Elito sambūris

Nepaisant dramatiško konteksto, G 8 susitikimui pasaulis skiria nemaža dėmesio. Turtingiausių aštuonių pasaulio šalių Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Rusijos ir JAV vadovai šįkart planavo suderinti savo susitarimus dėl kovos su pasaulio klimato atšilimu bei pagalbos Afrikai padidinimo.

Anot politiko Egidijaus Vareikio, neformalus išsivysčiusių pasaulio valstybių sambūris susiformavo po Antrojo pasaulinio karo ir iš pradžių vadinosi G 7, nes jam Šaltojo karo metu nepriklausė Rusija. Vis dėlto narystė klube masino ir masina daugelį ekonomikos augimą išgyvenančių šalių. Pasak JAV laikraščio „The Weekly Standart“, dalyvauti sambūryje – vadinasi, būti geopolitiškai reikšmingam.

Buvęs Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas telkė daug pastangų, siekdamas teisės įstoti į klubą. 1997-aisiais Maskvoje Rusijai suteikta simbolinė vieta – kaip dovana, kad nesipriešino NATO plėtrai į Rytus. Pasak E.Vareikio, Rusijos ekonominis potencialas gerokai mažesnis už G 8 narių senbuvių.

To paties „The Weekly Standart“ teigimu, šiuo metu potencialūs klubo kandidatai – Kinija, Indija, Brazilija, Meksika ir Australija. Kai kurių iš jų – pavyzdžiui, Kinijos, Indijos – BVP didesnis už dabartinių G 8 narių. Ironiškai nuskambėjo G 8 susitikimui skirtas britų dienraščio „The Guardian“ pavadinimas: „Nuo Didžiojo aštuoneto iki Didžiojo devyneto: plius Brazilija ir Indija, minus Rusija“.

Po terorizmo ženklu

Į šiaurės vakarus nuo Edinburgo, žaliose Škotijos kalvose įsikūrusioje ištaigingoje golfo poilsiavietėje Gleniglse, kur vyko susitikimas, dar prieš išpuolius Londone imtasi itin griežtų saugumo priemonių. Tradiciškai per G 8, kaip ir Pasaulio prekybos organizacijos, susitikimus protestuoja antiglobalistai, kurių demonstracijos paprastai neapsieina be ekscesų.

Dėl išpuolių Londone G 8 lyderiai dėmesį sutelkė į tarptautinio terorizmo problemą. Jie pasmerkė terorizmo ir smurto apraiškas, nukreiptas prieš civilius asmenis ir visus, kurie stengiasi padėti įtvirtinti Irake stabilumą ir įstatymų viršenybę. Kartu su Didžiosios Britanijos premjeru griežtus pareiškimus paskelbė daugelis susitikimo dalyvių.

Susitikime dalyvaujantys G 8 lyderiai buvo priversti savo šalyse sustiprinti saugumo priemones, mat buvo būgštaujama dėl galimų išpuolių. Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi pareiškė, kad itin didelė grėsmė iškilo Italijai, nes Roma tvirtai palaikė JAV vadovaujamą karą Irake. Ten ir dabar sutelktos jos pajėgos. Po sprogimų Londone, dar nesibaigus G 8 susitikimui, Italijos saugumo pajėgos ėmėsi didelės antiteroristinės kampanijos.

Japonijos ministras pirmininkas Junichiro Koizumi išreiškė solidarumą T. Blairui ir patvirtino, jog jo šalis neketina išvesti iš Irako savo pajėgų, atliekančių humanitarinę misiją.

Afrika tikisi

Ryžtingų pareiškimų fone Vakarų spauda atkreipė dėmesį į tam tikrą G 8 organizacinį neveiksnumą. Kaip neformalus sambūris, klubas neturi instrumentų, įpareigojančių veikti laikotarpiu tarp susitikimų. Ne veltui tarptautinės pagalbos organizacijos ir aplinkosaugos aktyvistai būgštavo, kad susitikime Afrikos plėtros ir klimato kaitos problemos gali nublankti ne tik prieš terorizmą, bet ir likti tik neįpareigojančiomis kalbomis, kaip buvo jau ne kartą.

