Sprendimas rodyti šią „itin opią“ skulptūrinę kompoziciją iš papjė mašė, sukurtą Austrijos menininkės Ines Doujak, buvo priimtas po to, kai Barselonos šiuolaikinio meno muziejaus direktorius atšaukė ankstesnį nutarimą.

„Daugelio skirtingų visuomenės sluoksnių, pradedant meno ir kultūros pasauliu, baigiant politika ir žiniasklaida, taip pat tarptautinių meno pasaulio profesionalų nuomonės įtikino mane iš naujo grįžti prie mano pirmojo spendimo jos neinauguruoti“, – sakoma direktoriaus Bartomeu Mari atvirame laiške.

Skulptūroje matoma, kaip buvusį karalių, kuris atsisakė sosto pernai birželį, sodomizuoja velionė Bolivijos profsąjungos lyderė Domitila Barriosas, o ją savo ruožtu žagina šuo.

Kūrinys, pavadintas „Neapsirengęs užkariavimui/Aukštoji mada 04 Transportas“ (Not Dressed for Conquering/Haute Couture 04 Transport) pernai gruodį buvo pristatyta San Paulo meno bienalėje.

Menininkė tuo metu sakė, kad savo kūriniu norėjusi „pažaisti galingųjų ryšiais ir juos sugriauti“.

Kaip praneša Ispanijos žiniasklaida, B.Mari iš pradžių prašė kuratorių pašalinti tą kūrinį iš parodos „Suverenas ir žvėris“ (El soberano y la bestia), kurioje pristatoma 30 tarptautinių menininkų darbų.

Tačiau jie atsisakė ir pareikalavo, kad ta skulptūra būtų rodoma arba būtų atšaukta visa paroda.

B.Mari pareiškė „nuoširdžiai atsiprašantis“ muziejaus, taip pat įteikė atsistatydinimo prašymą dėl to sprendimo.

„To, ką padariau, niekada nelaikiau cenzūra, – jis rašo savo laiške. – Laikiau tai nepritarimu to kūrinio įtraukimui ir jo galimų interpretacijų padarinių.“

Ši paroda atvėrė duris visuomenei šeštadienį.