Kaip pranešė Nacionalinė teismų administracija (NTA), žiniasklaidoje aprašyta Lietuvos apeliacinio teismo ir penkių apygardų teismų atkūrimo jubiliejaus proga organizuota vakarienė sukėlė diskusijas dėl teisėjų dalyvavusių vakarienėje viešųjų ir privačių interesų derinimo.

Teisėjų tarybos sudaryta speciali komisija nustatė, kad vakarienę organizavo tuometinis Lietuvos apeliacinio teismo kancleris Juozas Akstinas su teismo pirmininko E. Žirono žinia ir pritarimu. 

Įvertinusi visas aplinkybes, TEDK konstatavo, kad teismo pirmininkas E. Žironas nesilaikė Teisėjų etikos kodekse įtvirtintų pareigingumo, pavyzdingumo, padorumo, sąžiningumo ir nesavanaudiškumo principų reikalavimų. Taip pat TEDK nusprendė, kad E. Žironas, kaip teismo vadovas, nesugebėjo atlikti savo pareigų nepriekaištingai ir profesionaliai.

Komisijos nariai konstatavo, kad būdamas vienas iš vakarienės organizatorių, E. Žironas ignoravo teisėjų keliamus klausimus dėl atsiskaitymo už vakarienę su kancleriu ir leisdamas teismo darbuotojui apmokėti už ją iš savo asmeninių lėšų, pažeidė sąžiningumo ir nesavanaudiškumo principą bei sukėlė viešųjų ir privačių interesų konfliktą. Tokiu savo elgesiu teismo pirmininkas neužtikrino teisėjo profesijos garbės ir prestižo išsaugojimo.

Ar Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkui TEDK iškelta drausmės byla yra pagrįsta, dar spręs Teisėjų garbės teismas. 

Taip pat TEDK nariai nusprendė toliau aiškintis, ar kiti į restoraną važiavę Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai, atsiskaitydami su teismo kancleriu už vakarienę tik šiam klausimui iškilus į viešumą, laikėsi Teisėjų etikos kodekso reikalavimų. Teisėjai bus kviečiami į artimiausią TEDK posėdį, vyksiantį birželio mėnesį Nacionalinėje teismų administracijoje.

Apie tai, kad teisėjai puotavo A. Radvilos kavinėje, STT sužinojo iš policijos pareigūnų – į juos kreipėsi du muzikantai, sausio 9-osios vakarą koncertavę užeigoje. Jie policijai pasiskundė, kad už pasirodymą verslininkas jiems nesumokėjo sutarto honoraro.

Puotoje kavinėje „Pas Radvilą“ dalyvavo Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai E. Žironas, Aloyzas Kruopys, Egidija Tamošiūnienė, Audronė Jarackaitė, Rasa Gudžiūnienė, Konstantinas Gurinas, Dalia Kačinskienė, Danguolė Martinavičienė, Danutė Milašienė, Gintaras Pečiulis, Daiva Pranytė-Zalieckienė. Šventėje taip pat dalyvavo buvęs teismo pirmininkas, dabartinis Konstitucinio Teismo teisėjas Vytas Milius su žmona Rūta Miliuviene, dirbančia teisėja Vilniaus apygardos administraciniame teisme.

„Pas Radvilą“ vakarieniavo ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjai Alė Bukavinienė ir Donatas Šernas bei Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Jonas Prapiestis. Be to, į šventę buvo pakviesti Vilniaus universiteto Teisės fakulteto darbuotojai ir mokslininkai Tomas Davulis, Vytautas Nekrošius, Gintaras Švedas ir Haroldas Šinkūnas.

Vakarienėje dalyvavę teisėjai teigė, kad nepažinojo A. Radvilos ir nurodė, kad jį matė pirmą kartą, tačiau visiems teisėjams susidarė įspūdis, kad A.Radvila pažįstamas su J. Akstinu. Už vakarienę grynaisiais per du kartus sumokėjo teismo kancleris, kuris ir parinko vietą vakarienei – jis restorano savininką žinojo kaip medžiotoją.