Nors ši informacija yra slepiama, TV3 pavyko išaiškinti buvusį kontržvalgybinį agentą – Robertą Janicką, kurį policijos vadovas Erikas Kaliačius priglaudė po savo sparnu, nepaisant įrašo jo darbo knygelėje – iš karine žvalgyba užsiimančio 2-ojo Krašto apsaugos ministerijos operatyvinių tarnybų departamento šį žmogų atleido už įslaptintos informacijos viešinimą. Būtent šis žmogus tapo slaptuoju Kaliačiaus agentu. Būtent dėl Janicko kilo įtarimų, kad jis galėjo neteisėtai naudoti duomenis iš specialios policijos duomenų bazės. Tokiai veiklai iškilus į viešumą, E.Kaliačius savo agento išsižada.

“Jis pas mus nedirba, šiuo metu tikrai nedirba. Aš domėjausi personaliai ir tikrai galiu pasakyt, kad nedirba ir neverta mum daugiau apie tą paminėtą jūsų žmogų kalbėti, nes nežinau aš nei jo likimo, nei jo asmeniškai nežinau, taip kad tikrai negaliu pasakyt”, - sakė Erikas Kaliačius, Sostinės policijos vadovas. Jis sakė nematąs reikalo komentuoti, ar Robertas Janickas negalėtų būti tokiu slaptu agentu, kurio oficialiai nėra sąrašuose, tačiau jis dirba.

Tačiau susikompromitavusį kontržvalgybininką gerai prisimena Krašto apsaugos ministerijos šaltiniai. Robertas Janickas ketverius metus dirbo karine žvalgyba užsiimančiame 2-ajame Krašto apsaugos ministerijos operatyvinių tarnybų departamente. Turėjęs priėjimą prie slaptų duomenų, prieš trejus metus Janickas įtartas įslaptintos informacijos skleidimu. Atlikus tarnybinį patikrinimą slaptasis agentas iš darbo išmestas dėl informacijos apsaugos reikalavimų nesilaikymo. Atleistą iš ministerijos už įslaptintos informacijos viešinimą, pareigūną netrukus įdarbino sostinės policijos vadovas Erikas Kaliačius. Šnipinėti kolegas, kaip TV3 tvirtino gerai informuoti šaltiniai.

“Konkrečiai apie tai, kad susiję, kad jo buvusi darbovietė, žmogaus …vieno ar kito pareigūno yra KAM, tai išties pas mus nemažai tokių darbuotojų, bet kad konkrečiai ikiteisminio tyrimo subjektas yra, tai nežinojau”, - TV3 tvirtino E.Kaliačius. “Mes priimam darbuotojų iš KAM 2-ojo departamento, bet nesakau, kad daug. Tai yra vienetiniai atvejai”, - pridūrė jis.

Nors Krašto apsaugos ministerijos ir kitų teisėsaugos struktūrų vadovai teigia, kad vienoje įstaigoje su slapta informacija dirbęs ir dėl neteisėto jos panaudojimo atleistas žmogus, sunkiai įsidarbintų, E.Kaliačiui toks slaptas agentas tiko. Tiesa, policijos vadovas atkakliai neigia bet kokias sąsajas su Robertu Janicku, nors ir pripažįsta kad įslaptinti duomenys jo vadovaujamame komisariate galėjo būti vagiami, pardavinėjami.

“Turiu pripažinti, kad su duomenų, policijos duomenų bazės apsauga irgi nebuvo visiškos tvarkos ir prieš porą mėnesių mes patys pradėjom tarnybinį patikrinimą. Iš tiesų, radome daug spragų, radome, kad vieno vartotojo slaptažodžiu gali pasinaudoti ir visa eilė kolegų”, - pripažino E.Kaliačius.

