Toks numatomas surengti referendumas, ypač dėl laisvo darbo jėgos judėjimo, sukėlė nerimą paprastai ramioje Šveicarijoje. Tokiam referendumui jau aršiai priešinasi ultranacionalistinė Šveicarijos liaudies partija (SVP). Tuo tarpu stambūs šalies verslininkai suskubo steigti savo stovyklą, siekdami šveicarų pritarimo tokiam siūlymui.

Už leidimą suteikti teisę gyventi pasisakantys šveicarai mano, kad nepritarimas politiškai dar labiau izoliuotų Šveicariją ir padarytų ją šalimi, kuri kaip magnetas trauktų politinio prieglobsčio ieškančius žmones, kurių nepriėmė Europos Sąjunga.

Pasipriešinimas laisvam darbo jėgos judėjimui turėtų dar rimtesnių padarinių. Toks šveicarų sprendimas gerokai pakenktų prekybos sutartims, dėl kurių Šveicarija ir ES susitarė dešimtąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį.

Tokioms bendrovėms kaip maisto produktų gamintojai "Nestle" ir farmacijos bendrovei "Novartis" atstovaujanti lobistinė grupė "Economiesuisse" neslepia savo nuomonės, kad svarbu, jog rugsėjį šveicarai balsuotų "už".

Nepaisant vidinių nesutarimų, SVP aršiai ragina balsuoti prieš. "Jei manote, kad mūsų kampanija prieš Šengeno ir Dublino sutartis buvo šokiruojanti, palaukite ir pamatysite, kas bus rugsėjį", - sakė vienas partijos vadovų.

Sekmadienio referendumas Šveicarijoje parodė šalies suskaldymą. Šalies miestų ir pasienio regionų gyventojai pritaria glaudesniems santykiams su ES. Tuo tarpu kaimo vietovių ir Šveicarijos centrinės dalies gyventojai aršiai priešinasi bet kokiems sprendimams, kurie gali kelti grėsmę šalies nepriklausomybei.

Nors didžioji dalis šveicarų yra už artimesnį bendradarbiavimą su ES, šalininkų ir priešininkų atotrūkis pastarosiomis savaitėmis gerokai sumažėjo.

Sekmadienio referendume dauguma šveicarų pritarė ES Šengeno ir Dublino sutartims bei tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui.

Šveicarijos žiniasklaida pranešė, kad už prisijungimą prie sutarties, reguliuojančios laisvą asmenų judėjimą ir vidaus sienų kontrolę, balsavo 52 proc. šveicarų. Kitame referendume 60 proc. rinkimuose dalyvavusių asmenų buvo už tos pačios lyties asmenų santuokos įteisinimą. Įvaikinimo teisė homoseksualams nesuteikta.

Rinkėjų aktyvumas buvo pakankamai didelis. Vidudienį savo valią buvo pareiškę 60 proc. rinkimų teisę turinčių gyventojų.

Neigiami Prancūzijos ir Nyderlandų referendumų rezultatai dėl ES Konstitucijos neturėjo daug įtakos šveicarų sprendimui, kadangi apie du trečdalius piliečių savo valią dar prieš sekmadienį išreiškė balsuodami paštu.

Rugsėjį šveicarams nubalsavus už, šalies teismų ir policijos sistemos būtų susietos su atitinkamomis ES sistemomis. Tokiu būdu pasienio ruožuose būtų leistos riboto masto policijos operacijos. Tuo tarpu ES šalyse prieglobsčio negavę asmenys jo automatiškai negalėtų prašyti ir Šveicarijoje.