Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantis teisininkas, advokatas Mindaugas Bliuvas.

Atsakant į Jūsų klausimą visų pirma reikia išskirtu du aspektus: pirma, duomenų apie liudytojus susižinojimas, o antra – liudytojų patraukimas atsakomybėn už melagingų parodymų davimą.

Visų pirma, reikia atkreipti dėmesį, kad dažniausiai administracinių teisės pažeidimų bylos nagrinėjamos viešai. Tačiau bylą nagrinėjančio kompetentingo organo sprendimu, atsižvelgiant į teisės aktuose numatytas ir teismų praktikoje suformuluotas aplinkybes, gali būti nuspręsta bylą nagrinėti neviešai. Bylos nagrinėjime dalyvauja tik asmenys, turintys proceso dalyvių statusą – administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo, nukentėjusysis, jų atstovai, liudytojai, jei reikia – ekspertas.

Iš Jūsų pateikiamos situacijos galima daryti išvadą, kad Jūs esate vienas iš administracinio teisės pažeidimo bylos proceso dalyvių – nukentėjusysis arba administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo.

Kalbant apie praktinį administracinio teisės pažeidimo nagrinėjimą, galima pažymėti, jog Jūs, būdamas proceso dalyviu ir dalyvaudamas bylos nagrinėjime, matysite į bylos nagrinėjimą duoti parodymų šaukiamus liudytojus, išgirsite parodymus duodančių liudytojų vardus ir pavardes.

Svarbu pažymėti, jog Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 272-273 str. numato, kad tiek administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo, tiek nukentėjusysis turi teisę susipažinti su administracinio teisės pažeidimo bylos medžiaga.

Tai reiškia, kad dar iki bylos nagrinėjimo kompetentingoje institucijoje pradžios, Jūs, kaip proceso dalyvis, turite teisę susipažinti su visa bylos medžiaga, įskaitant ir liudytojų parodymų protokolus, kuriuose dažniausiai yra nurodyti ir parodymus davusio asmens duomenys.

Mindaugas Bliuvas
Taigi, duomenis apie liudytojus, jeigu Jūs esate administracinio teisės pažeidimo bylos proceso dalyvis, Jūs galite sužinoti dar iki bylos nagrinėjimo kompetentingoje institucijoje pradžios – susipažinęs su administracinio teisės pažeidimo medžiaga, arba jau bylą nagrinėjant minėtose institucijose.

ATPK 276 str. numato, kad administracinio teisės pažeidimo byloje apklausiamas liudytojas privalo duoti teisingus parodymus. Už melagingų parodymų davimą liudytojas gali būti traukiamas administracinėn atsakomybėn pagal ATPK 1872 str. Šis straipsnis numato, kad melagingų parodymų, davimas administracinio teisės pažeidimo byloje užtraukia baudą nuo 289 iki 868 eurų.

Svarbu tai, kad nepaisant to, kokioje administracinio teisės pažeidimą nagrinėjančioje institucijoje liudytojas būtų davęs melagingus parodymus, liudytojo administracinės atsakomybės klausimą dėl duotų melagingų parodymų sprendžia išimtinai tik teismas. ATPK 224 str. numato, kad bylas dėl melagingų parodymų teikimo administracinio teisės pažeidimo byloje nagrinėja rajonų arba miestų apylinkių teismai.

Vertinant liudytojo duotų parodymų melagingumą, nepakanka vien to, kad tokio asmens parodymai prieštarauja ar neatitinka vieno iš proceso dalyvių parodymų. Esminę reikšmę čia turėtų institucijos, nagrinėjančios administracinio teisės pažeidimo bylą bei įrodymų visumos vertinimas, t. y. kaip liudytojo parodymai būtų įvertinti kitų įrodymų kontekste.

Atsižvelgę būtent į tai, galite įvertinti galimybę patraukti liudytoją administracinėn atsakomybėn dėl galimai melagingų parodymų davimo.

Pateikiamas teisininko komentaras yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali teisinė konsultacija. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: mindaugas.bliuvas@cobalt.legal.

Ne vienerius metus Lietuvos teisininkų komentarus įvairiomis temomis publikuojantis pagrindinis naujienų portalas DELFI savo skaitytojams siūlo užduoti klausimus Jums aktualiais ir svarbiais klausimais – tikimės, kad profesionalių teisės ekspertų požiūris padės ne tik pasirinkti tinkamą problemos sprendimo variantą, bet ir suteiks žinių, kaip ateityje išvengti nemalonių rūpesčių.

Savo klausimus „Klausk teisininko“ prašome siųsti elektroniniu paštu: teise@delfi.lt. Į aktualiausius klausimus bus atsakyta, o atsakymai bus išspausdinti DELFI.