Taip pat prasidėjo iki tol neįsivaizduojami konfliktai tarp valstybinių ir privačių darželių, vaikų tėvų ir ugdymo įstaigų, o dalis vaikų pateko į širdį draskančias situacijas.

Suveikė kompensacijos faktorius

Kauno miesto savivaldybės duomenimis, dabar savivaldybėje yra jau 20 privačių darželių, juose užregistruoti jau 423 vaikai. Nuo liepos mėnesio, kai buvo priimtas sprendimas dėl kompensacijų tėvams, dar 5 įstaigos susitvarkė dokumentus, kad tėvai galėtų gauti kompensacijas. Dar viena įstaiga nepateko į sąrašą, nes registruota Kaune, bet patalpos yra Kauno rajone.

Kaune nauja tvarka, pagal kurią į savivaldybės įkurtus darželius nepatekusių vaikų tėvai, savo atžalas vedantys į privačias įstaigas, gali gauti 100 eurų per mėnesį kompensaciją, įsigaliojo nuo liepos 1 dienos. Į 175 eurų dydžio kompensaciją galės pretenduoti mažesnes pajamas (iki 760 eurų per mėnesį) gaunančios šeimos. Parama pervedama ne privatiems darželiams, o tiesiai tėvams.

Jau nuo rugsėjo dauguma privačių darželių pakėlė savo įkainius. Tėvai ir savivaldybės atstovai spėja, kad tai susiję būtent su įteisintomis kompensacijomis. Privatūs darželiai prabilo, kad norėtų didesnio bendradarbiavimo su savivaldybe. Anot jų, apie 70 proc. jų darželius lankančių vaikų tėvams finansinė parama nereikalinga.

Rinkosi šalia esantį privatų

Senamiestyje gyvenanti Laura trimetį sūnų Vytautą į privatų darželį veda nuo mažens. Šeima gyvena Kauno senamiestyje, bet negavo vietos šalia namų esančiuose darželiuose. „Būtų labai nepatogu vaiką kasdien vežioti į Panemunę ar Dainavą, nes abu su vyru dirbame centre. Visai šalia yra darželis „Kolpingo mokyklėlė“, ten ir nuvedėme sūnų. Jam tai buvo pirmasis darželis. Patyrėme, kad ten vaiku tikrai rūpinasi. Auklėtojos kasdien pasako, kaip vaikui sekėsi diena, ar valgė, ar miegojo“, − pasakojo Laura.

Ji pastebėjo, kad darželio įkainiai nuo rugsėjo mėnesio pakilo. „Nežinau, ar tai susiję su savivaldybės paskelbtomis kompensacijomis, bet taip gali būti. Anksčiau per mėnesį mokėdavau po 260−270 eurų, priklausomai nuo maitinimo, dabar kainuos brangiau“, − pastebėjo mama.

Laura pasakojo, kad jai patinka sūnaus darželis. „Jame nėra kuriamas dirbtinis įvaizdis, kad visi vaikai ypatingi ir pan. Nieko ten nėra stebuklingo, viskas paprastai, bet ne prastai“, − sakė Laura. Ji dar nesikreipė į savivaldybę dėl kompensacijos.

Rajone brangiau nei mieste

Kaunietės Raimondos 4 metų dukra Rusnė nuo šios savaitės pradės lankyti privatų Montessori darželį Romainiuose. „Kai dukra buvo metų ir aštuonių mėnesių, ji pradėjo lankyti lopšelį. Tačiau mergaitė labai alergiška, liga greitai paaštrėjo, dėl darželio maisto susiderinti nepavyko, todėl teko atsiimti vaiką iš lopšelio.

Dabar esame eilėje į darželį, bet žinome, kad į jį nepateksime. Matėme, kad vaikui labai reikia bendravimo su vaikais, močiutė to neatstoja, todėl teko ieškotis privačios įstaigos.

Gyvename Kauno rajone, bet čia privatūs darželiai mėnesiui vidutiniškai 50 eurų brangesni nei mieste. Pasirinkome privatų Kauno Montessori darželį. Mėnuo jame kainuoja 230 eurų, būnant visą dieną, 160 eurų už pusę dienos. Dar papildomai apie 5 eurus per dieną kainuoja maitinimas.

Darželyje yra dvi grupės, darželinukų grupėje yra tik apie 10−15 vaikų, su jais dirba 3 auklėtojos, todėl vaikui dėmesio neturėtų trūkti. Taip pat žiūrėjome, kad įstaiga rūpintųsi ir vaiko ugdymu, ne tik priežiūra. Tėvai, rinkdamiesi privatų darželį, turėtų atkreipti dėmesį, kad kai kurios įstaigos tik prižiūri vaikus, tačiau ugdymu nesirūpina“, − pridūrė Raimonda.

