Kopenhaga pageidauja, kad birželio 16-17 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime būtų nuspręsta, ką daryti su sutartimi po to, kai referendumuose jai nepritarė Prancūzijos ir Olandijos rinkėjai ir blokas atsidūrė krizėje. Tačiau P.S.Moelleris neturėjo daug vilčių, kad viršūnių susitikime Danijai bus duotas toks aiškus atsakymas, kokio ji nori.

"Mes norime patikinimo, kad rugsėjo 27 dieną mes galime balsuoti būtent dėl šios sutarties, nieko daugiau, nieko mažiau. O jei toks patikinimas neįmanomas, nes prasidėjo įvairūs procesai, kurie, visai įmanoma, gali iš sutartį pakeisti, mes negalime rengti balsavimo", - sakė jis žurnalistams.

"Pokalbiai, kuriuose dalyvavau, manęs neįtikino, jog mes gausime aiškų atsakymą, veikiau bus priimtas sprendimas, kad kiekvienas gali tęsti ratifikavimo procesą kiekvienam priimtinu būdu, tačiau kartu turėtų apmastyti padėtį, kuri vėliau susitikus bus įvertinta", - teigė jis.

Nuomonių apklausos Danijoje rodo, kad po referendumų Prancūzijoje ir Olandijoje, šalininkų gretos staigiai išaugo. Danijos vyriausybė būgštauja, kad nepritarimas dar labiau padidės, jei sutartis bus iš naujo svarstoma jau po Danijoje surengto balsavimo.

Britanija jau atšaukė ketinimus rengti referendumą kitais metais. Paklaustas, kada Danija gali paskelbti, jog stabdo pasiruošimą savo referendumui, P.S.Moelleris atsakė: "Tai gali įvykti ketvirtadienį ar penktadienį".

Danijos ministras pirmininkas Andersas Foghas Rasmussenas praėjusią savaitę pareiškė, kad išeities dėl nepavykusių referendumų pasekmių turi ieškoti Paryžius ir Haga.

P.S.Moellerio teigimu, vargu ar jos pateiks kokių nors idėjų rengiant viršūnių susitikimo sprendimą. "Dar kiek per anksti, kad su sunkumais susidūrusios šalys galėtų aiškiai nurodyti, kokį jos įsivaizduoja kelią į priekį, jos taip pat norėtų laiko pagalvoti", - teigė P.S.Moelleris.