Savo retorika ji įtikino komisiją, nurungė kitokią poziciją ginančius moksleivius ir laimėjo nacionalinį Lietuvos Tarptautinių jaunimo debatų finalą, praneša Goethes institutas Vilniuje.

Vokiško konkurso Lietuvos nacionaliniame finale balandžio 29 d. Vilniuje tarp keturių geriausių jaunuolių vyko įtempti debatai. Kiekvienas turėjo 24 minutes pasisakyti tema „Ar reikia skatinti pabėgėlių atvykimą į Lietuvą?“ ir įtikinti savo priešininkus bei žiuri komisiją savo pozicija.

E. Radytė padarė įspūdį savo įtikinamais argumentais už pabėgėlių atvykimo į Lietuvą skatinimą ir laimėjo XI-ąjį Lietuvos nacionalinį finalą.

Nugalėtoja ir antrąją vietą užėmusi Vilniaus Žirmūnų gimnazijos moksleivė Lisa Bayer rugsėjo 19–23 dienomis atstovaus Lietuvą tarptautiniame finale Prahoje. Ten jos susitiks rungtis su nugalėtojais iš kitų šalių: Estijos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Slovakijos, Slovėnijos, Čekijos, Ukrainos bei Vengrijos.

Penktadienį Tolerancijos centro salėje publika įdėmiai klausėsi debatų ir pasitiko rezultatus triukšmingais plojimais. Tarp žiūrovų buvo ir tokie garbės svečiai kaip Vokietijos ambasadorė Jutta Schmitz, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris, Goethe’s instituto Lietuvoje vadovas Detlefas Gericke ir regioninio Goethe´s instituto Prahoje direktoriaus pavaduotojas dr. Knuthas Noke. Savo sveikinamosiose kalbose garbės svečiai negailėjo projektui pagiriamųjų žodžių. Vokietijos ambasadorė Vilniuje Jutta Schmitz pasidžiaugė Vokietijos ir Lietuvos glaudžiais santykiais. Markas Zingeris palinkėjo debatų dalyviams ir klausytojams „sugebėti matyti pabėgėlį kaip individą, o ne kaip beveidę masę“.

Projektas vyksta nuo 2005 m. dešimties šalių vidurinių mokyklų bei gimnazijų Vidurio ir Rytų Europoje. „Tarptautiniai jaunimo debatai“ skatina jaunimą iš Vidurio ir Rytų Europos kritiškai vertinti aktualias visuomenines ir politines temas. Be to, debatuodami vokiškai jie gali panaudoti savo užsienio kalbos žinias ir jas patobulinti. Šiais metais „Tarptautiniai jaunimo debatai“ Lietuvoje vyko jau vienuoliktą kartą. 2016 metais projekte „Tarptautiniai jaunimo debatai“ dalyvavo 170 mokinių iš 13 mokyklų.

„Tarptautiniai jaunimo debatai – šalių konkursai Vidurio ir Rytų Europoje“ yra Goethe´s instituto, fondo „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“, Hertie fondo ir Centrinės užsienio švietimo sistemos valdybos (ZfA) projektas. Šiais metais projektą ir vėl parėmė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (334)