O kada nors bandėte pagalvoti, kaip atrodytų miestas be jam įprastų technologijų, kurios mums jau tokios įprastos, kad galbūt jų nė nepastebime? Leiskite man trumpam grąžinti Jus į Vilnių prieš kelerius metus:

Ryte išeinate iš namų ir skubate prie spaudos kiosko, norėdami nusipirkti vienkartinių bilietų pluoštelį (užuot pasinaudoję m.Ticket programėle ar Vilniečio kortele) ir bėgate į stotelę bandydami susiplanuoti kelionę net neįsivaizduodami, kada atvažiuos persėdimui reikalingas autobusas.

Vėliau, darbe gaunate užduotį suderinti kokį nors leidimą su savivaldybe, sėdate į automobilį ir bandote nusigauti iki Konstitucijos prospekto (užuot negaišdami laiko pasinaudoję viena iš daugiau kaip 100 elektroninių paslaugų), tačiau stojate prie bene kiekvieno šviesoforo, kurie veikia „kiekvienas sau”, sustoję ieškote parkomato, monetų ir bandote atspėti laiko trukmę, kiek užtruksite vykdydami savo užduotį (užuot lengvai ir patogiai mokėdami per m.Parking programėlę už realų parkavimo laiką)…

Neatrodo labai patogu? O juk tai dar nesena mūsų praeitis. Prieš ketverius metus Vilniaus savivaldybė teturėjo vos 4 elektronines paslaugas, neįgyvendintą elektroninio bilieto projektą, o apie miesto programėles išmaniesiems telefonams net nesvajojo.

Šiandien Vilnių kaip ateities išmanųjį miestą nominuoja CNN, čia lankosi aukščiausio lygio IBMSmarter City Challenge” tarptautiniai ekspertai ir dalina patarimus, kaip toliau tobulinti sistemas. Galiausiai, sostinė gauna „The New Economy” įsteigtą „Smart City“ apdovanojimą.

Įdirbis per ketverius metus tikrai nemažas: ypač didelio vilniečių populiarumo sulaukė miesto problemų registras ir interaktyvusis žemėlapis su išsamia informacija apie miestą, o daugiau kaip 100 internetu teikiamų miesto paslaugų leido gyventojams bei verslui sutaupyti laiko ir patogiai gauti reikiamus leidimus ar dokumentus. Be to, savivaldos posėdžiai, sprendimai ir galimybė diskutuoti su miesto valdžia tapo prieinama vienu pelės paspaudimu, tuo pačiu sostinės savivaldybė pirmoji pradėjo skelbti atvirus duomenis (open data).

„Smart Vilnius“ programėlių šeima – tai žingsnis dar toliau: daugiau kaip 70 tūkstančių kartų parsisiųsta m.Parking programėlė, skirta patogesniam automobilių statymui mieste ir daugiau kaip 50 tūkstančių vartotojų dėmesio sulaukusi m.Ticket programėlė vilniečiams padeda lengvai įsigyti ir aktyvinti įvairiausių rūšių bei nuolaidos tipų viešojo transporto bilietus.

Ką aš ir „Smart Vilnius“ komanda galime pasiūlyti jau artimiausiu metu?

Jau netolimoje ateityje nesuksime galvos dėl netikėtumų kelyje: išmani ir integruota Vilniaus transporto sistema sujungs visus miesto transporto duomenis ir taip leis pagerinti vilniečių ir miesto svečių susisiekimą, nes jis mieste bus tiksliai apskaičiuojamas ir prognozuojamas.

Integruotas maršrutų planavimas pasiūlys patogiausią ir greičiausią būdą pasiekti kelionės tikslą, taip pat įvairias transporto priemonių alternatyvas bei kombinacijas: autobusai, oranžiniai dviračiai, automobilių dalinimosi sistema, privatus automobilis. Iškilus netikėtumams kelyje (pavyzdžiui, avarijai) – viešasis transportas bus nukreiptas kitais maršrutais, o kelionę suplanavę vilniečiai gaus pranešimus ir patarimus, kaip išvengti spūsties, ir kaip perplanuoti maršrutą.

Žinoma, bus dar daugiau atvirų duomenų, kuriais disponuoja miestas. Dar daugiau sprendimų, paremtų realiais skaičiais ir big data.
„Smart Vilnius“ neapsiribos miesto transportu ar e-demokratijos įrankiais. Palaipsniui jis sujungs visą išmaniųjų sprendimų miestui spektrą.

Tobulėsime ir žengsime koja kojon su technologijomis, nes Išmanusis miestas nėra baigtinis produktas, o nuolatinis tobulėjimo procesas.