Išpirka

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) tvirtina, jog V.Molodcovas ir V.Larinas išlaisvinti ėmusis diplomatinių derybų. URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas tikina, kad už pagrobtus Lietuvos ir Rusijos piliečius išpirka Kolumbijos sukilėliams nebuvo sumokėta. Tačiau ministerija atsisako atskleisti, kaip V.Molodcovą pavyko išvaduoti. LŽ iš P.Zapolsko sužinojo, kad derybose dėl pagrobto Elektrėnų gyventojo išlaisvinimo dalyvavo Lietuvos ambasados, įsikūrusios kaimyninėje Venesueloje, laikinoji reikalų patikėtinė Hilda Griškevičienė. Ji į Venesuelos sostinę Karakasą turėtų grįžti šiandien. Taip pat teigiama, kad pagrobėjai nekėlė rimtų reikalavimų. Pasak P.Zapolsko, greitos operacijos sėkmę lėmė koordinuoti Lietuvos ambasadų Maskvoje, Varšuvoje, Stokholme, Karakase veiksmai, puikus bendradarbiavimas su Rusijos URM, bendrove "Baltic SHEM", jos filialu "SHEM - de Colombia" bei vietos Katalikų Bažnyčia.

Ilsisi

Trečiadienį apie 22 val. V.Molodcovas paskambino ir Kolumbijoje jį įdarbinusios bendrovės "Baltic SHEM" direktoriui Samuilui Ošerovskiui. Jo teigimu, abiejų išlaisvintųjų sveikata gera, vyrai jau grįžo į statybos aikštelę prie Porsės miestelio Šiaurės vakarų Kolumbijoje - ten bendrovės "Baltic SHEM" filialas "SHEM - de Colombia" pagal sutartį montuoja energetikos įrangą.

S.Ošerovskio teigimu, ketvirtadienį V.Molodcovas ir V.Larinas planavo ilsėtis, o šiandien grįš į darbą. Apie norą parvykti į Europą jie net neužsiminė. "Tai vyrai, per 30 metų dirbę ekstremaliomis sąlygomis ir matę šilto bei šalto", - sakė S.Ošerovskis. Didesnį rūpestį jam dabar kelia išlaisvintojo žmona, kurios sveikata vis negerėja, o medikai jos dar neleidžia pervežti į Kolumbijos sostinę Bogotą.

Pagrobėjai

S.Ošerovskis sako, kad Lietuvos pilietį pagrobė ne Nacionalinio išsilaisvinimo armijos kariai, kaip spėta. Gali būti, jog tai didžiausios prokomunistinės sukilėlių grupuotės Kolumbijos revoliucinių ginkluotojų pajėgų - darbas.

"Baltic SHEM" vadovas mano, kad darbininkus pavyko išvaduoti panaudojus diplomatinį spaudimą. Jis prisipažino pagalvojęs ir apie tai, jog abu rusų tautybės žmonės buvo paleisti, nes komunistinių pažiūrų sukilėliai gali simpatizuoti Rusijai.

"Tačiau nemanau, kad jie grobė užsieniečius nežinodami, kokių valstybių piliečiai tie yra. Šią mintį paneigia ir faktas, jog prieš porą metų pagrobti baltarusiai buvo įkalinti daug ilgesniam laikui", samprotavo S.Ošerovskis. Jis nebandė V.Molodcovo klausinėti, kur pagrobėjai juos laikė ir ką darė. "Spėju, darbininkai buvo paleisti su sąlyga, kad tylės, todėl kamantinėti jų nenoriu", - teigia "Baltic SHEM" vadovas.

Kolumbija nesaugi valstybė, todėl Lietuvos URM pataria Lietuvos piliečiams nekeliauti į šią Lotynų Amerikos šalį, o jeigu to neįmanoma išvengti, būti labai atsargiems. Įvairiais duomenimis, Kolumbijoje kasmet pagrobiama mažiausiai 2-3 tūkstančiai žmonių. Iš 100 pernai pagrobtų užsieniečių 14 buvo nužudyti.