Projekto valdymo grupės narės, M. Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo valdybos pirmininkės Rasos Kubilienės teigimu, šiuo projektu per trejus metus siekiama sukurti naują mokymo ir ugdymo formą, skirtą itin gabiems vaikams.

"Nacionalinėje moksleivių akademijoje jaunimas gaus tokių dalykinių ir asmenybės ugdymo žinių ir gebėjimų, kokių jie neturi galimybės įgyti įprastų pamokų metu. Mes sudarome sąlygas mokytis pas aukščiausios kvalifikacijos tos srities, į kurią mokinys gilinasi ir yra daug pasiekęs, specialistus", - pranešime spaudai cituojama R.Kubilienė.

Su moksleiviais dirbs Lietuvos ir užsienio aukštųjų mokyklų - Notingemo (Didžioji Britanija), Latvijos, Vilniaus, Vytauto Didžiojo, Kauno technologijos ir kitų universitetų bei institutų - mokslininkai, mokytojai ekspertai, psichologai, menininkai.

Akademijoje paskaitas skaitys ir seminarus ves profesoriai Agnis Andžans, Leonidas Donskis, Eugenijus Butkus, Valdas Laurinavičius, Vidmantas Pekarskas, Gintautas Dzemyda, Petras Bražėnas, kiti dėstytojai.

Akademijos vasaros sesijoje tobulinsis ir 12 jaunųjų muzikų - pianistų, smuikininkų ir pūtikų. Akademijoje jaunieji muzikai patirties galės semtis iš tokių virtuozų kaip Martynas Švėgžda von Bekkeris, Gabrielė Kondrotaitė ir Robertas Beinaris.

Vakarais akademijos dalyviai susitiks su įdomiomis ir įžymiomis asmenybėmis: į susitikimus atvyks žurnalistė Edita Mildažytė, ekonomistas Gitanas Nausėda, žurnalistas ir visuomenininkas Darius Kuolys, rašytojas Juozas Aputis ir kiti.

Į projektą įtraukiant visus šalies rajonus, siekiama sumažinti regioninius švietimo sistemos skirtumus ir gabių vaikų ugdymo paslaugų kokybę priartinti prie europinio lygio.

2005-2008 metais vyksiančiame projekte naujų žinių semsis ne tik moksleiviai. Jo metu rengiamos matematikos, chemijos, informatikos, lietuvių kalbos, ekonomikos, fizikos mokytojų kvalifikacijos kursų bei seminarų sesijos. Jose mokytojai turės galimybę konsultuotis su mokslininkais bei mokytojais ekspertais, įgyti naujų dalykinių žinių, darbo su itin gabiais ir motyvuotais moksleiviais įgūdžių. Taip pat bus rengiamos metodinės priemonės ir kita mokomoji medžiaga, reikalinga darbui su tokiais vaikais.

Vasaros sesija organizuojama Europos Sąjungos struktūrinių fondų, M.Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondo "Pagalba Lietuvos vaikams" ir rėmėjų lėšomis.

Pirmoji "Moksleivių vasaros akademija" Nidoje vyko praėjusių metų vasarą. Ją organizavo Kauno technologijos universiteto gimnazija ir M. Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondas "Pagalba Lietuvos vaikams".