Abėc(e)lė
– celė, į kurią dvylikai metų įmetamas kūdikis, kad kompiuterio pele įsikaltų sau į galvą 32 lotyniškas vinis, lietuviams užgrūdintas katekizmo karštkalvio Martyno Mažvydo. Prieš tai pirmaklasis dažniausiai nenutuokia nei A, nei Bė, nei Cė. Nekantrieji iš Abėc(e)lės išsiunčiami sunkiųjų darbų į Sibiro graždanką. Lit.: Lietuvos Respublikos Konstitucija. Leid. "Juodos lankos, baltos avys".

Andersenas – amerikiečių NASA astronautas, laivu "Columbia" pasiekė Mėnulį, ten išsilaipinęs žąsies plunksna parašė pasakų mažiesiems mėnuliečiams: "Undinėlė" (ieškodamas toje planetoje vandens pėdsakų), "Šešėlis" (netikėtai krūptelėjęs nuo už nugaros stūksančios raketos šešėlio), "Žaltvykslės mieste" (kai pradėjo eiti iš proto ir jam pasivaideno neatpažintas skraidantis miestas). Vargais negalais grįžęs į Žemę apsidžiaugė, iš laimės Danijoje nusipirko kaliošus ir karštai įtikinėja, kad šiemet švenčia 200 metų jubiliejų. Uždarytas Naujosios Vilnios psichoneurologijos klinikoje, pasikeitė vardą į Hansą Christianą, prižiūrimas tetutės Dantisopės svajoja pakartoti skrydį. Bet šįsyk į Marsą. Ten jis žada parašyti "Rudnosiuko nuotykius planetoje, kur baltos obelys žydės".

Lit.: Daktaras Bendžamenas Spokas, Marso kronikos. Leid. FTB, Kopenhagenas.

Gyvenimo tikslas – nupjauti medį, padegti namą ir nužudyti sūnų.

Goghas, Vincentas van – skurdžius dailininkas, kuris, neturėdamas už ką nusipirkti maisto ir iš bado puolęs į afekto būseną, atsipjovė savo ausies. Ausis jam pasirodė visai neskani, jis įsiuto ant banko tarnautojo Paulio Gauguino, mat šis jį patraukė per dantį, siūlydamas alaus prie tokios geros užkandos. Išsigandęs pamišėlio, banko tarnautojas paspruko į Taitį. Ten užsikrėtė užkrečiama nostalgija ir mirė ant Femmes de Tahiti rankų.

Lit.: Arvydas Šliogeris, Impresionizmas ir prancūziškasis fašizmas.

Hamletas – kovinis filmas iš karalių gyvenimo; scenarijaus autorius ir režisierius – XVI a. (noniminis) Seksvampyras. Filme aibė lavonų, bet Ofelija tik viena, ir ta pati Paskenduolė.

Lit.: Antanas Bernardinas-Žukauskas, Veronika P., baik bliauti palei P. Vyšniausko saksofoną. Leid. "Jazz Morė".

Hitleris (1889–?) – žymiausias Vakarų Europos čečėnas, bendradarbiavęs su vokiečiais, už tai kitas žymus Rytų Europos teroristas Stalinas, kolaboravęs su rusais, jo baisiai nekentė. Nepasidalydami nuodais, jie sukryžiavo tautas ir galiausiai rytietis pasikvietė vakarietį į bunkerį ir ten meiliai stumdamas į kampą privertė išgerti šventąją Gralio kamparo nuodų taurę, paskui ją paslėpė Gintaro kambaryje. Nei taurės, nei slėptuvės... Nei H.

Lit.: Adolfas Koba Šiklstalin, Mein kamparas. Leid. "Kremlius&Reichstag", 1933.

Ivanauskaitė – rašytojos Šatrijos Raganos antro apsireiškimo Žemėje pseudomiksė (pasak "Tarptautinių žodžių žodyno", žemesniųjų augalų dauginimosi būdas – dviejų vegetatyvinių, lytiškai nediferencijuotų ląstelių susiliejimas). Budėdama prie mandalos pakalnučių šaknų, Jurga šoko į traukinį ir nubildėjo Indijon studijuoti Tibeto budizmo ir parsivežti mistinių Mėnulio vaikų, nes į tą planetą sunku prasibrauti net ir dailininkams. Deja, sutrukdė raganos ir lietus, taigi jai teko pradėti naują kūrybos dauginimo etapą – verlibrizaciją.

Lit.: Ju Iv Dharamsala, Eik tu, budiste... Leid. "Placebas&Šambala", 1961.

Koranas – Lietuvos laukinių vakarų (maždaug aplink Plungę) nerašytų vendetos įstatymų rinkinys tituliniu pavadinimu "Kur anas?!". Pavadinimas garsiai žemaitiška greitakalbe daugsyk tariamas per išgertuves, su kirviu aplink trobą besivaikant draugą ar giminaitį kitatikį.