Nepatenkintieji skundžiasi ir Prezidentei

Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė teigė, kad iki rugsėjo 15 dienos buvo sulaukta 144 prašymų dėl kompensacijų. Iš jų dauguma prašė suteikti 100 eurų kompensaciją. Prašymų daugėja kasdien, dauguma jų pateikiami elektroniniu būdu, todėl tėvai juos pildo ir naktimis.

„Jau esame patenkinę daugiau nei 50 prašymų, daugiau kaip 20 atmetėme, nes jie neatitiko sąlygų. Yra tam tikro nepasitenkinimo dėl mūsų sprendimų. Girdėjau, kad trys tėvai savo skundus net Prezidentei Daliai Grybauskaitei pateikė“, − sakė A.Sudžiuvienė.

Ji pažymėjo, kad prašymai dėl kompensacijų turi būti išnagrinėjami per 30 dienų, o paskui per 5 dienas tėvai turi būti informuoti.
„Jau yra tėvų, kurie pranešė, kad vaikai priimti į valstybinį darželį, ir prašė nebemokėti kompensacijos. Smagu, kad yra tokių sąmoningų tėvų“, − teigė vedėja.

„Noriu pabrėžti, kad pašalpos skirtos tiems tėvams, kurių vaikai nepatenka į valstybinius darželius. Kai kurie tėvai iš Kauno ir Jonavos rajonų prisiregistravo Kauno miesto savivaldybėje, kad galėtų pretenduoti į kompensacijas“, − teigė A.Sudžiuvienė.

Kompensacija yra skiriama 3 mėnesiams. „Tai logiška, nes po kurio laiko vaikas gali nebelankyti privataus darželio, pradėti lankyti valstybinį darželį“, − sakė A.Sudžiuvienė.

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus specialistai aplankys visus privačius darželius, domėsis jų ugdymo programomis. „Tai nėra patikrinimas, bet iš tiesų įdomu susipažinti su šiomis įstaigomis, jų programomis“, − teigė Neformaliojo švietimo poskyrio vyriausioji specialistė Edita Mikelionienė.

Kauno rajono savivaldybė yra patvirtinusi 72 eurų kompensacijas lankantiems privačius darželius. Kauno rajone dabar veikia penki privatūs darželiai. Juos lanko 186 vaikai. Savivaldybė skiria kompensacijas ne vaikų tėvams, o lėšas perveda tiesiai ugdymo įstaigoms. Kompensacijos mokamos už 159 vaikus.

Artimiausiu metu Kauno rajone turėtų būti įregistruota dar viena įstaiga, tai bus pirmasis privatus Kauno rajone mokykla-darželis: Ringaudų kaime veiks „Mažųjų moksliukų atradimų studija“.

Kaltinimai abipusiu šantažu

Praėjusią savaitę Kauno miesto savivaldybės atstovai susitiko su privačių darželių vadovais aptarti kilusių keblumų.

Darželio „Vila vilaitė“ direktorė Rasa Tamašauskaitė pasakojo, kokių emocinių traumų patiria kai kurie vaikai. „Vaikas mūsų darželį lankė vieną mėnesį. Staiga tėvai gavo žinią iš savivaldybės darželio, kad atsirado laisva vieta. Vadinasi, tėvai turi vaiką vesti į jį, o jei lieka mūsų darželyje, netenka 100 eurų kompensacijos. Vaikas verkia ir nesupranta, kodėl vėl turi eiti į kitą darželį. Mes galime vieną vaiką pakeisti kitu, tai nėra sunku, tačiau vaikai traumuojami“, − sakė R.Tamašauskaitė.

Ji siūlė savivaldybei įteisinti tvarką, kad darželiai apie tai, jog jų vaikas nepateko į darželį, tėvus informuotų iki rugpjūčio 1 dienos, tada tėvai iš anksto galėtų planuoti, ką daryti toliau. „Taip pat siūlyčiau, kad tiems tėvams, kuriems jau skirtos 100 eurų kompensacijos, jos būtų mokamos vienerius metus“, − sakė R.Tamašauskaitė.

Tačiau Kauno miesto savivaldybės teisininkė Lionela Gelmanienė pastebėjo, kad laisvų vietų savivaldybės darželiuose gali atsirasti ir mokslo metams jau įpusėjus. „Vienerius metus mokėti kompensaciją būtų nepateisinamai ilgas laikotarpis, atsirastų terpė nelygybei, apie ką kalba ir lygių teisių kontrolierius“, − sakė L.Galmanienė.