Apie slaptą agentą ir jo įdarbinimo aplinkybes E.Kaliačius kalba itin skurdžiai. Tačiau aišku, kad policijos duomenų bazės informacija apie gyventojus, galinti sudominti ne tik draudimo bendroves, bet ir nusikalstamas grupuotes ar valdžios atstovus bei politikus, vyriausiajame policijos komisariate tapo preke. Preke, kurios vertę gerai žino ir pats sostinės policijos vadovas. “Taip, informacija dabar lemia daug ką. Galima žmogų sužlugdyti, galima žmogų iškelt, galima uždirbt didelius pinigus, turint informacijos, be abejo”, - sakė jis.

Turimus turtus įsigijo iš sąžiningai uždirbtų pinigų

Su slapta informacija dirbantis sostinės policijos vadovas neatskleidė, kaip uždirbti pinigus, pasinaudojant turimais duomenimis, mat tvirtina, kad nėra susijęs su duomenų pardavimo skandalu ir turimus turtus įsigijo iš sąžiningai uždirbtų pinigų.

“Įsigijau iš savo grynai atlyginimo. Iš uždirbtų lėšų. Aš virš 20 metų dirbu policijoje ir gaunu atlyginimą. Jei tų pinigų neišleidžiu kažkur tai, galiu juos investuot ten, kur aš manau, juos galima investuot”, - aiškino E.Kaliačius.

Oficialus sostinės policijos vadovo atlyginimas siekia 5049 Lt. Iš jų Kaliačius sugebėjo įsigyti išties nemažai turto. Policijos vadovo vardas minimas ir Italijos ambasadai bandant įsigyti štai šį pastatą Žvėryne. Italams nepasisekė, - pastato jie neįsigijo, tačiau dabar jį nuomosis iš Eriko Kaliačiaus brolio – Jono. Italų ambasados restauruotojas TV3 tvirtino žinąs, kad E.Kaliačius turi dalį šio pastato nuosavybės

Po skyrybų palikęs buvusiai žmonai ir sūnums namą prabangių namų kvartale šalia Turniškių, tiesa, iki šios dienos registruotą jo vardu, E.Kaliačius įsigijo maždaug dviejų hektarų sklypą štai čia, - netoli Vilniaus esančioje Rukainių seniūnijoje. Pasak kaimo gyventojų, prieš tai čia gyvenęs žmogus nenorėjo parduoti patrauklaus žemės sklypo prie ežero ir miško. Tiesa, jis nebuvo susitvarkęs žemės nuosavybės dokumentų, todėl itin vaizdingoje vietoje apsigyventi panoręs sostinės policijos vadovas, pasak vietinių gyventojų, paprasčiausiai privatizavo valstybei priklausiusią žemę, tad žmogus buvo priverstas parduoti ir namą. Tiesa, E.Kaliačius sakosi neprisimenąs, nei už kiek įsigijo sodybą, nei kaip.

Europos fondų pinigų negavo?

Sodybos ir žemės sklypo paežerėje kainą prisimena E.Kaliačiaus kaimynai – Svironių viensėdija, pasak jų, pareigūnui atiteko už 8-is tūkstančius dolerių. Netoli Eriko Kaliačiaus sodybos gyvenančių žmonių teigimu, čia dažnai renkasi ir valdžios atstovai bei politikai. Galbūt todėl vieno sklypo šioje vaizdingoje vietovėje policijos vadovui neužteko. Pareigūnas užsimena, kad kai nebevadovaus policijai pasinaudos ir kitais žemės sklypais, supirktais šiose apylinkėse. Viename jų, Svironių kaime,- jau vyksta neteisėtos statybos. Tiesa, E.Kaliačius teigia panaudos teise sklypą perdavęs sūnui ir nieko bendra su statoma poilsiaviete ir prieplauka neturįs. Deja, nors kai kuriuose sklypus pirko vos prieš metus ar trejus, E.Kaliačius sako nepamenąs, kiek mokėjo ir neįsivaizduojąs, kiek jo žemė verta dabar.

