15 valandų kelionė traukiniu iš Vilniaus į Maskvą neprailgo. Žmonės domėjosi, kur jauni žmonės vyksta, prašė papasakoti apie „Misiją Sibiras“.

Jaunimą ypač pradžiugino ir praturtino pažintis su ukmergiškių pora. Neseniai auksines vestuves atšventę 70-ečiai įkvėpė ir optimizmo, ir geros nuotaikos, ir supratimo, jog kantrybė, pakantumas vienas kitam gali sukurti ne tik puikius santykius šeimoje, bet ir labai pasitarnauti daugybės iššūkių kupinoje ekspedicijoje.

Maskvos geležinkelio stotyje ekspedicijos dalyvius pasitiko Lietuvos Respublikos ambasadorius Rusijoje (Maskvoje) Remigijus Motuzas.

„Labai norėčiau palinkėti dalyviams ištvermės, sėkmės. Tai – garbinga misija, nes istorinės atminties įamžinimas yra labai svarbu. Beje, juo rūpinasi ne tik Lietuva, bet ir Rusija. Karta, kuri rūpinasi savo tėvų, protėvių, prosenelių istorine praeitimi, tautos istorija, užaugs stipri ir lygiai taip pat rūpinsis, jog tautos istorija būtų saugoma“, – įsitikinęs R. Motuzas.

Jis neslėpė, kad dabartiniu metu Lietuva daug kas domisi, apie ją diskutuojama, todėl iš ekspedicijos dalyvių kai kurie žmonės gali klausti, kokie dabar yra Lietuvos ir Rusijos santykiai.
„Kartais ir Rusijos spaudoje teigiama, kad šiuo metu santykiai su Lietuva yra įtempti. Bet aš manau, kad jie šiuo metu yra tokie pat, kaip ir Rusijos santykiai su kitomis ES valstybėmis. Žinoma, mūsų politinė darbotvarkė pastaruoju metu mažiau aktualizuota, vyksta mažiau sutikimų, ypač aukšto politinio lygmens, tačiau kultūriniai, ekonominiai santykiai yra vystomi, o „Misija Sibiras“ ir yra vienas tų kultūrinių renginių, turinčių prasmę“, – kalbėjo R. Motuzas.

Ekspedicijos dalyviams jis linkėjo nebijoti bendrauti su žmonėmis. „Su jais reikia bendrauti. Toli nuo Maskvos Rusija yra visai kitokia, mažiau visko vyksta. Todėl ekspedicijos dalyviai tegul drąsiai kalba su žmonėmis, aiškina jiems apie misijos reikšmę, tikslus, Lietuvą. Tegul visus pakviečia joje apsilankyti, nes ji yra svetinga“, – tvirtino ambasadorius.

Prieš išvykdami į Tomską, „Misijos Sibiras“ dalyviai, lydimi Lietuvos ambasados darbuotojų, apžiūrėjo Maskvą, įžymiausius jos objektus.

Preliminariai numatyta, jog dešimtmečio ekspedicijos „Misija Sibiras‘15“ dalyviai Tomsko srityje aplankys šias gyvenvietes: Kolominskie Grivy (Čainskij rajon), Narym (Parabelskij rajon), Belyj Jar (Verchneketskij rajon), Kuruzurovo, Kurolino, Ust Jamy (Parabelskij rajon), Parabel (Parabelskij rajon).

Tomsko sritis dešimtmečio ekspedicijai „Misija Sibiras'15“ pasirinkta neatsitiktinai. Nors ji tremtinių skaičiumi nėra skaitlingiausia, tačiau tremtis į ją vyko ilgiausiai. Pirmieji lietuviai į Tomsko sritį buvo ištremti dar per 1863 metų sukilimą, o paskutinis iš šios srities grįžęs tremtinys yra arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, į Lietuvą grįžęs 1988 metais.

Ekspedicijos „Misija Sibiras'15“ dalyviai į Vilniaus geležinkelio stotį grįš rugpjūčio 1 dieną, 9 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (326)