Didždvarieti, nepamiršk būti pilietišku ir išreikš savo nepasitenkinimą mokyklos vidumi #sosdg akcijos metu. Mes turime problemą, apie kurią ilgą laiką garsiai nekalbėjome, laikas tai pakeisti! Fotografuok gimnazijos vietas, kurioms būtina renovacija, ir kelk nuotraukas su žyme #sosdg!“, – tokį raginimą prieš kelias dienas paskelbė feisbuko puslapio „Didždvario savivalda“ autoriai.

Nuotraukų su minėta žyme tik daugėja.

Norėjo atkreipti dėmesį į situaciją mokykloje

Gimnazijos mokinių savivaldos prezidentė Fausta Roznytė DELFI sakė, kad idėja suorganizuoti tokią akciją kilo lapkričio pradžioje.

„Situacija mokykloje nėra visiškai tragiška, tačiau kelis kartus buvo nukritusios lempos, nuo sienų byra tinkas, grindys girgžda – vieni moksleiviai supasi ant jų, kiti bijo įlūžti, treti skylėse pameta tušinukus. Norime tai parodyti viešai, šiek tiek ir politikus paprovokuoti. Tai ir buvo pagrindinis mūsų tikslas – ne pasiskųsti, kaip mums blogai, o atkreipti dėmesį, kad būtų atsigręžta į moksleivių poreikius“, – pasakojo mergina.

Ji tikino ne kartą turėjusi klausyti politikų kalbų ir svarstymų, kodėl jaunimas bėga iš Šiaulių, tačiau pastebėjo, kad to problemų jie neieško mokykloje.

„Jei moksleiviai pajustų gėrį dar mokykloje, pavyzdžiui, turėtų geras sąlygas mokytis, gal vėliau jie norėtų tuo gėriu apsupti kitus, nes jaustųsi dėkingi“, – svarstė R. Roznytė.

Kreipsis ir į ministeriją

Ji džiaugėsi, kad moksleivių akcija neliko nepastebėta. Dar trečiadienį gimnazijoje apsilankė Šiaulių miesto mero pavaduotojas Domas Griškevičius. Moksleiviams jis sakė, kad apie tai informuotas ir meras.

„Jis dėkojo už mūsų iniciatyvą, tačiau apgailestavo, kad dėl to pinigų mieste neatsiras. Vien sporto salei suremontuoti, yra apskaičiuota, reikėtų maždaug 140 tūkst. eurų. Prieš krizę Lietuvoje mūsų mokykla buvo gavusi finansavimą ir dėl to turėjo būti sutvarkytas ir mokyklos vidus, ir išorė, tačiau taip jau įvyko, kad sutvarkyta buvo tik išorė – visos lėšos buvo skirtos tam“, – turima informacija dalijosi mergina.

Ji prasitarė, kad su medžiaga apie jų gimnaziją moksleiviai kreipsis ir į Švietimo ir mokslo ministeriją.

Renovacijos dar reikės luktelėti

Savo ruožtu gimnazijos direktorius Vitalis Balsevičius pripažino, kad situacija mokykloje tikrai nėra visiškai gera. Jis taip pat tikino visiškai palaikantis moksleivių iniciatyvą apie erzinančias problemas kalbėti viešai.

„Sudarytas klaidingas įspūdis, kad mokykloje viskas yra gerai, nes iš išorės ji atrodo puikiai. Deja, viduje situacija tikrai nėra puiki. Tai kol kas rūpi tik merui ir dar keliems žmonėms taryboje“, – apgailestavo direktorius.

„Mokykla yra statyta 1898 m. Paskutinis kapitalinis remontas darytas 1972 m. Po to, kai prasidėjo visos pertvarkos, po vieną kitą kampelį tvarkydavomės tik patys savo jėgomis arba iš struktūrinių fondų, jei pavykdavo kokį projektą laimėti. Tačiau tokio amžiaus pastatą suremontuoti tik savo jėgomis mes negalime. Kosmetinio remonto čia nebepakanka. Lengviausia būtų pastatą nugriauti ir pastatyti iš naujo, bet gimnazija yra kultūros paveldo objektas“, – susidariusią situaciją aiškino jis.

Direktoriaus žiniomis, mokyklos vidaus renovacijos dar reikės luktelėti – artimiausiu metu remontai neplanuojami.