Čia pat, vos už kelių kilometrų statoma ir neva tam pačiam Andriui Kaliačiui priklausanti ferma. Šalia kasama kūdra ir pastatų išdėstymas neleidžia abejoti, kad modernioje fermoje gali būti laikomos ne tik Andriaus turimos avys, bet ir įrengtas žirgynas, apie kurį ne sykį viešai svajojo E.Kaliačius. Policijos vadovas neslepia, kad finansinių nepriteklių spaudžiamos struktūros vadovo algos užteko ir šiam verslui paremti. Pasak E.Kaliačiaus, šimtatūkstantinės fermos statybos nevyktų be jo piniginės paramos, nes Europos fondų pinigais tėvo patarimu Andrius Kaliačius esą nepasinaudojo.

A.Zuokas įsigyti turto senamiestyje nepadėjo

TV3 šaltinių teigimu, policijos vadovo šeimai galėjo pavykti gauti Europos fondų pinigus. Kad ir kaip ten būtų, E.Kaliačiaus uždirbamų pinigų užteko prabangiai sodybai įrengti, tvenkiniui išsikasti, asmeniniam teniso kortui pasistatyti, žemės sklypams supirkti, sūnaus verslui paremti. Beje, čia sąrašas nesibaigia. Rado Erikas Kaliačius pinigų ir itin brangiai vertinamam nekilnojamam turtui sostinės senamiestyje. Prie pat Angelo statulos Užupyje esančiame name policijos vadas turi butą. TV3 Informacijos šaltinių teigimu, neoficialiai E.Kaliačius gali valdyti kur kas daugiau nekilnojamojo turto senamiestyje.

Draugiški sostinės mero Artūro Zuoko ir policijos vadovo ryšiai nėra paslaptis. Tačiau savo turto vertės nežinantis policijos komisaras viso pokalbio metu primena, kad nekilnojamąjį turtą senamiestyje, žemės sklypus ir kitą turimą turtą įsigijo miesto valdžios nepadedamas ir tik iš savo atlyginimo.

Oficialioje turto deklaracijoje E.Kaliačius nurodė, kad jo privalomas deklaruoti turtas vertas 250 tūkst Lt. Dar 300 tūkst.Lt, anot deklaracijos, guli policijos vadovo sąskaitoje. Ar turimi turtai susiję su jo valdoma informacija, policijos vadovas nepasakojo. Tačiau išjungus kamerą neslėpė, kad kaip policijos vadovas turi teisę į privilegijas.

Vaizdžiai tariant, vyriausiąjį policijos komisariatą apraizgė menamas voratinklis, į kurį įtraukti pareigūnai taip pat užsiima nekilnojamojo turto ir žemės sklypų verslu. Kaip pavyzdį paminėsime dalį didžiulio sklypo vaizdingoje vietoje iš policijos vadovo gavusį jo pavaldinį, pavaduotoją - Vaclovą Adomavičių. “Gerbiamas Adomavičius tapo mano kaimynu. Nes nupirko iš manęs tą sklypą. Neprisimenu dabar, už kiek, tikrai nebrangiai pagal tuos laikus”, - sakė E.Kaliačius.

Kiek dar nekilnojamojo turto ir žemės sklypų priklauso vyriausiojo policijos komisariato branduoliui, Erikas Kaliačius nepanoro atskleisti. Ir nors apie E. Kaliačiaus atsistatydinimą prašneko net ir vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavčius, neteisėtų statybų, nekilnojamojo turto, susikompromitavusių kontržvalgybininkų ir manipuliacijų slapta informacija tinkle susipainiojęs sotinės policijos vadovas atkakliai tvirtina neketinąs atsisakyti savo posto.

“Nematau, dėl ko turėčiau atsistatydinti, dėl kokio didelio turto? Kur tas turtas, nelabai įsivaizduoju? Butas ir žemės sklypas su pirtimi? Tai nėra toks turtas, dėl kurio aš turėčiau atsistatydinti”, - tvirtina Vilniaus policijos vadovas.

Pasinaudoti slaptos informacijos turimais privalumais E.Kaliačiui padėjo ir netobula mūsų šalies turto deklaravimo sistema, kai užrašius savo turtą sūnui, broliui, draugui ar kaimynui, galima paslėpti ir milijonus kainuojančią nuosavybę.

Šaltinis
"Savaitės komentarai"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją