Jaunimo mokyklos direktorės toks paauglio elgesys nenustebino. „Kasmet vis daugiau neprognozuojamų vaikų, atvejai sudėtingėja. Ypač sunku, kai prasideda pilnatis“, - DELFI sakė pedagogė, kurios vardo ir pavardės negalime viešinti paisydami nepilnamečio teisės į privatumą.

Paprašyta pakomentuoti trečiadienio rytą įvykusį incidentą, direktorė sakė, kad mokytojai trenkęs vaikas iš sudėtingos šeimos, kur mama – specialiųjų poreikių, o tėtis smurtauja ir labai geria.

„Pats vaikinas taip pat su specialiaisiais poreikiais, labai agresyviai elgiasi. Kai mokytoja pasakė, kad sumaišė klases, trenkęs į veidą išsyk pabėgo iš mokyklos. Mokytoja parašė pareiškimą policijai“, – pasakojo direktorė.

Pasak jos, visose jaunimo mokyklose nelengvi vaikai – arba grįžę iš įkalinimo įstaigų, arba iš asocialių šeimų, globos namų auklėtiniai, gyvenantys bendrabutyje.

„Tam vaikui – emocijų sutrikimas. Kai jam „užeina“, sėdi susitraukęs. Gal galima būtų jį siūlyti į specialią mokyklą, tačiau vargu ar priims, nes jau yra 16-os metų. Dabar jam bus iškelta baudžiamoji byla. Vakar pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – sakė direktorė, pridurdama, jog tokie atvejai net ir jų mokykloje nėra dažni.

Prieš mokytoją smurtavęs jaunuolis iš mokyklos šalinamas nebus. „Supraskite, mes negalime jo šalinti. Kur jam eiti? Yra Kazlų Rūdoje specialioji mokykla vaikams su emociniais sutrikimais, tačiau kaip jis ten gyvens tarp paauglių su stipriu protiniu atsilikimu? Jis pats iš pažiūros gražiai nuaugęs, bet... Šeima irgi nėra pavyzdinga, socialiai remtina, o kaip rodo mūsų patirtis, tokių šeimų vaikai dažniausiai labai pikti. Pyksta ant viso pasaulio, o jei dar prisideda emocinis sutrikimas – patys suprantate”, – sakė direktorė.

Tėvai neturi laiko, nes visada prie butelio

DELFI pašnekovės žodžiais, tokie vaikai išsilieja ant bendraamžių mokytojų, užkabinėja praeivius gatvėje.

Pasak direktorės, mokytojai smogusio vaikino šeima – itin sudėtinga: „Jis yra trečias vaikas, kurį mes mokome. Vyriausia sesuo išvažiavo į socializacijos centrą, nes gatvėje užpuolė kitą mergaitę. Dabar jai 19 metų, gyvena Vilniuje. Ką daryti su šituo vaiku, spręs teisėsaugos institucijos“.

Paklausta, kokią mato išeitį, jaunimo mokyklos vadovė sakė, jog tokius vaikus reikia gydyti, tačiau kol būna pradinukai, dar mažesni, tėvai jais visiškai nesidomi. „Kai šito vaikino mamos paklausėme, ar sūnus geria psichiatro skirtus vaistus, sakė, kad ne, o kitą kartą, kad neturi pinigų vaistams pirkti. Pati mama taip pat specialiųjų poreikių. Neretai mes pačios su pavaduotoja vaikus vedame pas gydytojus, nes tėvai neturi laiko, visada veikloje, prie butelio“, – liūdnai juokavo pedagogė.

Mokytojai trenkusio vaikino mama neišgerinėja, tačiau, direktorės žodžiais, užguita smurtaujančio vyro. Sūnui pasireiškia nevaldomi pykčio priepuoliai. Pasak direktorės, iš vaikų elgesio mokytojai gali tiksliai pasakyti, kada prasideda pilnatis.

„Jaunimo mokykloje dirbu jau dvidešimt metų ir galiu pasakyti, jog situacija ne gerėja, o kasmet prastėja. Nestabilių, neprižiūrėtų vaikų daugėja, sunkėja jų sutrikimai. Su jais dirba ir psichologai ir psichiatrai, bet jei vaikas nenori pas juos lankytis – nepriversi. Štai ir šiandien – atvyko į mokyklą specialistai berniukams ir atskirai mergaitėms vesti lytiškumo pamokos. Mergaitės sėdėjo, klausė, diskutavo, kai kurios užsirašė specialistės telefoną, kad asmeniškų dalykų galėtų paklausti, o berniukai buvo kaip kokie maugliai ar sraigės savo kiaute – dešimt net pabėgo“, – apgailestavo jaunimo mokyklos vadovė.