1996 m. bankų griūties metais iš bankrutuojančio banko pirma visų savo indėlį atsiėmusį premjerą Adolfą Šleževičių palikti postą privertė tik prezidento Algirdo Brazausko kreipimasis į Seimą dėl jo įgaliojimų sustabdymo.

1999 m. nepatenkintas premjero Gedimino Vagnoriaus vykdoma politika, nepasitikėjimą premjeru išreiškė prezidentas Valdas Adamkus. Į atvirą kovą su prezidentu įsivėlęs G.Vagnorius paliko postą. Praėjus daugiau nei penkeriems metams Gediminas Vagnorius neabejoja, kad ir prezidento pastabos, ir jo sprendimas buvę teisingi. “Tai nebuvo nei korupcija, nei interesai. Bet politinės problemos, kurios taip pat sprendžiamos atsistatydinimo keliu. Jeigu neturi palaikymo, vienintelis būdas - pasitraukt ir leisti kitiems dirbti”, - sakė G.Vagnorius TV3.

Tais pačiais metais postą paliko ir prezidento pasipiktinimą išgirdęs susisiekimo ministras Algis Žvaliauskas. Jo veikla suabejota paaiškėjus, kad vyriausybiniu lėktuvu nuvykęs į Švediją ministras su svita ne tik sprendė Klaipėdos uosto problemas, bet ir medžiojo. Tuomet ne iškart sureagavęs į prezidento raginimą palikti postą, A.Žvaliauskas tikina, kad dabar elgtųsi kitaip.

“Nieko nesigailiu, tik manau, kad per vėlai viena diena. Iš tikrųjų, vos tik paskelbiamos abejonės, reikia nedelsiant atsistatydint, o kai nuomonę pasako prezidentas - net diskutuoti nėra ką”, - dėsto A.Žvaliauskas.

Prezidento išreikštas nepasitikėjimas 1999 m. privertė atsistatydinti ir valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministrą Sigitą Kaktį. Jis visuomenei ir prezidentui abejonių sukėlė dėl ministro pajamų neatitinkančių brangių sklypų ir “Mažeikių naftą” valdantiems “Williams” atstovams išnuomoto prabangaus namo. Pažeidęs brangaus turto deklaravimo tvarką, S.Kaktys kelias savaites pasispyriojęs paliko postą.

Po metų kilus įtarimams, kad su Užsienio reikalų ministerija nederintoje kelionėje į Maskvą derybose su “Gazprom” galėjo būti atstovaujami Vakarų Lietuvos pramonės konfederacijos vadovo Antano Boso interesai, griežto prezidentūros vertinimo susilaukė ir ūkio ministras Eugenijus Maldeikis. Nelaukdamas jokių tyrimų Maldeikis atsistatydino.

Susisiekimo ministrui GintaruiStriaukui postą kainavo prezidentui pateikta STT pažyma, kad vadovaudamas kelių direkcijai G.Striaukas leido konkursus laimėti žmonos valdomai bendrovei “Biseris”.

Griežta prezidento pozicija prieš trejus metus privertė atsistatydinti ir korupcijos voratinklio apraizgytos vaistų kontrolės tarnybos vadovą Vytautą Budniką, išvykusį paslaptingos kelionės pas Rusijos farmacijos magnatą Bryncalovą .

Prezidentui pasipiktinus, kad bet koks etnografinis ansamblis gali laimėti valstybinės įmonės kompiuterizavimo konkursą, atsistatydino ir Sodros direktorius Dalius Prevelis, pastebėtas atostogaujantis Kretoje drauge su Sodros kompiuterizavimo konkursą laimėjusios bendrovės “Etnomedija” vadovu.

Praėjusią savaitę Prezidentas Valdas Adamkus nepasitikėjimą dėl įtartinos veiklos pareiškė ūkio ministrui Viktorui Uspaskichui , įtariamam protegavus Maskvoje savo bendrovę ir neteisėtai gavus SAPARD paramą, bei sostinės merui Artūrui Zuokui, įtariamam korupciniais ryšiais su bendrove “Rubicon”. Nors nė vienas prezidento pasitikėjimą praradęs pareigūnas neišsilaikė poste, ūkio ministras pareiškė, kad jam svarbesnė nei prezidento yra seimo komisijų nuomonė. O sostinės meras, nors ir apsvarstęs atsistatydinimo galimybę, žengti šio žingsnio taip pat neskuba.

“Po šito pareiškimo mes įsitikinsim, kokią įtaką turi Valdas Adamkus. Ligšioliniai prezidento nepasitikėjimai sulaukdavo atsako. Šitas atvejis naujas - bus patikrintos prezidento galios”, - sakė liberalcentristas Eligijus Masiulis.

Šaltinis
"Savaitės komentarai"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją