Bendradarbiaujant su atvirų duomenų analizės portalu FreeData.lt, DELFI projekte „Balsuok 2015“ įdiegta nauja rubrika. Čia kiekvienas gyventojas gali akimirksniu sužinoti ne tik turtingiausius ar daugiausiai uždirbančius kandidatus visoje Lietuvoje, bet ir lengvai susirasti atitinkamus lyderius bet kurioje savivaldybėje.

„Prieš šiuos rinkimus labai trūksta dialogo apie kandidatų, kuriuos mes rinksime savivaldos rinkimuose, kokybę. Tam reikalingas viešumas, aiškiai ir suprantamai pateikta informacija. Vyriausioji rinkimų komisija patogios ir funkcionalios sistemos nepateikia: VRK tinklalapis ypač komplikuotas, duomenis pasiekti sunku, platesnė ir išsamesnė analizė neįmanoma. Pvz. jeigu norėtumėte susirinkti turtingiausius kandidatus į Vilniaus tarybą, reikėtų pereiti visų 763 ten kandidatuojančių asmenų deklaracijas, susirašyti duomenis ir skaičiuoti. Dabar tai galima padaryti tiesiog peržiūrėjus lentelę, kurią pateikiame iš jau automatiškai surinktų duomenų.

Šis projektas padės suprantamiau pažvelgti į mūsų keliamus kandidatus ir atsakyti į klausimus – ar mums reikia kandidato, kuris nemoka mokesčių? O gal mums nereikia kandidato, kuris nieko neuždirba? Galbūt vienas kandidatas gavo įtartinai daug pajamų, o kitas – itin praturtėjo. Tai gali būti informacija, kuri lems ar balsuosime už vieną ar kitą kandidatą“, - teigia FreeData.lt įkūrėjas Povilas Poderskis.

Nuėję į specialią rubriką „Politikų turtai“, iš karto pamatysite turtingiausių kandidatų savivaldos rinkimuose sąrašą. Čia pamatysite, kad turtingiausias žmogus šiuose rinkimuose yra Liberalų sąjūdžio kandidatas į Vilniaus tarybą Vidmantas Martikonis, užgyvenęs turto už įspūdingą sumą – beveik 62,83 mln. litų (18,9 mln. eurų). Antras – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, trečias – Respublikonų partijos vedlys, buvęs Seimo narys Valdemaras Valkiūnas. Ir taip toliau – milijonierių sąrašas turbūt ilgesnis nei buvo galima tikėtis.

Bet tai toli gražu ne viskas. Pora pelės paspaudimų galima sužinoti ir turtingiausius kandidatas pagal partiją ar savivaldybę. Štai Alytuje, kuris dėl mero skandalo atsidūrė dėmesio centre, turtingiausias kandidatas nepriklauso nė vienos partijos sąrašui – tai rinkimų komiteto „Alytaus piliečiai“ atstovas Virginijus Jaruševičius, kuriam turtais nusileidžia ir buvęs meras Česlovas Daugėla, ir buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gynėjas Tomas Pačėsas. O lygindami politikų turtus su pajamomis pamatysite, pavyzdžiu, kad turto už beveik pusanrto milijono litų deklaravęs „tvarkietis“ Jonas Balčius sykiu deklaruoja vos 8,38 tūkst. Lt metines pajamas.

Norite sužinoti konkrečios partijos turtuolius? Lengva. Pora pelės paspaudimų – ir matote, kad turtingiausias rinkimuose kandidatuojantis konservatorius – kandidatas į Palangos tarybą Vaidas Šimaitis, deklaravęs turto už daugiau nei 28 mln. litų ir varganas 1,57 tūkst. Lt metines pajamas. Turtingiausias socdemas rinkimuose – Kauno politikas Arvydas Garbaravičius, deklaravęs ne tik turto už 8,21 mln. litų, bet ir įspūdingas 5,6 mln. Lt metines pajamas. Turtingiausia rinkimų „darbietė“ – Seimo narė Vilija Filipovičienė, kandidatė į Vilniaus rajono merės kėdę (beveik 8,88 mln. Lt). Dar sužinosite, kad, vertinant eurais, „tvarkiečiai“ rinkimuose kelia tik vieno milijonieriaus kandidatūrą – čia kandidatas į Alytaus tarybą Antanas Krutulis deklaravo 3,5 mln. Lt (1,01 mln. eurų) turto, o antras rikiuojasi buvęs finansų viceministras Vytautas Galvonas su 3,31 mln. Lt (apie 0,96 mln. eurų). Turtingiausias liberalas – jau minėtas V. Martikonis. Antras tarp šios partijos kandidatų – Druskininkų meru siekiantis tapti Valdas Trinkūnas su 13,67 mln. litų.

Kiekvienas kandidatas DELFI ir FreeData.lt sistemoje pateikiamas su aktyvia nuoroda į jo oficialias deklaracijas, pateiktas VRK. Ten galite sužinoti ne tik kandidatų turtus, bet ir jų biografijas, šeimyninę padėtį, turimas įmones ir t.t. Jei norite surasti konkretų kandidatą – tai visiškai paprasta: pakanka suvesti jo pavardę į pagrindinį paieškos laukelį.

Sistemos galimybių ir turtuolių sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti, bet kam gadinti jums malonumą? Pirmyn – naršykite patys.

Duomenys pateikiami litais, mat sistema grįsta oficialiomis politikų Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktomis deklaracijomis. Čia kandidatai turtą ir pajamas deklaravo už 2013 metus – taigi ir sumos nurodytos valiuta, su kuria atsisveikinome šių metų pradžioje.