Šakių rajono apylinkės teismas paskelbė, kad už aplaidžiai tvarkytą bendrovės „Aradva“, kuriai priklauso konferencijų ir pramogų centras „Pas Radvilą“, buhalterinę apskaitą Kaišiadorių rajono tarybos narys A. Radvila yra atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą – už jį laidavo sutuoktinė. Verslininkui teismas skyrė 753,20 eurų užstatą.

Jeigu laidavimo metu A. Radvila padarys naują nusikalstamą veiką, atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės nustos galioti ir bus sprendžiama dėl baudžiamosios atsakomybės už visas nusikalstamas veikas.

„Teismas nustatė, kad pats baudžiamasis procesas dėl padarytos nusikalstamos veikos ir visuomenės susidomėjimas šia byla kaltinamajam yra efektyvi poveikio priemonė, kuri kaltinamąjį paveiks taip, kad ateityje jis naujų nusikalstamų veikų nedarys“, – nutraukdama bylą paskelbė teisėja teisėja Lina Antanaitienė.

Be to, buvo atsižvelgta į tai, jog A. Radvila yra teigiamai charakterizuojamas, nusikalstamą veiką, kuri priskiriama neatsargių nusikaltimų kategorijai, padarė pirmą kartą, visiškai prisipažino padaręs nusikalstamą veiką, nuoširdžiai gailisi, kritiškai įvertino savo poelgį, jaučiasi atsakingas, nuo neapskaitytų pajamų valstybės biudžetui apskaičiuotą PVM sumokėjo ir ėmėsi priemonių buhalterinės apskaitos organizavimui bendrovėje griežtinti.

Pasak teismo, A. Radvila tinkamai neorganizavo bendrovės buhalterinės apskaitos tvarkymo, nes bendrovei priklausančiame pramogų ir konferencijų centre „Pas Radvilą“ vykusiame užsakytame pokylyje teisėjams buvo patiekti šernienos mėsos patiekalai, tačiau šernienos mėsos įsigijimas bendrovės buhalterinės apskaitos dokumentuose nebuvo apskaitytas.

Taip pat bendrovės darbuotojai gamino ir tiekė pokylio svečiams šernienos mėsos patiekalus, jų pardavimo nefiksavo jokiuose buhalterinės apskaitos dokumentuose, nes iš pokylio užsakovo už visas pokylio paslaugas, įskaitant šernienos mėsos patiekalus, bendrovės darbuotojos priimti 260 eurų nebuvo apskaityti bendrovės vedamoje buhalterinėje apskaitoje.

Skandalas, apie kurį pirmieji prabilo teisėjų puotoje dalyvavę muzikantai, Kaišiadoryse atskleidė ir kitokį socialdemokrato veidą – keikdamasis politikas grasino vienam muzikantų.

Teisėjai be A. Radvilos negali – vėl puotavo Kaišiadoryse

Baudžiamoji byla dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo A. Radvilos konferencijų ir pramogų centre buvo nagrinėjama Šakiuose, nes Kaišiadorių teisėjai nuo jos nusišalino – esą yra per daug gerai pažįstami su verslininku, be to, ne kartą čia buvo rengiami teisėjų mokymai. Juos Nacionalinė teismų administracija (NTA) surengė ir po skandalingos teisėjų puotos, A. Radvilos bendrovei atseikėję solidžią sumą. Kokią – neatskleidė.

Tačiau A. Radvilos byla atskleidė, kas iš tikrųjų dėjosi praėjusių metų sausio 9 d. vakarą Kaišiadoryse – prokurorai nustatė, kad tuometis Lietuvos apeliacinio teismo kancleris Juozas Akstinas per du kartus kavinės darbuotojai buvo sumokėjęs 260 eurų, kurie nebuvo įtraukti į bendrovės buhalteriją. Be to, pareigūnai išsiaiškino, kad puotos dalyviai buvo vaišinami šerniena, kurios įsigijimo dokumentų A. Radvilos vadovaujama kavinė net negalėjo pateikti.

Kaip delikatesas atsirado ant teisėjų stalo, liko taip ir neaišku – ikiteisminio tyrimo metu A. Radvila gynėsi, kad šernienos patiekalai kavinėje niekada nebuvo gaminami, todėl esą šią mėsą galėjo atsivežti patys teisėjai. Ir neteisėtai pasidėti ant stalo, o paskui – valgyti ir užgerti degtine, šampanu ar vynu. Pagal skonį.

Tačiau tokie verslininko teiginiai neįtikino prokurorų – bent du svečiai jiems nurodė, kad šernieną užsakė pas tą vakarą jų staliuką aptarnavusią padavėją. Anot jų, net meniu nepateikusi padavėja Lina Ašmenaitė domėjosi, ką šie valgys – šernieną ar žuvį.

Atvykęs pas bičiulį tarėsi dėl mėsyčių

Nors ir nenustatyta, iš kur ant teisėjų stalo atsirado šviežiai iškepti šernienos kepsniai, tačiau tiek A. Radvila, tiek buvęs Lietuvos apeliacinio teismo kancleris J. Akstinas neslepia, kad abu yra seni medžiotojai.

