„Konkrečiai mes steigėjo prašytume nurodyti išsivaikščioti šitai tarybai dabartinei, kurios įgaliojimai baigėsi, stabdyti tarptautinius KTU rektoriaus rinkimus, paskelbti naujos tarybos rinkimus, ją išrinkti, išrinkus tarybą skelbti rektoriaus rinkimus“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė KTU profesorius Gediminas Merkys, kuris yra LAMPSS valdybos narys.

Šio susivienijomo pirmininkė Asta Marytė Lapinskienė BNS sakė, kad kritika KTU rektoriaus rinkimams nėra tik atskirų susivienijimo narių nuomonė, bet atspindi visos profsąjungos poziciją.

G.Merkys aiškina, kad dabartinė KTU taryba neturi teisės rinkti naujo rektoriaus.

„Neteisėta taryba gegužės 12 dieną neteisėtai rinks KTU rektorių. Tarybos įgaliojimai pagal 2009 metų įstatymą baigėsi šių metų kovo 18 dieną (...). Manipuliacijų ir galimai dokumento klastojimo būdu kadencija buvo pailginta net pusantrų metų“, – spaudos konferencijoje teigė jis.

G.Merkio vertinimu, KTU valdžia yra „uzurpuojama“ siekiant pridengti ISM pirkimą, kurį jis apibūdina kaip „akivaizdžiai neskaidrų ir galimai nusikalstamą sandorį“.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas jau balandį svarstė KTU rektoriaus rinkimų teisėtumą, prie šio klausimo žada grįžti ir šią savaitę.

„Mes jau ėmėmės veiksmų, mes akademinės etikos inspektoriaus prašėme išsiaiškinti rinkimų teisėtumą, buvo paprašyta, kad skubiai duotų išvadą, taip pat parašėme raštą KTU, kad kuo greičiau duotų inspektoriui medžiagą, kad nebūtų vilkinama. Rytoj bus mūsų komiteto posėdis. Oficialiai dar negavome šitokio prašymo (stabdyti rinkimus), aš negaliu vienas pasakyti, jeigu gausime, ryt pasižiūrėsime“, – BNS sakė komiteto pirmininkas „darbietis“ Raimundas Paliukas.

KTU Rinkodaros ir komunikacijos direktorė Ornela Ramašauskaitė komentuodama kritiką rinkimams BNS yra sakiusi, jog KTU taryba veikia teisėtai.

„Nors nei vienas KTU Senato nutarimas nebuvo ir dabar nėra ginčijamas, 2012 metų spalio 23 dieną buvo kreiptasi į Švietimo ir mokslo ministeriją su pasitikslinimu, kaip traktuoti naujos Tarybos kadenciją po Konstitucinio Teismo išvadų. 2012 metų lapkričio 6 dieną gauta KTU Senato nutarimus patvirtinanti nuomonė (...). Mūsų bendruomenės narys – aktyvus profesinės sąjungos veikėjas prof. Gediminas Merkys – yra galimai susiklaidinęs datose, nes Senatas 2012 metų patvirtino naujos kadencijos Tarybą, kaip tai leido ir nustatė Mokslo ir studijų įstatymas“, – teigė ji.

Šiuo metu KTU rektoriaus pareigas eina Petras Baršauskas. Jis siekia būti perrinktas, rektoriaus rinkimuose kandidatais taip pat patvirtinti KTU Elektros ir elektronikos fakulteto docentas Vidas Raudonis ir du užsieniečiai: aplinkosaugos mokslų daktaras iš Argentinos Pablo G.Martinezas Lestardas ir ekonomikos mokslų daktaras iš Rusijos Alexanderis A. Suetinas.

Diskusijų dėl teisės tarybai rinkti naują rektorių buvo kilę ir pernai rudenį renkant Lietuvos sveikatos mokslų universiteto vadovą. Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius yra paskelbęs, kad šio universiteto tarybos sprendimas skelbti rinkimus buvo nepagrįstas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)