padalinio Lietuvoje darbuotojas Piotras Vojeika. Abiem jiems "Gazprom" būstinėje vakar buvo išrašyti leidimai, tačiau verslininkas su palydovu kažkodėl nepasirodė.

Pasak "Dujotekanai" atstovaujančios viešųjų ryšių bendrovės vadovo Ričardo Jermalavičiaus, šiuo metu R.Stonys "išvykęs verslo reikalais", tačiau į kurią šalį, nurodyti jis atsisakė.

Pasak R.Jermalavičiaus, "Dujotekana" šiuo metu laukia antrojo "Lietuvos dujų" privatizavimo etapo, kai Vyriausybė paskelbs sąlygas dujų tiekėjo konkursui. R.Stonio vadovaujama bendrovė svarsto "įvairius dalyvavimo konkurse" variantus, nepaisydama to, kad Vyriausybė smulkiesiems akcininkams nusiteikusi parduoti apie 8 procentus "Lietuvos dujų" akcijų.

"Gazprom" ne vieną kartą bandė apginti savo dukterinių bendrovių Lietuvoje interesus dujų bendrovės privatizavimo konkurse. Praėjusių metų rugpjūtį su vyriausybine Rusijos delegacija Lietuvoje apsilankęs "Gazprom" vadovas A.Mileris mūsų šalies vadovams išdėstė pageidavimus, kad "Gazprom" ir partneriams Lietuvoje būtų leista įsigyti po 25 procentus "Lietuvos dujų" akcijų - iš viso apie 50 procentų. "Gazprom" atstovų ir mūsų šalies vadovų susitikimuose dalyvavę Lietuvos pareigūnai neoficialiai tvirtino, kad kitu atveju "Gazprom" žadėjo pakelti Lietuvai gamtinių dujų kainą.

Neoficialų pritarimą tokiems "Gazprom" reikalavimams išreiškė ir Naujoji sąjunga (socialliberalai). Vienas jos vadovų, Seimo vicepirmininkas Artūras Skardžius tuo metu LŽ sakė, jog kitu atveju dujų kainos Lietuvai tikrai gali pakilti. Beje, užsienio reikalų ministrą A.Valionį į jo postą yra delegavę socialliberalai.

Nežinojo

Pasak oficialaus URM atstovo P.Zapolsko, ministro A.Valionio vizitas į Maskvą buvo organizuojamas pačios ministerijos, apie jį praėjusią savaitę informuotas ir Prezidentas Valdas Adamkus.

Tuo tarpu Lietuvos ūkio ministerijos, koordinuojančios "Lietuvos dujų" pardavimą, vadovo patarėjas ryšiams su visuomene Ričardas Slapšys LŽ teigė, jog ministerija apie numatomą A.Valionio ir "Gazprom" atstovų susitikimą informuota nebuvo. Tai ūkio ministras sužinojo tik iš LŽ.

"Užsienio reikalų ministras užsiima užsienio politikos formavimu, o ūkio ministras - ūkio reikalais. Tai būtų logiška. Kokie buvo A.Valionio susitikimo su A.Mileriu motyvai, nesuprantama", - sakė R.Slapšys. Pasak jo, Ūkio ministerija nemano, jog užsienio reikalų ministras galėtų spręsti ūkinius klausimus.

Interesai

A.Valionis - ne vienintelis ministras, slapčia susitikinėjantis su "Gazprom" vadovybe. Lygiai prieš metus, 2001-ųjų sausį, kilo skandalas dėl tuometinio ūkio ministro, liberalo Eugenijaus Maldeikio, kurio susitikimą su "Gazprom" vadovais prisipažino suorganizavęs Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos valdybos pirmininkas Antanas Bosas, išvykos.

E.Maldeikis tuo metu Maskvoje apsigyveno ne Lietuvos ambasados Svečių namuose, kaip įprasta, o viename prabangiausių Rusijos sostinės viešbučių "Hotel Baltschug Kempinski".

Ministras, prieš vykdamas į Maskvą, Užsienio reikalų ministeriją apie vizitą informavo tik žodžiu, nors privalėjo tai padaryti raštu.

Nors tuomet Vyriausioji tarnybinės etikos komisija konstatavo, jog E.Maldeikis tarnybinės etikos nepažeidė, vasario mėnesį jis atsistatydino iš einamų pareigų.