Darželio „Vaikystės kiemas“ vadovas Nerijus Cibulskis teigė, kad dabartinė situacija netenkina, nes privatų darželį jau pradėjusio lankyti vaiko tėvai bet kada gali sulaukti skambučio apie atsilaisvinusią vietą valstybiniame darželyje. „Tėvai sumoka pradinį 400 eurų mokestį privačiam darželiui, o paskui praranda lėšas“, − teigė N.Cibulskis, tačiau neužsiminė, kas trukdo privatiems darželiams grąžinti šį mokestį tėvams.

N.Cibulskis kreipėsi į pasitarime buvusį mero pavaduotoją Simoną Kairį: „Ar sutinkate, kad privačius darželius lankantys vaikai savivaldybei kainuoja pigiau nei lankantys savivaldybės įstaigas?“. „Be abejo“, − atsakė vicemeras.

„Todėl sakau, kad savivaldybė dabar naudojasi privačiuoju sektoriumi, spręsdama savo problemas. Jei tik atsirastų daugiau vietų savivaldybės darželiuose, privatūs darželiai būtų palikti likimo valiai, tada išliktų tik stipriausi. Todėl man atrodo labiau priimtinas Kauno rajono pavyzdys, kai savivaldybė skiria lėšas už vaikus privatiems darželiams, o ne tėvams“, − kalbėjo „Vaikystės kiemo“ vadovas.

Savivaldybės Neformaliojo švietimo poskyrio vyriausioji specialistė Edita Mikelionienė pastebėjo, kad ir privatūs darželiai kartais elgiasi ne visai etiškai. „Žinau atvejį, kai tėvai privačiam darželiui turėjo sumokėti 520 eurų, kad vaikas galėtų išeiti iš privačios įstaigos ir galėtų lankyti savivaldybės darželį“, − teigė ji.

Privačių darželių vadovai pasakojo, kad savivaldybės darželių direktorės kartais spaudžia vaikų tėvus kuo greičiau išsiregistruoti iš privačių darželių, kad už vaiką gautų „mokinio krepšelį“. Jie taip pat pateikė konkretų atvejį, kai patyrė neetišką vienos darželio vadovės, kuri yra praeityje labai garsios atlikėjos mama, elgesį. E.Mikelionienė prašė ją informuoti apie panašius atvejus.

Savivaldybės atstovai priminė, kad Kauno miestas nutarė kompensuoti lėšas tėvams, ir nebuvo kalbos apie privačių darželių rėmimą. Tačiau per susitikimą tapo aišku, kad privatūs darželiai siektų būtent didesnės paramos jų įstaigoms.

Užkliuvo lygių galimybių kontrolieriui

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba neseniai pareiškė, kad Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybių sprendimai kompensuoti už vaikų priežiūrą privačiuose darželiuose yra diskriminaciniai socialiniu požiūriu. Neva kompensacijomis pasinaudos tik turtingos šeimos, išgalinčios vaikus ugdyti privačioje įstaigoje.

„Kaune taip pat atliekamas tyrimas. Mūsų paprašė pateikti dokumentus, ir tai padarėme“, − savaitraščiui teigė A.Sudžiuvienė.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius jau anksčiau teigė, kad nebus reaguojama į lygių galimybių kontrolierės išvadą, jog 100 eurų kompensacijos privatiems darželiams gali būti diskriminacinės ir jų reikėtų atsisakyti.

Piniginė kompensacija Kauno miesto savivaldybėje priklauso, jeigu:

Vaikas nepateko į savivaldybės įsteigtą darželį
Vaikas lanko privatų darželį
Bent vieno iš vaiko tėvų ar globėjų gyvenamoji vieta yra deklaruota Kaune
Paties vaiko gyvenamoji vieta yra deklaruota Kaune

Kauno mieste ir rajone veikiantys privatūs darželiai, kuriuos lankančių tėvų vaikams gali būti skirta kompensacija

Kauno miestas
„Būk savimi“
Kauno Valdorfo mokykla
Krikščioniška mokykla-darželis „Šviesos takas“
Asociacija „Kūrybos kelias“
„Vila vilaitė“
„Smuiko raktelis“
Kūrybinės raiškos centras „Uniqum“
„Stebuklų šalis“
„Medutis“
„Kolpingo mokyklėlė“
„Septyni nykštukai“
Suzuki „Motinos kalbos“ vaikų darželis
„Draugaukime!“
„Linksmieji čiauškučiai“
Valdorfo darželis „Po saule“
„Mažylio karalystė“
Kauno Montessori darželis
„Linksmųjų kiškučių dvarelis“
„Geri vaikai"
„Pepės studija“

Kauno rajonas
„Baibokynė“ (Ramučiai)
„Medeina“ (Akademija)
„Vaikystės lobiai“ (Noreikiškės)
„Pipirai“ (Domeikava)
„Muminukų slėnis“ (Mastaičiai)