„Klaipėdos miesto savivaldybės taryba (...) bei Kauno rajono savivaldybės taryba (...) privalėjo užtikrinti, kad būtų įtvirtintos asmenų lygios teisės ir galimybės nepaisant socialinės padėties, tačiau šios pareigos tinkamai neįvykdė“, - rašoma lygių galimybių kontrolieriaus pažymoje.

Šioms savivaldybėms antradienį bus pasiūlyta pakeisti kompensacijų tvarkas. Tuo metu nustatyta, kad Kauno miesto savivaldybės patvirtinta tvarka yra tinkama.

Pažymoje, kurią turi BNS, rašoma, jog Kauno rajono ir Klaipėdos miesto savivaldybėse yra nustatytas identiškas kompensacijos skyrimas, kuriam nedaro įtakos faktas, ar tėvai ketino vaiką ugdyti tik valstybinėje švietimo įstaigoje ir buvo įrašę jį į eilę vietai valstybinėje švietimo įstaigoje gauti, bet negavo, ar tėvai buvo iš anksto nusprendę patikėti vaiko priežiūrą ir ugdymą privačiai švietimo įstaigai.

„Tiek Kauno rajono aprašas, tiek ir Klaipėdos miesto aprašas nenustato jokių sąlygų ar išimčių mokėti kompensaciją tik tiems tėvams (globėjams), kurių vaikai, kurie laukė eilėje vietai valstybinėje švietimo įstaigoje gauti, bet jos negavo“, - teigiama pažymoje.

Klaipėdos miestas kompensuoja 100 eurų mokamo mėnesio mokesčio kiekvienam vaikui, kurio tėvai ar globėjai sudarė mokymo sutartį su nevalstybine švietimo įstaiga. Tuo metu Kauno rajonas kompensuoja 72,41 eurus tėvų mokamo mėnesinio mokesčio dalį už vaikų išlaikymą privačiose švietimo įstaigose, nepaisant to, ar tėvai (globėjai) siekė ugdyti savo vaiką valstybinėje švietimo įstaigoje, ar tikslingai ir planingai siekė vaiką ugdyti nevalstybinėje švietimo įstaigoje, teigia Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Tuo metu Kauno miesto savivaldybėje nustatytas visiškai skirtingas kompensavimo mechanizmas už vaikus lankančius privačias švietimo įstaigas, rašoma pažymoje. Kauno mieste kompensacija skiriama vienam iš vaiko, nepatekusio į Kauno miesto savivaldybės įsteigtas švietimo įstaigas ir lankančio Kauno miesto nevalstybinę švietimo įstaigą, tėvų ar globėjų, kurio gyvenamoji vieta ir paties vaiko gyvenamoji vieta yra deklaruota Kauno mieste. Kompensacijos dydis gali didėti nuo 100 eurų iki 175 eurų per mėnesį, atsižvelgiant į bendrai gyvenančių asmenų vidutines 3 praėjusių mėnesių pajamas.

„Toks kompensavimo mechanizmas socialiniu požiūriu yra jautrus, atspindintis turtinę asmenų padėtį bei jų finansines galimybes“, - rašoma pažymoje.

Prieš mėnesį Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba taip pat nustatė, jog Vilniaus mieste nuo šio rudens taikoma kompensacijų už privačius darželius tvarka taip pat yra netinkama. Jos yra diskriminacinės socialiniu pagrindu, nes naudingos tik turtingesnėms šeimoms, tada sakė lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė.

Tąkart sprendimas dėl Vilniaus buvo priimtas išnagrinėjus Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje skundą. Tyrimus Kauno miesto, rajono ir Klaipėdos miesto savivaldybėse tarnyba pradėjo savarankiškai.

Lygių galimybių kontrolierė ją skiriant į pareigas buvo Darbo partijos narė.