LR Konstitucijos 56 straipsnis teigia: "Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei ir rinkimų dieną yra ne jaunesnis kaip 25 metų bei nuolat gyvena Lietuvoje.

Seimo nariais negali būti renkami asmenys, nebaigę atlikti bausmės pagal teismo paskirtą nuosprendį, taip pat asmenys, teismo pripažinti neveiksniais".

Diskusija, ar valdžioje esantys asmenys turėtų tikrintis psichinę sveikatą, atnaujinama nuolat nuo 1990-ųjų. Praėjusios kadencijos Seime tik du politikai - Česlovas Juršėnas ir Jonas Prapiestis - apie tai išdrįso prabilti garsiai.

Jie viešai teigė, kad jeigu reikia, gali nedelsdami pasitikrinti. Sveikatos patikrinimą Č.Juršėnas kelis kartus siūlė įtraukti į Rinkimų įstatymą, tačiau sulaukė tik protestų. Pasak Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo, parlamentarai turėtų pateikti pažymą apie sveikatos būklę.

"Visuomenei reikėtų žinoti, ką ji renka", - sakė medikas. A.Matulas neslėpė, jog perskaitė visų dabartinių vienmandačių rinkimų apygardų kandidatų į Seimą pavardes ir pastebėjo kelias, verčiančias suabejoti dėl tų žmonių galimybių dirbti Seime.

Jo nuomone, Rinkimų įstatymas turėtų numatyti, kad drauge su kitais dokumentais kandidatas privalėtų pateikti ir pažymą apie savo sveikatą.

Pasak A.Matulo, apie sveikatos būklę reikėtų informuoti viešai, tačiau faktai apie psichinę parlamentaro būklę žemintų žmogaus orumą ir jų galbūt viešinti nevertėtų.

Užsienyje dažnas politikas garsiai prabyla apie savo negalavimus. Tiesa, toks atvirumas dažniausiai sumažina rėmėjų skaičių, tačiau tai yra sąžininga.

Pasak psichiatrės D.Survilaitės, turėtų būti vieningas psichikos ligų registras, kuriame reikėtų įregistruoti visus psichikos ligomis sirgusius asmenis. Anot gydytojos, net jeigu ligonis pasikeis savo pavardę, vis tiek turi išlikti kažkokie duomenys.

"Juk niekas nevaikščios ir garsiai apie jį nešnekės. Niekur nėra parašyta, kad žmogus, sirgęs psichikos liga, negali būti Seimo narys. Tačiau griežtai apribotos, pavyzdžiui, ginklo įsigijimo taisyklės", - sakė LŽ D.Survilaitė.

Įvairiai Pasak jaunalietuvio Stanislovo Buškevičiaus, būtų neblogai, jeigu Seimo nariai pateiktų duomenis apie savo sveikatą, bet, jo teigimu, kalbėti apie sveikatą - sunkus dalykas. "Seime graužiančiųjų kilimų nemačiau, vadinasi, nesveikų nėra", - juokavo LŽ parlamentaras.

Tačiau jis pabrėžė, kad derėtų uždrausti Seimo restorane pardavinėti alkoholį, nes "po to kaip tik protelis ir nuteka".

Paklaustas, ar nereikėtų paprašyti savo partijos kandidatų pasitikrinti sveikatos, socialdemokratinės koalicijos narys Juozas Bernatonis atsakė: "Ne".

Centristas Algis Čaplikas ilgai juokėsi ir sakė manąs, kad gal reikėtų. Kandidatais pasitikima, manoma, kad visų jų sveikata nepriekaištinga. J.Bernatonis teigia, jog parlamente dirbantys asmenys turi būti stiprūs ir fiziškai, ir dvasiškai, tačiau reikalauti pažymos dėl sveikatos gali būti konstitucinių teisių pažeidimas.