Jei tai tiesa, bent jau Afrikos šalys turėtų nemenkai nusivilti. G 8 lyderiai iki 2010 m. sutarė padvigubinti jai skiriamą pagalbą iki 50 mlrd. JAV dolerių, taip pat įsipareigojo panaikinti subsidijas eksportuojamai žemės ūkio produkcijai. Tai buvo svarbiausias Afrikos valstybių reikalavimas, nes šios skundžiasi, esą turtingosios šalys išstumia afrikiečių ūkininkus iš rinkos. Galingųjų pasaulio valstybių lyderiai susitarė nurašyti per 40 mlrd. JAV dolerių neišsivysčiusių pasaulio valstybių skolų ir pažadėjo siekti pagerinti joms prekybos sąlygas.

Afrika ne kartą yra girdėjusi turtingųjų šalių pažadus padėti žemynui įveikti skurdą, tačiau galiausiai gaudavo vien trupinius. „Būdami optimistiškai nusiteikę, turėtume neužmiršti praeities, kai pažadai iš esmės skyrėsi nuo realybės“, – sakė Pretorijoje įsikūrusios Pietų Afrikos regioninio skurdo sumažinimo tinklo direktorė Sue Mbaya.

„G 8 šalims padidinus paramą, iki 2010 metų bus išgelbėta 5 mln. vaikų, tačiau mes vis tiek prarasime 50 mln. vaikų gyvybių, nes G 8 nepadarė to, ką galėjo“, – sakė labdaringos organizacijos „Oxfam“ pagalbos Afrikai politikos vadovas Jo Leadbeateris.

Tiesa, retorika, kurią vartoja T. Blairas, stojęs prie G 8 vairo, skamba įspūdingai. Jis pavadino Afriką randu ant pasaulio sąžinės ir pažadėjo jos problemų sprendimą paskelbti vienu svarbiausių šių metų prioritetų.

Deklaracija dėl šiltnamio efekto

Dar viena planuota G 8 susitikimo tema – pasaulio klimato kaita. Lyderiai tai pavadino rimta bei ilgalaike problema ir pažadėjo imtis priemonių sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą į atmosferą. Kaip pranešė Prancūzijos prezidentas Jacques’as Chiracas, G 8 lyderiai iki galo suderino deklaraciją ir veiksmų planą dėl pasaulio klimato atšilimo, padėjusius surasti bendrą kalbą tarp JAV ir jų partnerių.

„Klimato kaita yra rimta ir ilgalaikė problema, kuri ateityje gali paveikti kiekvieną Žemės rutulio kampelį“, – sakoma pareiškime. Jame taip pat nurodoma, kad „nors mūsų klimatologijos žinios nėra tobulos, tačiau išmanome pakankamai, kad galėtume pasukti teisingu keliu ir, kaip rekomenduoja mokslas, sustabdyti, o tada imti mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą“.

Ši deklaracija paskelbta kartu su Gleniglso veiksmų planu, kuriame numatytos kovos su klimato atšilimu priemonės, skatinama naudoti ekologiškai švarią energiją.

G 8 lyderiai pasisakė už investicijų į švarios energijos technologijas didinimą ir paragino pradėti kalbėtis su greitai besivystančiomis šalimis, tokiomis kaip Kinija ir Indija, kurios tampa vienos svarbiausių atmosferos teršėjų.

Vis dėlto JAV pastangomis apie daugelio valstybių pasirašytą pasaulio klimato problemoms skirtą Kioto protokolą pareiškime beveik neužsimenama. JAV yra vienintelė G 8 narė, atsisakiusi jį ratifikuoti ir turinti savo nuomonę apie klimato problemas.

Šaltinis
Savaitraštis "Laikas"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją