Konfliktas kilo, kai Kauno miesto taryba nusprendė vykdyti ugdymo įstaigų reorganizaciją. Tuo tarpu savivaldybė atrėžia, kad mokykla yra avarinės būklės, čia mokytis nesaugu, o mokyklos bendruomenei siūlo keltis į netoliese esančią renovuotą progimnaziją.

Tiesa, pusę lūpų kalbama, kad suinteresuotas puses labiausiai domina prestižinėje vietoje esantis V. Bacevičiaus pradinės mokyklos pastatas. Ši medinė mokykla statyta dar 1917 metais ir laikoma seniausia mokykla Kaune.

Šokiravo mero žodžiai

V. Bacevičiaus pradinės mokyklos bendruomenė antradienį surengė protestą prie Kauno miesto savivaldybės. Balandžio pabaigoje vos prie miesto vairo stoję valdantieji su meru Visvaldu Matijošaičiu priešakyje, nusprendė vykdyti reorganizaciją, V. Bacevičiaus pradinę mokyklą prijungiant prie Žalakalnio mokyklos.

V. Bacevičiaus pradinės mokyklos bendruomenė kreipėsi į teismą, dėl šio sprendimo panaikinimo.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad Kauno valdžia privertė mus, Žaliakalnio gyventojus, tapti aktyviais piliečiai ir kovoti už savaime suprantamą dalyką – vaikų galimybę lankyti gerą mokyklą šalia namų. Esame pavyzdys, kaip šiandien vyksta dialogas tarp bendruomenės ir miesto valdžios. Neturiu tikslo eiti į politiką, bet turiu teisę leisti savo vaikus į šią istorinę mokyklą. Ji jokiais sveiko proto argumentais negali būti uždaryta“, - sako V. Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos pirmininkas Kęstutis Markevičius.

V. Bacevičiaus pradinės mokyklos bendruomenė ir naujoji Kauno miesto valdžia jau buvo susėdusi prie bendro stalo. Tiesa, tai nieko gero nedavė.

„Nesitikėjome, kad miesto meras su mumis elgsis taip nepagarbiai, lyg būtume atsitiktinai į savivaldybę įgriuvę girti benamiai. Kai parodėme šį (reklaminį „Vieningo Kauno“ rinkiminį - DELFI) bukletą ir priminėme pažadus susitikime gegužės mėnesį, ponas V. Matijošaitis rėžė tiesiai: reklaminių lankstinukų neskaitau. Turbūt pamiršo, kad tas lankstinukas yra jo. Rinkėjai turi teisę žinoti, kad naujasis karalius, meras mano manymu elgtųsi kitaip, paprašytas aptarti miglotą tarybos sprendimą uždaryti mokyklą ir paprašytas išklausyti garsiai pareiškė: miestas – tai aš. Nejaugi nuo šiol Kaune visais klausimais bus įmanoma tik viena nuomonė?“, - stebisi K. Markevičius.

Šiuo metu mokykloje Savanorių prospekte mokosi 239 pradinukai.

„Mokykla užpildyta 109 procentais. Tai reiškia, kad paklausi prekė turi išlikti rinkoje“, - padėtį verslo terminais aiškina K. Markevičius. Trečiojo tėvas teigia, kad ši pradinė mokykla garsėja bene geriausiu pradinukų paruošimu visame mieste, jaukia atmosfera.

Nori iškelti

Kauno miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika teigia, kad miesto taryba yra išreiškusi valią pradėti reorganizavimo procesą, tačiau tai nėra sprendimas reorganizuoti.

Be to, esą nerimą kelia mokyklos būklė.

„Nėra garantijų, kad nebus panaikintas higienos paso galiojimas. Šis pastatas yra paveldo objektas, todėl jo pritaikymas mokyklos reikmėms, kad jis atitiktų visus higienos ir priešgaisrinius reikalavimus, kainuotų iki milijono eurų. Tuo tarpu renovuoti šį pastatą, kad jis atitiktų visus šiuolaikinius mokyklos reikalavimus, yra praktiškai neįmanoma. Tad kam mokėti milijonus už šios mokyklos pastato renovaciją, jeigu šalia yra visiškai atnaujinta mokykla?“, - sako V. Mažeika.

V. Bacevičiaus pradinėje mokykloje įrengta nedidelė sporto salytė, tačiau, mokyklos atstovų teigimu, jos visiškai pakanka.

„V. Bacevičiaus pradinė mokykla neturi sporto salės, todėl nėra galimybių tinkamai įgyvendinti bendrąją pradinio ugdymo kūno kultūros programą. Taip pat pasenusi visa infrastruktūra, elektros instaliacija, šalia - nesaugi Savanorių prospekto aplinka. Šalia V. Bacevičiaus mokyklos, vos už 800 metrų, yra pilnai renovuota Žaliakalnio progimnazija. Tad kodėl nesudarius sąlygų V. Bacevičiaus pradinės mokyklos mokiniams mokytis renovuotose, tvarkingose patalpose?“, - stebisi V. Mažeika.

K. Markevičius teigia, kad progimnazijoje sutilptų vos trečdalis V. Bacevičiaus pradinės mokyklos auklėtinių, kiti būtų priversti ieškoti naujų mokyklų.

Kauno savivaldybės atstovai taip pat skirtingai aiškina V. Matijošaičio susitikimo su mokyklos bendruomene aplinkybes.

„V. Matijošaitis mokyklos bendruomenę buvo pasikvietęs į savo kabinetą. Susitikime taip pat dalyvavo mokyklos vadovai, mokytojai, atsakingi savivaldybės darbuotojai bei Švietimo ir kultūros komiteto nariai. Deja, diskusija dėl mokyklos tarybos pirmininko Kęstučio Markevičiaus ir kelių kitų tėvų kaltės nevirto konstruktyviu dialogu“, - rašoma savivaldybės pranešime.

K. Markevičius teigia, kad bet kokiu atveju pastatas bus renovuotas, nes kaip kultūros paveldo objektas jis negali būti nugriautas. Tačiau kam atiteks strategiškai palankioje vietoje esantis pastatas? Užsimenama, kad šis pastatas labai domina privačių darželių steigėjus.