LŽ mėgino patyrinėti, kaip UAB "Kristiana" taip sėkmingai susitvarkė reikalus Trakuose, gavo visus reikiamus dokumentus, net Vilniaus apskrities viršininko leidimą įsigyti 1,3838 hektaro žemės sklypą prie Galvės ežero. Šį leidimą, kaip neteisėtą, anuliavo dabartinis Vilniaus apskrities viršininkas Gediminas Paviržis savo įsakymu. Dabar žodį tars administracinis teismas.

Leidimas

Žemės sklypą, esantį Trakuose, ėemaitės g. 1, uždaroji akcinė bendrovė Trakų miesto "Žalgirio" irklavimo bazė nuomojo iš Trakų savivaldybės pagal sutartį, sudarytą 1995 metų balandžio 11 dieną. Sutartyje buvo nurodytos nuomininko teisės bei ypač daug pareigų. Laikantis Saugomų teritorijų įstatymo reikalavimų apribota ir veikla. Tačiau 1998 metų rugpjūčio 18 dieną visą UAB Trakų miesto "Žalgirio" irklavimo bazė nekilnojamąjį turtą įsigijo UAB "Kristiana".

Bendrovė pasirašė susitarimą dėl teisių ir prievolių pagal valstybinės žemės nuomos sutartis perėmimo. 1999 metų sausio 18 dieną 1,3838 ha valstybinės žemės buvo išnuomota tai pačiai UAB "Kristiana" 96 metams. Indeksuota žemės sklypo kaina - 724 939 litai.

Pamažu kasmet vis artėta prie svarbiausio tikslo privatizuoti ir žemę. "Kristiana" su tokiu prašymu kreipėsi į Vilniaus apskrities administraciją, prieš tai, be abejo, surinkusi visus reikalingus parašus iš Trakų savivaldybės bei Trakų istorinio nacionalinio parko.

Vilniaus apskrities viršininkas Algirdas Kudzys 2001 metų sausio 23 dienos įsakymu šį prašymą patenkino. "Kristianai" buvo išduotas leidimas Nr. 7 "Dėl ne žemės ūkio paskirties žemės sklypo įsigijimo nuosavybėn".

Paskirtis

Leidimas Nr. 7 atvėrė "Kristianai" žalią gatvę. Suteikė galimybę nuosavybės teise įsigyti 1,3838 ha ploto ne žemės ūkio paskirties valstybinės žemės sklypą Trakų miesto centre komercinės paskirties ir smulkaus verslo objektams eksploatuoti. Tiesa, leidime esama ir išlygų: numatyta teisė kitiems asmenims eiti, važiuoti arba ginti gyvulius keliu; teisė prieiti ir privažiuoti prie vandens telkinių. Nurodytos ir kitos žemės naudojimo sąlygos: nacionaliniai bei regioniniai parkai, vandens telkinių pakrantės apsaugos juostos ir kita. Leidimas galioja neterminuotai.

Negalioja

Vilniaus apskrities viršininkas G.Paviržis 2001 metų lapkričio 10 dienos įsakymu Nr. 3575 ankstesnį apskrities viršininko sprendimą "Dėl leidimo įsigyti žemės sklypą ėemaitės g. 1, Trakuose, išdavimo" pripažino negaliojančiu.

UAB "Kristiana" į tai atsakė skundu Vilniaus apygardos administraciniam teismui dėl Vilniaus apskrities viršininko administracijos vilkinimo atlikti jos kompetencijai priskirtus veiksmus ir neteisėto 2001 11 10 įsakymo Nr. 3575 išleidimo. UAB "Kristiana" direktorė Regina Dingelienė teismo paprašė panaikinti Vilniaus apskrities viršininko administracijos įsakymą Nr. 3575.

Neatsižvelgta

Išduodant leidimą Nr. 7 įsigyti žemės sklypą Trakų istorinio nacionalinio parko teritorijoje buvo pažeista ir Lietuvos Konstitucija, ir kiti įstatymai. ėemės plotas, kurį panoro pirkti UAB "Kristiana", priskirtinas rekreacinei zonai. Į tai neatsižvelgė Trakų rajono savivaldybės meras, savo potvarkiu nustatydamas žemės sklypo naudojimo pobūdį.

Kita vertus, rajono vadovas pasirašė potvarkį parduoti žemę nenustačius sklypo kainos. Tad ji dabar varijuoja nuo nominalios 453 087 litų iki indeksuotos - 724 939 litų. Tuo tarpu Trakų savivaldybės meras Saulius Raščiauskas buvo patvirtinęs žemės sklypo kainą 226 309 litai, nustačius sklypo vertę - 162 550 litų plius vertės priedas dėl inžinerinių statinių 63 758 litai.

Paieška

Vilniaus apskrities viršininko sprendimas pripažinti leidimą pirkti žemę negaliojančiu sustabdė plačius UAB "Kristiana" užmojus, bet nė kiek neapmalšino noro įsigyti žemės sklypą. Nors Saugomų teritorijų įstatymo straipsnių bei Trakų istorinio nacionalinio parko nuostatuose vienareikšmiškai tvirtinama, kad rekreacinėje parko teritorijoje leidžiama privatizuoti rekreacijos įstaigas, tokias kaip UAB "Žalgirio" irklavimo bazė, tačiau valstybinę žemę galima tik nuomoti įstatymų numatyta tvarka.

UAB "Kristiana" žengė dar vieną žingsnelį išeities paieškos link - kreipėsi į Seimo Konstitucinio įstatymo Nr. I-1392 priežiūros komisiją ir apskundė jai Vilniaus apskrities viršininko administracijos sprendimą. Komisija bendru sutarimu pasiūlė UAB "Kristiana" kreiptis į administracinį teismą.

Seime

LŽ klausė šios komisijos narių, ar pagal paskirtį buvo nagrinėjamas privačios firmos privatus skundas komisijoje, kuriai pavesta Konstitucinio įstatymo priežiūra. Pasiteiravus komisijos pirmininko Eduardo Šablinsko, kodėl, jo manymu, į juos kreipėsi advokatas Jonas Ivoška, atstovaujantis UAB "Kristiana" interesams, jis pasakė: "Man regis, jie pasiryžo išnaudoti visus neteisminius kelius.

Skundas, patekęs į mūsų komisiją, buvo nagrinėjamas. Dar daugiau, mes net išklausėme advokato argumentus. Pasiūlėme kreiptis į administracinį teismą ir ten spręsti privačios firmos bei biurokratinės institucijos konfliktą". E.Šablinskas tuoj pat pasitaisė paaiškindamas, jog žodį "biurokratinė" pavartojęs ne blogąja prasme, o įvardijęs kaip valdišką įstaigą.

Komisijos narys Mykolas Pronckus irgi patvirtino, kad, jo manymu, komisija priėmė vienintelį teisingą siūlymą - ginčą spręsti teisme, tačiau jam kilo daugybė klausimų, kokių tikslų vedinas Seime teisybės pradėjo ieškoti advokatas J.Ivoška.

Dar vienas komisijos narys Mindaugas Bastys taip pat patvirtino susipažinęs su dokumentais ir pritaręs sprendimui teisme išsiaiškinti sandorio tyčines ar netyčines klaidas, tačiau, sakė, palaikąs Vilniaus apskrities viršininko poziciją.

Komisijos narys Petras Gražulis teigė apie tokio klausimo svarstymą negirdėjęs (gal nedalyvavo posėdyje), todėl komentuoti atsisakė pridurdamas, kad jų komisija esanti be gyvybės ženklų. Komisijos nariui Egidijui Klumbiui buvęs įdomus šios problemos svarstymas. Jo manymu, komisija priėmė teisingą rekomendaciją. Dar jam buvo įdomu sužinoti, kad aistros dėl žemės verda vieno turtingiausių verslininkų Beno Gudelio katile.

Advokatas

LŽ pašnekino ir UAB "Kristiana" advokatą J.Ivošką. Jis aiškino, jog žemės sklypas, ant kurio stovi statiniai, gali būti privatizuotas, tiksliau - nupirktas. Įstatymai, pasak jo, jokių kliūčių nenumato, tas kliūtis spendžia apskrities valdininkai - tarsi ko lauktų. "Leidžia suprasti", - patikslino advokatas.

Tvarka

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 47 straipsnio antroje dalyje ir Konstitucinio įstatymo 15 straipsnyje yra įtvirtintos nuostatos dėl žemės įsigijimo sandorių pripažinimo negaliojančiais. Straipsniuose numatyta, jog tuo atveju, jei leidimas įsigyti nuosavybės teise žemės sklypą buvo išduotas remiantis pateiktomis neteisingomis žiniomis arba nesilaikant įstatymų nustatytos tvarkos ir sąlygų, leidimas ir jo pagrindu sudarytas sandoris gali būti teismine tvarka pripažinti negaliojančiais.