„Pagarba prokurorui, kuris pripažino savo klaidas“, - ketvirtadienį pareiškė Vilniaus apygardos teismo teisėja Laureta Ulbienė.

Šios teisėjos vadovaujama trijų teisėjų kolegija paskelbė nuosprendį, kuriuo papirkimu kaltintas Kauno prokuroras Juozas Bagdonavičius ir buvęs jo kolega, dabar dirbantis advokatu Ričardas Lilas buvo išteisinti dėl nusikaltimo, kurio nepadarė ir kurio net nebuvo.

Išteisinamąjį nuosprendį išgirdo ir prokurorė Vida Viduolienė – ji buvo kaltinama kyšininkavimu.

Kad garsūs Kauno teisininkai bus išteisinti, jau buvo aišku prieš kelias savaites – baigiant baudžiamosios bylos nagrinėjimą teisme ją iš kolegos perėmė prokuroras Rimas Juodis, kuris savo baigiamosiose kalbose pareiškė, kad prokuratūra atsisako kaltinimų, o nusikaltimais apkaltintus asmenis prašo išteisinti.

Prokuroras pripažino, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo neteisėtai surinkti įrodymai, kai Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai be sankcijos klausėsi prokurorų pokalbių.

„Buvo neteisėtai panaudotas Operatyvinės veiklos įstatymas, neteisėtai buvo klausomasi tris mėnesius be teismo leidimo, tai grubus pažeidimas“, - sakė pusketvirtų metų persekiotas advokatas R. Lilas.

Jis pažymėjo, kad nusikalstama veika, kurią jiems inkriminavo pareigūnai, tiesiog buvo išgalvota, o pareigūnai keletą metų žaidė teisingumą.

Bylą teismui perdavę prokurorai teigė, kad Kauno prokuratūros prokurorė V. Viduolienė kontroliavo ikiteisminį tyrimą dėl sveikatos sutrikdymo ir viešosios tvarkos pažeidimo, kai per konfliktą sportinio pokerio klube buvo sužalotas kaunietis Robertas B.

Šioje byloje įtarimai prieš pat vestuves buvo pareikšti R. Lilo dukros draugui, o R. Lilo sūnus buvo apklaustas kaip liudytojas.

Bet jau tuo metu buvo žinoma, kad jis taip pat bet kada gali tapti įtariamuoju (taip vėliau ir buvo).

Bylą teismui perdavę STT pareigūnai nurodė, kad prokurorei buvo duotas alkoholinio gėrimo butelis už tai, kad ji ikiteisminiame tyrime esą priims įtariamiesiems palankius procesinius sprendimus bei leis susipažinti su bylos medžiaga ir palaikys prašymą dėl naujos nukentėjusiojo sveikatos ekspertizės paskyrimo.

Kadangi anksčiau prokuratūroje dirbęs R. Lilas pažinojo prokurorą J. Bagdonavičių, su kuriuo palaikė ne tik tarnybinius, bet ir asmeninius ryšius, po dukros vestuvių jis atvyko į prokuroro darbo kabinetą pasikalbėti ne tik apie ką tik įvykusią šeimos šventę, bet ir baudžiamąją bylą, iškeltą jo žentui.

O tuo metu J. Bagdonavičiaus kabinete specialiosios tarnybos jau buvo sumontavusios garso ir vaizdo įrašymo techniką. Būtent ja padaryti įrašai ir tapo pagrindiniais įrodymais papirkimo ir kyšininkavimo byloje.

R. Lilas atvyko ne tuščiomis – atsinešė butelį, kaip pats sakė, „saldžiosios“, nes buvęs kolega telefonu vis klausdavo, kada šis „aplaistys“ įvykusias dukros vestuves.

Pokalbio metu advokatas guodėsi žentui iškelta byla, sakė, jog įtarimai gali būti pateikti ir sūnui, todėl J. Bagdonavičius į savo darbo kabinetą pasikvietė ikiteisminį tyrimą kontroliuojančią prokurorę V. Viduolienę.

„Buvau nepatenkintas ikiteisminiu tyrimu, o mano žentas su dukra planavo išvykti į povestuvinę kelionę į Barseloną, tačiau jam buvo uždrausta išvykti, svarstėme, kaip reikia elgtis, todėl J. Bagdonavičius pakvietė V. Viduolienę, tada labai ilgai ginčijomės, – sakė R. Lilas. – Ir šiame pokalbio įraše tikrai niekur nėra pasakyta, kad prašiau nutraukti bylą, paskirti naują ekspertizę sužalojimo laipsniui nustatyti ar kad atnešiau kyšį. Negaliu prisipažinti to, ko nepadariau.“

Advokatas neneigė, kad atnešė butelį „saldžiosios“, tačiau tikino, jog tai – joks kyšis. O baudžiamoji byla, kurioje buvo apkaltintas jo žentas ir sūnus, galop teisme buvo nutraukta, nes „trejus metus po teismus tampytas jaunimas nutarė susitaikyti“.

R. Lilas sakė, kad J. Bagdonavičius yra jo draugas, todėl ir atnešė butelį. „Pasirodo, pas mus jau žmogiškiems santykiams neliko vietos, pamatęs prokurorą turi bėgti į kitą gatvės pusę ir slėptis nuo jo arba jis nuo manęs, nors yra mano draugas ar pažįstamas“, - sakė jis.

„Pagaliau po trijų su pusę metų galiu pasakyti, kad Lietuvoje yra teisingumas, - neslėpė išteisinta prokurorė V. Viduolienė. – Iš pradžių net nesupratau, kas vyksta, dėl ko, jeigu aš dirbu savo darbą ir darau, kas priklauso, o visai Lietuvai esu paskelbiama kyšininke, nusikaltėle, ir turiu įrodinėti, kad esu nekalta, nors turi įrodinėti prokuroras.“

Ji neslėpė, kad sieks iš valstybės prisiteisti kompensaciją dėl neteisėto persekiojimo.

„Ne dėl savęs, o dėl kitų prokurorų, kad to nenutiktų su kitais prokurorais, nes sistemoje nėra gera situacija“, - sakė ji.

Tuo metu po tariamo skandalo pareigose pažemintas prokuroras J. Bagdonavičius net neabejoja, kad ši byla buvo užsakyta. Kas užsakė, prokuroras nesakė, bet į šį klausimą atsakė jo kolegė V. Viduolienė. Anot jos, prokuroras padėjo savo giminaičiams susigrąžinti žemę Kaune, nors savivaldybės darbuotojai sudaė aibę kliūčių, kad žemė jiems neatitektų.

„Buvo su juo susidorota, buvo pastatyta aparatūra kabinete su tikslu išsiaiškinti, jog J. Bagdonavičius ima kyšius, bet aparatūra buvo įrašinėjama devynis mėnesius ir J. Bagdonavičius nė vieno kyšio nepaėmė, nieko nusikalstamo nepadarė“, - sakė V. Viduolienė.

Anot jos, J. Bagdonavičius kovojo su korupcija, bet pats buvo apšauktas korumpuotu.