• R.Zamolskis - metų psichas

    Metų gandas: A.Brazausko meilužė - R.Dovydėnienė

    Apie premjero Algirdo Brazausko šeimyninius reikalus jau seniai sklandė įvairiausių gandų. Beveik atvirai buvo kalbama apie tai, kad A.Brazauskas palaiko artimus ryšius su "Draugystės" viešbučio direktore Kristina Butrimiene ir net rengiasi ją vesti. Todėl spaudos gandas, kad naujoji A.Brazausko meilė - kultūros ministrė Roma Dovydėnienė, trenkė it perkūnas iš giedro dangaus. A.Brazauskas - lovelasas? Tarsi atsakydamas į tokius gandus neseniai A.Brazauskas viešumoje po labai ilgos pertraukos vėl pasirodė su savo žmona Julija. Šekit, gandų nešiotojai.

    V.Adamkus - metų ligonis

    Prezidentas Valdas Adamkus ilgai demonstravo, koks jis guvus, sportiškas ir nesenstantis. Tačiau šie metai senuką prezidentą gerokai pakirto - V.Adamkus tapo nuolatiniu Santariškių ligoninės pacientu, vieną po kitos ištvėrė kelias operacijas, tačiau - stebuklas - medikai paskelbė, kad po viso to jo sveikata yra puiki ir prezidentas niekuo neserga! Jeigu taip bus ir kitąmet, gali būti, jog turėsime lietuviškąjį Leonidą Brežnevą, "skant..., ške...".

    A.Brazauskas - metų Jėzus

    Algirdas Brazauskas šiemet tarsi Jėzus Kristus prisikėlė iš numirusiųjų ir paskelbė Lietuvai gerąją žinią. Atrodė, kad, pasitraukęs iš politinio gyvenimo A.Brazauskas galės ramiai medžioti ir pasakoti anūkams pasakėles, tačiau valdžios troškimas daro savo: dabar jis - premjeras, metų žmogus, populiariausias politikas, jo kumštyje suspausta visa politinė Lietuvos valdžia. Jo populiarumas neblėstantis. Panašu, kad Lietuvos bažnyčiose Jėzų Kristų reikėtų pakeisti Algirdu Mykolu, nes tik juo tauta vis dar tiki.

    A.Paulauskas - metų lavonas

    Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas šiais metais nuotaiką praskaidrino ne tik griuvusia tvora, bet ir ne viena sparnuota fraze. Vienas jo posakis turbūt taps klasika, nenusileidžiančia Vytauto Landsbergio frazei "Kas gali paneigti, kad". A.Paulauskas žinią apie prie Panevėžio atkastus banditų ir jų aukų lavonus pakomentavo taip: "Pradedami kasti lavonai. Ir tą savaitę turbūt galima pažymėti kaip lavonų kasimo savaitę. Matosi, jog ji dar nesibaigia ir šitų aukų bus iškasta dar ne viena. Tai yra gera žinia". Po tokio pareiškimo A.Paulauskui turbūt derėtų atsisakyti darbo Seime ir įsidarbinti kapinėse ar lavoninėje, kur galėtų nevaržomai džiaugtis kiekvienu lavonu.

    R.Paksas - metų pabėgėlis

    Lakūnas Rolandas Paksas pastaraisiais metais skraido nuo vieno posto ar partijos link kitų kaip tikras aukštojo pilotažo meistras. Tiesa, panašu, kad jo lėktuvas pastaruoju metu kryptingai sminga žemyn. Kadaise perbėgęs iš mero posto į konservatorių Vyriausybę, paskui vėl grįžęs vadovauti Vilniui, vėliau jis tapo liberalų partijos vedliu ir net kurį laiką galėjo džiaugtis koalicinės Vyriausybės premjero postu. Vėliau prasidėjo R.Pakso krachas - netekęs premjero posto ir atsistatydinęs dar porą kartų, R.Paksas greičiausiai bus išmestas ir iš liberalų partijos. Bet Rolandas nenusimena, - partijų ir postų, iš kurių jis dar neatsistatydino, yra daug.

    V.Landsbergis - metų mėšlavežys

    Vytautas Landsbergis, be kelių sparnuotų frazių apie "miškų bezdukus", šiais metais pagarsėjo dar ir nenuilstama kova už savo tėvų tvartelį Kauno rajone. V.Landsbergiui tos sodybėlės su tvarteliu taip reikia, kad jis įnirtingai kaunasi už ją teismuose ir netgi Seime, priimant įstatymus. Nors sodyba ir tvartelis visai nedideli, V.Landsbergiui jų reikia - nors užmušk. Nepasimokęs iš ankstesnio sklypo skandalo, profesorius rizikuoja tapti politiku, kurį visi atsimins ne kaip žmogų, kovojusį dėl Lietuvos nepriklausomybės, o tik kaip virš fortepijono susikūprinusį M.K.Čiurlionio kūrybos gerbėją, besigviešiantį tvartelių ir sklypų.

