Žiniasklaidoje, cituojant politologus, teigiama, jog „traukdamasis iš parlamento V.Uspaskichas siekia išvengti apkaltos procedūros ir išsaugoti galimybę grįžti į viešą politiką”. Taip pat svarstoma, kad tokio poelgio motyvai – ne patys geriausi V.Uspaskicho verslo reikalai. Be to, kaip atsakydamas į klausimą, ką dabar veiks V.Uspaskichas, žurnalistams minėjo premjeras Algirdas Brazauskas: „Nežinau, ką jis toliau veiks, aš supratau, kad žmogus versis tuo, ką darė iki šiol. Verslas yra verslas, verslui reikia labai daug laiko ir daug pastangų”.

Pats Viktoras Uspaskichas teigia, jog jis – garbingas politikas, kad jam nereikia laukti Prezidento ar premjero raginimų. „Sprendimas buvo apgalvotas. Po penkių minučių, kai man, būnant Rusijoje, pranešė apie komisijos verdiktą, man gimė sprendimas”,– žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

Greitas apgalvoto sprendimo priėmimas gali būti vertinamas įvairiai. Viena vertus, tai, kad V.Uspaskichas dar negrįžęs iš Rusijos pranešė apie savo atsistatydinimą, gali būti suprasta kaip atsakingo politiko poelgis. Tai ir siekiama pabrėžti. Kita vertus, galima prisiminti ir R.Pakso bei „Almax” istorijas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas politologas Mindaugas Jurkynas, vertindamas V.Uspaskicho žingsnį, teigė, jog susikaupė per daug svarių politinių argumentų, kurie lėmė ūkio ministro atsistatydinimą. Tai kaip tam tikras idealios demokratijos sąlygų laikymasis.

Panašiai mano ir Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas. Pastarasis Viktoro Uspaskicho „vakarietiško žingsnio” pavyzdį pateikia ir Vilniaus merui Artūrui Zuokui. „Vakaruose priimtas požiūris, kad, kilus skandalui ar įtarimams, žmogus atsistatydina ir tik paskui įrodinėja visuomenei, kad buvo nekaltas, ne taip suprastas”, – kalbėjo Seimo Pirmininkas.

Tuo tarpu politologas Raimundas Lopata V.Uspaskichą pavadino labai geru žaidėju. Kaip teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius, tie, kurie turi daugiau informacijos ir labiau domisi buvusiu Lietuvos ūkio ministru bei Seimo nariu, analizuodami jo elgesį, galėtų įžvelgti ir atitinkamų struktūrų veiklos požymių.

Tad ką iš tiesų V.Uspaskichas veikė Rusijoje?

Seimo narys Arminas Lydeka teigė negalintis konkrečiai atsakyti, nes ne Seimas, o Vyriausybė jį ten komandiravo, tačiau pridūrė, jog niekas net nedangsto to fakto, kad Rusijoje V.Uspaskichas tvarkė savo diplomo reikalus.

Ūkio ministerijos tarptautinių ryšių skyrius teigė negalintis pasakyti, ką V.Uspaskichas, tuo metu dar oficialus asmuo, veikė po Sankt Peterburge vykusio ekonomikos forumo, kuris baigėsi penktadienį kultūrine programa. Pasak Ūkio ministerijos valdininkų, tuometinio ministro komandiruotė turėjo baigtis šeštadienį, tačiau Vyriausybėje patikino, jog premjeras davė vizą iki sekmadienio. Tad nėra aišku, ar tuometinis ministras Rusijoje savaitgalį praleido kaip komandiruotas pareigūnas, ar ne. Kaip patikino Ūkio ministerijoje, sąskaitos tvarkingos, o mokesčių mokėtojų pinigai nebuvo be reikalo išleisti.

Raimundas Lopata, svarstydamas, ką gi V.Uspaskichas galėjo veikti Rusijoje po forumo, užsiminė, jog gali būti, kad „jis gavo kokias nors instrukcijas”, tačiau nieko konkretaus pasakyti negalima.

Valstybės saugumo departamentas (VSD), paklaustas, ar VSD domėjosi, ką ministras veikė Rusijoje, atsakė, jog Viktoras Uspaskichas pats pareiškė, ką ten veikė. Tiesa, VSD pareigūnai patys perklausė, ar buvo priežasčių nepasitikėti tuometiniu ministru.

Vis dėlto, politologų teigimu, Viktoras Uspaskichas neapleidžia politikos. Kaip teigė M.Jurkynas, dalyvavimas valdžioje yra kaip tam tikra magija, kaip narkotikas. Ypač jei verslo sėkmė tiesiogiai priklauso nuo politinės konjunktūros ir sprendimų.