Lit.: Apeiginės žemaičių šventės.

Kruvienė – sriuba iš kraujo, kuri valgoma po snukių talžymo.

Lit.: žurnalo "Playboy" priedas "Panelė", skiltis "Kriminalinė kronika".

Mafinas – asiliukas, šiuolaikinės mafijos gimdytojas ir pradininkas. Norėdami nesurasit žmogaus, kuris vaikystėje nebūtų skaitęs knygelės apie Mafiną ir jo draugus: kaip asiliukas bičiuliavosi su visais galvijais ir klaidžiojo po mišką neturėdamas gyvenimo tikslo. Kartą jis įsispoksojo į balą, pametė uodegą ar dar kažką ten. Buvo romantiškas ir nekaltas, kaip ir visi maži mafiozai. O kuo tai baigėsi? Visur mafija. Savivaldybėj mafija, banke mafija, sporte mafija, televizijoj mafija, Brazauske Brazauskienės mafija, "Šiaurės Atėnuose" mafija, ką ten kalbėt, pačioj mafijoj taip pat yra mafija... Et, nieko čia nebepridursi. Išjungiu kompiuterį, nes per nagus jau daužo namų mafija!

Nijolės kailiai – ėjo kartą tamsia gatve viena tokia vargšė ponia N. labai susikrimtusi – šaldytuvas tuščias, už butą seniai nemokėta, vandens skaitiklius magnetai krūtine užgulę. O čia prieš nosį dar juoda katė tik šast! Sukliko ponia N. ir trenkė rankine katei per galvą, pakniopstomis prisivijusi. Sukniaukė katytė ir padėjo šaukštą. Perbalo ponia N., pagriebė kailinį žvėrelį už uodegos ir nuvilko į naktį kailiadirbiui, kad iš jo išdirbtų apykaklę palaikiam paltui. Nuo to meto ponia N. – aukštuomenės dama ir turtinga ponia N.

Lit.: straipsnis astrologijos žurnale "Netiesa, kad juodos katės nelaimę neša!"

Priešistorinis gyvūnas – gyvūnas, kuris priešinasi istorijai, teigdamas, kad sovietai neokupavo Lietuvos. Lit.: Romas Šarmaitis, Lietuvos revoliucionieriai, skyrius "Kaip Antanas Sniečkus vedė šv. mirą".

Saja – sutelktas visuomeninis dramaturginis tautinis judėjimas (jeigu daug Sajų – tada sąjūdis). Pasak "Dabartinės lietuvių kalbos žodyno", sajus – tai toks žmogus, kuriuo galima daug užsėti. Sajus visą Lietuvą užsėjo pjesėmis ir, kai jau visi teatrai buvo užtvindyti, įsikarščiavęs nunešė jas į Seimą, tikėdamasis ten daug ką pastatyti. Bet režisierius buvo kurčias kaip Beethovenas ir visą laiką grojo fortepijonu. Tada S. supykęs patraukė pečiais. Gelbėdamasis iš tautos užmaršties, knygas piktybiškai vis dar nusirašinėja nuo savo galvos.

Lit.: Kazys Saja, Lietuviai – devynbėdžiai! Leid. "Klumpės", 1990 m. kovo 11 d.

Sausas įstatymas – Seime priimtas ir vėliau restorane neaplaistytas įstatymas.

Lit.: patarlių ir priežodžių žodynas "Sauso niekas neklauso".

Simpatinis rašalas – tai toks rašalas, kuriuo susirašinėjo Leninas su Inesa Armand, kad laiškų neperskaitytų Krupskaja. Tas rašalas yra









Štai kas yra tas simpatinis rašalas.

Statistika – stovinčių gatvėje žmonių apklausa. Dar yra Sėdistika (kalėjime sėdinčių), Gulistika (ligoninėje besigydančių) ir Kapistika (mirusiųjų).

Tarantino (Quentin) – dažniausiai skaitantis bulvarinius skaitalus keturiuose kambariuose itališkas amerikoniškas voras tarantulas (it. Tarantola). Veisiasi Holivude, kartais Desperade; savo geluonio nuodais nužudė Bilą, paskui dar sykį tą patį Bilą, Jackie Brown ir daug daug žiūrovų. Bjauraus charakterio, atsikišusia žiauna Lycosa singorilensis. Saugokitės, vaikai, kai sėsitės kino teatre į minkštą krėslą, po juo gali tūnoti T.!

Velykos – vyrai nudistų pliaže.

Lit.: Borisas Moisejevas, Baltarusių liaudies etnografiniai margučiai "Trimito" choreografinėje grupėje. Leid. "Matergėjus&Patergėjus", Maskva.