J. Akstinas pareigūnams net nurodė, kad A. Radvilą pažįsta jau apie 20 metų ir kartu dažnai medžioja, todėl būtent pas savo seną bičiulį jis ir nutarė pakviesti teisėjus po renginio Kaune, kur buvo minimas Lietuvos apeliacinio teismo ir apygardos teismų dvidešimtmetis.

Buvęs kancleris sakė, kad apie savo planus papasakojo tuomečiam teismo pirmininkui Egidijui Žironui, jis neprieštaravo.

„Tada susisiekiau su A. Radvila, sutarėme, kad atvažiuosiu pažiūrėti patalpų – vietoje išsirinkau salę, aptariau valgių sąrašą, – sakė J. Akstinas. – Tariausi tik dėl šaltų patiekalų, salotų, mišrainių, mėsyčių, silkių, vaisvandenių, degtinės, šampano ir sauso vyno.“

J. Akstinas sakė, kad po šventės Kaune pakvietė teisėjus užsukti į kavinę – esą per įvairias šventes teisėjai jį taip pat pakviečia, o jam iki tol taip ir nebuvo laiko bendradarbiams atsidėkoti.

Buvęs teismo kancleris nurodė, kad vaišių metu visą laiką prie garbių svečių stalo sėdėjo ir A. Radvila. Tiesa, anot buvusio teismo kanclerio, jis nenorėjo dalyvauti svetimame sambūryje, bet esą buvo įkalbėtas – juk tiek laiko pažįstami.

Jaučia kaltę, bet tikino, kad tai – pirmas kartas

Nemalonumų dėl teisėjų puotos turėjęs Kaišiadorių rajono tarybos narys pripažino, kad nusižengė įstatymams, kai jo vadovaujamos kavinės darbuotojai į bendrovės buhalteriją neįtraukė buvusio teismo kanclerio J. Akstino už vaišes sumokėtų pinigų.

A. Radvila teisme aiškino, kad bendrovei „Aradva“ vadovauja jau 20 metų ir tai esą pirmas kartas, kai turi nemalonumų dėl į kasą neįmuštų pinigų. Ir šernienos.

„Gal tą vakarą neapskaičiavau aptarnaujančio personalo pajėgumų, gal, kaip savininkas, nesuspėjau, jaučiuosi kaltas, kad nesukontroliavau darbuotojų, – teisme sakė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas verslininkas. – Po šios istorijos padarėme išvadas, lapkričio mėnesį priėmiau naujus įsakymus, kad tokie atvejai ateityje daugiau nepasikartotų. Labai apgailestauju, kad taip atsitiko, tačiau tai tikrai nebuvo tyčinis veiksmas.”

Anot verslininko, tą dieną pramogų centre vyko daug renginių, vieną pokylių salę iš anksto buvo užsakęs ir senas bičiulis J. Akstinas.

Kodėl iš jo paimtų pinigų į kasą neįmušė darbuotoja, A. Radvila negalėjo atsakyti, tačiau pažymėjo, kad kiti tą vakarą puotavę svečiai už vaišes tikrai susimokėjo ir jiems buvo išduoti kasos čekiai.

Socialdemokratas tikino, kad, nors ir pripažįsta kaltę dėl jam pateiktų kaltinimų, tačiau esą iki šiol negali atsakyti į klausimą, kaip jo vadovaujamos bendrovės virtuvėje atsirado patiekalai iš šernienos.

„Aš pats nevalgiau jokių patiekalų“, – sakė A. Radvila.

Slapta klausėsi teismo kanclerio pokalbių

Šakiuose nagrinėjama byla – ne vienintelė, iškelta A. Radvilai. Į teismą dėl žalos atlyginimo verslininką yra padavęs ir muzikantas Edvinas Girsa, kuris su savo kolega per skandalingąją teisėjų puotą buvo surengę koncertą. Tiesa, teisėjai vėliau gynėsi, kad muzikantų pasirodymas jiems nepatiko, todėl paprašė nustoti koncertuoti.

Būtent „Pas Radvilą“ koncertavę muzikantai ir sukėlė skandalą dėl teisėjų puotos, be to, ikiteisminį tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai buvo gavę anonimį skundą.

Jį tyrę agentai net kurį laiką slapta klausėsi dabar jau buvusio Lietuvos apeliacinio teismo kanclerio J. Akstino pokalbių telefonu. Tiesa, jie buvo nereikšmingi ir į baudžiamąją bylą net nepridėti. A. Radvilos bendrovę tyrę pareigūnai nenustatė daugiau jokių pažeidimų, išskyrus atvejį, kai per teisėjų puotą sumokėti pinigai nebuvo įtraukti į apskaitą bei nebuvo apskaityta į apyvartą patiekta šerno mėsa.

Skandalingoje puotoje dalyvavę teisėjai už ją nebuvo susimokėję – visas išlaidas buvo padengęs J. Akstinas. Atsiskaityti su kancleriu teisėjai nutarė tik tada, kai į viešumą iškilo skandalas.

„Šis įvykis tapo pamoka visiems teismų vadovams ir, žinoma, patiems teisėjams – elgtis taip, kad visi jų veiksmai nekeltų net mažiausių abejonių dėl viešųjų ir privačių interesų derinimo“, – anksčiau yra sakęs Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas.