Vakar Seimo narys ekspremjeras Rolandas Paksas ir dar devyni buvę Liberalų frakcijos nariai Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui įteikė pareiškimą dėl naujos parlamentinės frakcijos steigimo.

Manoma, kad naujoji Nepriklausoma frakcija, vadovaujama buvusio ūkio ministro Eugenijaus Maldeikio, gali būti įregistruota šeštadienį per neeilinį plenarinį Seimo posėdį.

Pareiškimą, be R.Pakso, pasirašė liberalai Egidijus Skarbalius, Henrikas Žukauskas, Dalia Kutraitė-Giedraitienė, Jonas Lionginas, Eugenijus Maldeikis, Vytautas Lapėnas, Dailis Barakauskas, Vladas Žalnerauskas ir Jūratė Juozaitienė. Visų jų, išskyrus J.Juozaitienės, narystė Lietuvos liberalų sąjungoje (LLS) yra sustabdyta.

Sutiktuvės

Buvo manoma, jog naujos frakcijos nariu taps ir kartu su šiais liberalais iš frakcijos pasitraukęs Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas J.Raistenskis. Tačiau netikėtai jis pareiškė norą tapti socdemų frakcijos nariu.

J.Raistenskio prašymui priimti jį į šią frakciją vakar buvo pritarta bendru valdančiųjų sutarimu. Didžiausioje Seimo frakcijoje nuo šiol bus jau 49 nariai. Pats eksliberalas teigia, jog pas socialdemokratus pasitraukė nepritardamas "vidinėms liberalų rietenoms". Tiesa, ir liberalu J.Raistenskis tapo tik 1999 metų pabaigoje, palikęs Piliečių aljansą.

Kaip ir kiti į Seimą atėję liberalai, J.Raistenskis yra pasirašęs pasižadėjimą pasitraukti iš parlamento, jeigu negalėtų atstovauti Liberalų sąjungai. "Reikia pripažinti, jog šis dokumentas neturi juridinės galios, nes Seimo narys negali būti supančiotas jokiais įsipareigojimais, tačiau tai moralinis dalykas", - vakar dūsavo liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas.

Pokalbiai

Socialdemokratų partijos Informacinio centro vadovas Gediminas Kirkilas vakar LŽ tikino, jog socialdemokratai "specialiai kitų frakcijų neardo". "Mes specialiai nieko nekalbiname, nekviečiame, tačiau esame atviri visų pasiūlymams", - tvirtino jis.

G.Kirkilas patvirtino, jog pokalbis apie "perspektyvas" vyko su liberalu, R.Pakso komandos atstovu, buvusiu susisiekimo ministru D.Barakausku. Vakar jis parašė pareiškimą tapti Nepriklausomos frakcijos nariu.

"Šiuo metu nenoriu priklausyti jokiai partijai", - savo sprendimą nepalikti R.Pakso komandos motyvavo liberalas.

Seimo socialdemokratų vadovai neoficialiai užsimena ir apie tai, jog jų frakciją gali papildyti ir Liberalų frakcijos atstovai, pirmiausia - Dalia Teišerskytė bei Algimantas Matulevičius. Tokios galimybės neatmeta ir kai kurie liberalai.

Vakar LŽ nepavyko susisiekti su D.Teišerskyte, o A.Matulevičius tikino, jog kol kas Liberalų frakcijos palikti neketina. "Pasitariau su savo rinkėjais. Mūsų manymu, reikia dirbti frakcijoje ir daryti viską, jog dabartinė padėtis pagerėtų", sakė jis.

A.Matulevičius aiškino, jog jau anksčiau savo frakcijoje buvo vadinamas "raudonu", nes nepritarė kai kuriems liberalų vadovybės sprendimams. "Tačiau turiu priekaištų ir socialdemokratams", - aiškino liberalas. Tačiau paklaustas, ar savo perspektyvų tarp kairiųjų nemato ir ateityje, liberalas sakė nežinąs, "kas gali atsitikti ateityje".

Didėjimas

Socialdemokratų Informacinio centro vadovas G.Kirkilas vakar nenorėjo prognozuoti, kiek liberalų galėtų prisidėti prie socialdemokratų. "Manau, tai nėra masinis reiškinys, bet atskirų žmonių sprendimas", - sakė jis.

Pasak socialdemokrato, liberalai šiuo metu išgyvena "gilią politinę krizę", todėl kai kurie partijos nariai ieško perspektyvų kitose politinėse partijose. "Bet kuriuo atveju mums geriau, kad jie būtų mūsų, o ne nepriklausomi, nes tokie politikai nėra rimta jėga", - aiškino G.Kirkilas.