Nors galutiniai susitarimus patvirtinantys dokumentai dar nėra pasirašyti, panašu, kad mokytojų algos maždaug 5 proc., priklausomai nuo turimų valandų skaičiaus, gali kilti jau nuo rugsėjo. Kol kas lėšos būtų skirtos iš Švietimo ir mokslo ministerijos bei Vyriausybės vidaus rezervų, tačiau reikiamą sumą jau nuo kitų metų žadama įtraukti į biudžetą.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis teigia planuojąs po dviejų trijų savaičių pradėti derybas, kad nuo 2016 m. mokytojų algų kėlimui būtų skirta apie 3,48 mln. eurų (12 mln. litų).

"Bendru sutarimu yra susitarta, kad 2016-aisiais atlyginimų "šakutės" apačia turėtų pakilti iki vidutinio lygio, t. y. pedagogų gaunami atlyginimai pakelti 5 proc. Ko gero, po dviejų trijų savaičių, kuomet prašysiu pradėti derybas dėl kolektyvinės sutarties, šitie skaičiai bus įvardinti", - sakė D. Pavalkis.

"Nuo rugsėjo mėnesio apatinė minimali atlyginimų riba bus panaikinta, pereita prie vidutinės ribos. Faktinis vidutinis mokytojo darbo užmokestis neatskaičius mokesčių yra 1790 Lt, arba mažiau nei 1400 Lt "į rankas". Mes nelabai skiriamės nuo kultūros darbuotojų, bibliotekininkų ir kitų, nors teigiama atvirkščiai - esą mokytojai uždirba žymiai daugiau", - skaičiavo Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Taip pat linkstama mokytojus išleisti į išankstinę pensiją. Pedagogai, turintys 30 metų darbo stažą, galėtų išeiti iš mokyklos likus 5 metams iki pensijos ir visą šį laikotarpį gautų 225 eurų mėnesinę išmoką. Anot švietimo ir mokslo ministro D. Pavalkio, dėl to būsimos mokytojų pensijos nenukentėtų.

Išleidžiant į išankstinę pensiją norima ne tik išspręsti "pervargusių" mokytojų problemą - darbo atsisakius pakankamo krūvio neturintiems pedagogams, jų valandos pereitų kitiems mokytojams, todėl jų užimtumas ir atitinkamai atlygis būtų didesni. Šiuo metu mokytojams tenka tik vidutiniškai 12,7 kontaktinės valandos per savaitę, kai bendras vidutinis pedagoginis krūvis yra 17 val.

Anot švietimo profsąjungų, išankstinė pensija galėtų būti laikina priemonė, padėsianti optimizuoti mokytojų skaičių.

"Tai turėtų būti laikina priemonė, nes mes, norėdami sureguliuoti mokytojų krūvius ir darbo užmokestį, einame etatinio apmokėjimo link. Ši problema galėtų būti išspręsti per dvejus trejus metus", - sakė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas E. Jesinas.

Tačiau kol kas nei ministerija, nei profesinės sąjungos nežino, kiek konkrečiai mokytojų naudotųsi šia galimybe.

Atskiru Švietimo ir mokslo ministerijos bei profsąjungų susitarimu ketinama reglamentuoti ne tik išankstinės pensijos, bet ir pensinio amžiaus pedagogų išeitinių pensijų mokėjimą, ministerija svarsto padėti savivaldybėms ir reikiamas lėšas skirti iš atskiro fondo.

Taip pat sutarta lėšų švietimui skyrimo principą, vadinamąjį mokinio krepšelį, keisti klasės krepšeliu, o šią metodiką bandomosiose savivaldybėse išbandyti jau rugsėjį, primena ELTA.