Kuo apsirengti? Prieš išleistuves tai tampa ne merginų, bet ir vaikinų rūpesčiu – visi priversti susimąstyti apie pirmąjį kostiumą arba alternatyvaus varianto galimybes.

Amžinas galvosūkis

Kadangi išleistuvės dažniausiai švenčiamos iškilmingoje aplinkoje ir visą naktį, tai vakarinė apranga būtina. Dizaineris Vitalijus Autukas sako, kad šiam vakarui tinka pasipuošti kiek kitaip, ypatingai. Tačiau jam rėžia akį, kad dažnai puošiamasi laikantis gana sustabarėjusių vakarinės aprangos standartų.

Ilgos prabangios ar su pretenzija į prabangą suknelės pasirenkamos tiesiog iš reikalo, nes trūksta fantazijos, arba iš noro nenusileisti bendraamžėms. Kai mergina, mėgstanti sportinį stilių ir džinsus, gal pirmą kartą gyvenime apsitempia ilgą suknelę ir apsiauna aukštakulnius, vaizdas tikrai ne koks. Todėl V. Autukas sako, kad su vakariniais, kaip ir su kitais drabužiais, svarbu jaustis patogiai ir gerai. Todėl tinkamai parinktos kelnės, trumpa suknelė ar jaunatviškas kostiumėlis gali tikti ir puošti labiau nei prabangi, bet neįprasta dėvėti, ilga vakarinė suknelė, su kuria nemokama judėti, o juolab šokti, atsipalaiduoti.

Anot V. Autuko, drabužis turi skirtis skoningumu ir kokybe, bet ne pigiu spindesiu ar agresyviu erotiškumu.

Konkurencija ir puikavimasis prieš gerai pažįstamus klasės draugus rodo kultūros stoką. O į norą tapti vakaro princese dizaineris Aleksandras Pogrebnojus žvelgia itin ironiškai. Anot jo, kiekvienas protingas žmogus suvokia, kad drabužiai – tikrai svarbus dalykas, tačiau konkurencija dėl aprangos juokinga. O bet kokia svetimo stiliaus imitacija iškart pastebima. Būti princese nepakanka tik noro ir suknelės – ja reikia mokėti būti.

Finansai nėra lemiantys

Išleistuvės – tai viena iš progų, kai geriau drabužį siūdintis. Kadangi Lietuvoje vakarinių drabužių pasiūla labai skurdi, gali atsitikti taip, kaip atsitiko paties V. Autuko išleistuvėse – kai net kelios merginos dėvėjo tokias pat sukneles. Žinoma, yra keletas prabangių salonų, kur galima įsigyti ir vienetinių modelių, tačiau tai vis dėlto mažai kam prieinama prabanga.

Dizainerio paslaugos irgi nėra pigios, tačiau individualiai siūtas drabužis visada gera alternatyva turgui ar masinę produkciją siūlančioms parduotuvėms – tokiu būdu net neturint daug pinigų galima susikurti savitą stilių ir šventinę nuotaiką.

Ir nors Lietuvoje jau labai akivaizdi turtinė diferenciacija, tačiau dizaineris A. Pogrebnojus pastebi, kad būtent mažesnes pajamas gaunantieji dažniau yra skoningai ir stilingai apsirengę. Neturėdami galimybės pirkti bet kokį geidžiamą madingą daiktą jie priversti pasitelkti fantaziją ir į madą žiūrėti ne kaip į priemonę demonstruoti savo statusą ar pirktis gausybę drabužių madingose parduotuvėse, bet kaip į galimybę už minimalias lėšas gauti maksimalų efektą – atrodyti subtiliai, elegantiškai ir originaliai.

Daugelis turtingesniųjų, dizainerio teigimu, dar, matyt, ilgai turės ugdyti mados pojūtį ir rengimosi kultūrą, nes daugybė madingų ir gražių daiktų, dažnai rėkiančių ryškiais mados namų logotipais, ne visada garantuoja elementarų mados suvokimą.

„Kai kurios moterys nešioja kostiumėlius, bet kai kurie kostiumėliai nešioja moteris. Pirmuoju atveju – prasta moteris; antruoju – netikęs kostiumas“, – apie ambicijų ir realybės kontrastą sakė nesenstanti mados klasikė Coco Chanel. Anot jos drabužis, nors ir koks madingas būtų, negali egzistuoti pats savaime. Kaip ir prastai parinktas – užuot puošęs, gali sukurti priešingą efektą.

Kostiumo būtinybė

Abiturientai vaikinai gerokai rečiau nei merginos paiso mados ir savo išvaizdai taiko ne tokius griežtus reikalavimus. Todėl dažnai išleistuvių vakarui net nesivargina ieškoti tinkamos aprangos – kostiumus tiesiog pasiskolina ir jau visai nesistengia derinti marškinių ir kaklaraiščio.

A. Pogrebnojus sako, kad nebūtina savęs riboti – nors išleistuvės ir nekasdienis įvykis, tačiau sureikšminti aprangos tikrai neverta, juolab svarstyti kas ką manys. Anot dizainerio, jaunuoliai iki 20 metų gali drąsiai rengtis, kaip jiems patinka ir patogu, nepaisydami tariamų protokolinių reikalavimų – tam dar bus pakankamai progų.

Kirpėjo žodis

Rūtos studijos kirpėja–stilistė Kristina Gerulaitytė sako, kad madingiausios yra lengvos natūraliai atrodančios šukuosenos – jokių laku purkštų kuodų ar pretenzingų dirbtinių garbanų! Jaunoms merginoms kirpėja siūlo palikti natūralią plaukų spalvą ar ją paryškinti lyg saulėje žvilgančiais atspalviais. Kad šukuosena būtų nekasdieniška, plaukus galima ištiesinti ir suformuoti kokį subtilų akcentą, kelias laisvai krintančias garbanas.

Stilistų paslaugomis naudojasi nemažai vaikinų. Jie irgi mielai renkasi ilgesnių plaukų kirpimą. Norintiems paryškinti spalvą kirpėja rekomenduoja natūralius atspalvius.

Tokia natūralios mados kryptis ypač aktuali ir patogi vasarą, todėl ir abiturientų mamoms K. Gerulaitytė siūlo atsisakyti įmantrių kuodų ar peroksidinio baltumo.

Makiažo tendencijos irgi paklūsta bendrai vasaros lengvumo ir natūralumo nuotaikai – kuo mažiau ryškaus grimo. Jaunų merginų veidas turi spindėti gaivumu ir jaunyste, o ne slėptis po keliais sluoksniais pudros ir skaistalų.

Vietoj patarimų

Mada šiandien nėra kokių nors visuotinių taisyklių diktatorė, skelbianti sezono spalvą ar modelį. Ji yra tik priemonė, padedanti kurti stilių, jaustis patogiai įvairiomis aplinkybėmis. Kiekvienam ji privalo tarnauti savo idėjomis, naujienomis, kuriamomis ir čia pat laužomomis taisyklėmis.

Todėl nėra ir negali būti kokių nors bendrų taisyklių, kaip reikia atrodyti išleistuvių vakare – sako A. Pogrebnojus.

Gal tai proga nuvainikuoti senus stereotipus ir šablonus, liautis prie jų derintis ir jiems tarnauti, o priversti madą paklusti tau – diktatorę paversti pagalbininke. Juk išleistuvės – ne madų paradas ar kaukių balius, kai svarbu išsipuošti, pakeisti įvaizdį, nustebinti ar šokiruoti. Šio vakaro esmė kita.