Šią savaitę priimta nutartimi teismas konstatavo, kad Seimo nario Povilo Urbšio prašymus pradėti ikiteisminį tyrimą atmetę pareigūnai tai padarė skubotai, nepatikrinę visų reikšmingų aplinkybių bei faktinių duomenų.

Seimo narys P. Urbšys į teisėsaugą kreipėsi žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Seimo valdybos susitikimą. Žiniasklaidoje skelbta, kad susitikime lapkričio pradžioje prezidentė valdybos nariams pranešė turinti informacijos, kad kandidatei į generalines prokurores E. Dambrauskienei esą siūlyta postą „išsipirkti“. Tačiau kas tokį pasiūlymą pateikė, valstybės vadovė valdybos nariams nenurodė.

Tiek prokuratūra, tiek STT atsisakė atsisakė pradėti tyrimą, bet Vilniaus miesto apylinkės teismas konstatuoja, kad „sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą yra priimtas skubotai, nepatikrinus ir neįvertinus visų aplinkybių, turinčių reikšmės pagrįstam tokio procesinio sprendimo priėmimui“.

Teismo nutartyje pažymima, kad tyrimo metu buvo apklaustas P. Urbšys ir Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkė E. Dambrauskienė, kuri, beje, „atsisakė duoti parodymus, kurie galimai reikštų parodymus prieš save“, taip pat gauta informacija apie publikacijos autorių.

Povilas Urbšys

Pasak nutarties, teisėsaugos pareigūnai neišnaudojo visų įstatyme numatytų galimybių, kad įsitikintų, ar P.Urbšio nurodyti duomenys atitinka tikrovę - nebuvo apklausti kiti susitikime su prezidente dalyvavę asmenys, nebuvo įsitikinta, ar realiai egzistuoja susitikime minėta pažyma.

Teismo nutartis panaikinti STT pareigūnės ir prokuroro sprendimus atmesti P. Urbšio prašymą per savaitę gali būti skundžiama Vilniaus apygardos teismui.

Dėl P. Urbšio skundo prokuratūra, kuri vėliau perdavė šį skundą tikslinti STT, pati buvo pradėjusi preliminarų tyrimą. Seimo valdybos nariai, tarp jų ir Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė, buvo sulaukę skambučio iš Generalinės prokuratūros su prašymu atvykti pas prokurorą Gintarą Jasaitį. Apklausos buvo numatytos, tačiau atšauktos.

Prezidentės kandidatė į generalinius prokurorus E. Dambrauskienė, o vėliau ir kitas kandidatas Nerijus Meilutis, kurio pavardė irgi figūravo prezidentės pateiktoje informacijoje, esą prieš balsuojant dėl jo kandidatūros daryta įtaka parlamentarų apsisprendimui, Seime palaikymo nesulaukė. Generaliniu prokuroru gruodžio pabaigoje buvo paskirtas trečiasis prezidentės pasiūlytas teisėjas, Evaldas Pašilis.