    E.Klumbys - metų kalakutas

    Kažin ar Seimo narys Egidijus Klumbys šių metų kalėdinį kalakutą galėjo valgyti nespringdamas. A.Zuokas saugumui pateikė informaciją, iš kurios, teigiama, turėjo paaiškėti, kad E.Klumbys per savo atstovus spaudė Prancūzijos kompaniją "Dalkia" duoti kyšį, antraip Vilniaus šilumos tinklų nuomos konkursas būsiąs sustabdytas. E.Klumbio atstovai telefonu reikalavo "kalėdinio kalakuto". Ką gi, E.Klumbys jį turi - reputaciją sugadino visam gyvenimui.

    B.Lubys - metų oligarchas

    Bronislovo Lubio šiais metais buvo pilna visur - atrodė, kad jis savo aštuonkojo čiuptuvais apraizgė visą Lietuvos politinį ir ekonominį gyvenimą. Algirdas Brazauskas dar net netapęs premjeru skrido į Maskvą kartu su B.Lubiu, B.Lubio kvapą galimą užuosti įvairiuose privatizavimo konkursuose, B.Lubys per rinkimų kampanijas negaili pinigų nė vienam politikui. B.Lubys elgiasi protingai - geriau nupirkti visus nei tikėtis malonių iš vieno. Įdomu, kada B.Lubys "užsiraus" ant tokio politiko, kuris turi sąžinę? Negi tokių nėra?

    G.Jakavonis - metų banditas

    Pagonybę propaguojantis Gediminas Jakavonis šiemet dažniausiai buvo minimas dėl savo ryšių su nusikalstamų grupuočių atstovais. Telefonų išklotinės, liudijančios Seimo nario ryšius su ne visai "švariais" asmenimis, nuotraukos, kur G.Jakavonis prie vieno stalo sėdi su mafijos vadeiva, į viešumą iškilusi istorija, kad G.Jakavonis kadaise savo namuose laikė trotilo, - visa tai ir verčia G.Jakavonį vadinti "Seimo banditu" bei abejoti, kam parlamentaras skiria daugiau laiko - bendravimui su nusikaltėliais ar aukoms Perkūnui.

    E.Maldeikis - metų turistas

    Buvęs ūkio ministras Eugenijus Maldeikis į Maskvą šiais metais nuvažiavo tik kartą, tačiau kai nuvažiavo, tai nuvažiavo - dėl šios kelionės jam teko prarasti ministro postą.

    E.Maldeikis, grįžęs iš komandiruotės į Maskvą, ilgai suko žurnalistų ir šį įvykį tyrusios Vyriausios tarnybinės etikos komisijos darbuotojų galvas - kokiu tikslu jis važiavo į Maskvą, kas apmokėjo jo gyvenimo viešbutyje sąskaitas. Visa tai tapo panašu į detektyvą, kurio atomazga - E.Maldeikio atsistatydinimas. Vėliau detektyvinę E.Maldeikio kelionės patirtį perėmė ir A.Brazauskas, taip pat ilgą laiką neaiškiai mykęs, ko ir su kuo buvęs Maskvoje. Tiesa, pastarajam, priešingai nei E.Maldeikiui, kaip visada, viskas baigėsi laimingai. Štai tau, Eugenijau, pamoka - reikia žinoti, su kuo turistauti.

    G.Dalinkevičius - metų seksomanas

    Matyt, Seimo narys Gediminas Dalinkevičius buvo pavyzdingai įvaldęs sovietinę psichologiją - "pas mus sekso nėra". Turbūt vos išgirdęs žodį "seksas" jis susigūžia, o gal kaip tik išsitiesia - vėl turi peno postringavimams. Karštai sureagavęs į marškinėlius su užrašu "Fuck me" ("Išdulkink mane"), to paties pavadinimo filmą ir pateikęs visiškai nesuvokiamo įstatymo, draudžiančio nuogalių manifestacijas, siūlymą G.Dalinkevičius pritraukė tautos dėmesį, tačiau kažin ar pats patyrė orgazmą, nes jį sugadino pašaipi žiniasklaida.

    V.Uspaskichas - metų agurkas

    Milijonieriaus Viktoro Uspaskicho reitingai auga kaip sočiai laistomi agurkai. Agurkų miesto karaliaus milijonus skaičiuoja visa tauta. Kiekvieną jo žingsnį fiksuoja TV laida "Dviračio žynios", sukūrusi jau įsipykusį posakį "Vaizdelis niakoks". Kiek vėliau jis virto į "Vaizdelis geras". Tik tai buvo tariama ne žiūrint pro Seimo rūmų langus, o į konservuotus agurkėlius parduotuvėse. V.Uspaskichas šio pavadinimo konservams padovanojo ir savo asmeninę šypseną. Už tai p.Viktoras buvo net apskųstas Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

    A.Zuokas - metų dviratininkas

    Tapęs Vilniaus meru Artūras Zuokas išgarsėjo keliais itin prieštaringais sprendimais - vaizdo kamera mero kabinete, golfo aikštyno idėja... Tačiau visa tai niekis, palyginus su legendine A.Zuoko akcija "Dviratis išrastas. Važiuok oranžiniu". Oranžiniai A.Zuoko dviračiai buvo išvogti rekordiškai greitai, o meras, it didžiausias kietakaktis, tvirtino, jog akcija pavyko. Gal jis ir teisus - naudos jokios, o reklamos - daug.

    Š.Marčiulionis - metų tėvas

    Ėmė ir atsitiko taip, kad maži balti kūneliai su galvutėmis ir uodegėlėmis kartą tyčia ar netyčia išsiveržė iš praeityje garsaus krepšininko, o dabar verslininko Šarūno Marčiulionio ir apvaisino dainininkę Sandrą Chleveckaitę. Kitamet ji turėtų pagimdyti Š.Marčiulioniui sūnelį arba dukrytę, bet vaiką greičiausiai augins pati, nes Š.Marčiulionis vestuvių ceremonijos neplanuoja. Poros gyvenimas kartu irgi baigėsi, nes Š.Marčiulionis nedemonstruoja jokio būsimos tėvystės džiaugsmo, nors tėvystę pripažįsta.

    R.Cicinas - metų auka

    Gaunąs glėbius gėlių, sulaukiąs šimtų gerbėjų skambučių, laiškų ir dovanų "estrados princas" Rytis Cicinas vieną gražų šv.Kalėdų vakarą gavo... "į snukį". Tokia buvo girto vilniečio dovana dainininkui šv,Kalėdų proga. Scenoje patiestas R.Cicinas koncertą tuoj pat nutraukė, bet įdainuota fonograma programą tęsė. Paaiškėjo, kad "princas" negerbia publikos - už didelius pinigus jis elementariai žiopčioja. Visapusiškai įskaudintas, sumuštas ir dėl to kone pusės savo žavesio netekęs princas vis tik ir vėl "pasireklamavo".

    I.Sabonienė - metų vairuotoja

    Pagrindiniu legendinio krepšininko Arvydo Sabonio rūpesčiu ilgą laiką buvo kojos. Bet pastaraisiais metais jo bėdas paįvairino žmona Ingrida. Kurį laiką tyliai gimdžiusi vaikus, vieną dieną ji tapo įžūlia vairuotoja. Po gramo kito sėdusi už vairo ji drąsiai rodė nepadorius gestus lenkiančiam automobiliui. Sulaukusi pakankamai griežtos teismo bausmės ir kone pasaulinio skandalo I.Sabonienė lyg ir turėjo pasimokyti iš klaidų. Deja, netrukus neblaivus pasivažinėjimas pasikartojo. Tąsyk moteris gavo naują kojos "papuošalą" - specialų siųstuvą, leidžiantį policijai sekti nenaudėlės veiksmus. Sabonių namų baras irgi prarado paskirtį - visais alkoholiniais gėrimais privalėjo būti atsikratyta. Priverstine abstinente tapusią žmoną galima būtų paversti "taksiste" - jei jau negeria, galėtų bent iš "kabakų" Sabą parvežt namo. Deja, vairuotojo pažymėjimą ji irgi jau "pragėrė".

    Robinzonė Ieva - metų vibratorė

    Nors jai dar tik 19 metų, Ievą mintyse, ko gero, pamylėjo kiekvienas Lietuvos vyras, kuris nesilaiko įsikibęs žmonos sijono. Į robinzonų salą ji pasiėmė vibratorių, o didžiausia vasaros intriga tapo prostitučių firmos Anglijoje skandalas - į jos tinklalapį buvo įdėta Ievos nuotrauka. "Robinzonuose" Ieva nieko nelaimėjo, vibratorius saloje surūdijo taip ir nepanaudotas, tačiau visa Lietuva rijo akimis jos nuogas krūtis. Ieva gali pelnytai vadintis pirmuoju Lietuvos sekso simboliu.

    A.Kvainickas - metų keiksmažodis

    Anksčiau mažai kam žinomas Narkotikų kontrolės valdybos vyresnysis komisaras Algis Kvainickas netikėtai išgarsėjo. Bent jau gėjų tarpe. A.Kvainicko pavardė garsiai nuskambėjo po to, kai televizijos laidoje komisaras pareiškė, kad jis "patyliukais ruošiasi išsodinti visus pedikus". Pareigūno pasiteisinimas dėl šių žodžių buvo dar mįslingesnis nei pati A.Kvainicko frazė - jis tvirtino žodį "pedikai" pavartojęs kaip keiksmažodį. Greičiausiai gėjams Kvainicko pavardė irgi taps keiksmažodžiu.

    R.Zamolskis - metų psichas

    Daugybe sunkių nusikaltimų kaltinamas psichinis ligonis Romas Zamolskis ištisus metus sugebėjo vedžioti aplink pirštą visą Lietuvos policiją. Tarsi supermenas jis, net ir sužeistas, sugebėdavo pasprukti tiesiai iš policijos nagų ir tapo nematomu žmogumi. Panašu, kad R.Zamolskis tapo lietuvišku Osama bin Ladenu - visi žino, kaip jis atrodo ir kur turėtų būti, tačiau niekaip negali jo sugauti.