Besituokiančios poros gali paprašyti, kad svečiai neskubėtų pirkti tradiciškai dovanojamų namų apyvokos reikmenų iš parduotuvėje palikto dovanų sąrašo ir verčiau paaukotų labdarai, kuri atiteks bendruomenėms 70-yje šalių.

Fondo "Oxfam" pristatomas vestuvinių dovanų planas siūlo svečiams sumokėti 95 svarus (475 litus) ir už juos nupirkti kokiam nors kaimui kupranugarį. Karvės ir ožkos kainuoja mažiau - atitinkamai po 70 ir 24 svarus (350 ir 120 litų).

Šimtui vaikų pietus mokykloje galima nupirkti viso labo už šešis svarus (30 litų), tuo tarpu vienas brangiausių "pirkinių" - visas kaimo diendaržis - kainuotų 1,2 tūkst. svarų (6 tūkst. litų).

Na, o visko turinčiai porai galima padovanoti 20 tūkst. svarų (100 tūkst. litų) kainuojantį visureigį, kurio jaunavedžiai niekada nepamatys ir juo nevažinės, nes ši mašina atiteks kokiai nors atokioje vietoje įsikūrusiai bendruomenei.

"Manau, kad daugelis žmonių apsidairę po namus mato, kad jau turi pietų servizą, pūkinės patalynės komplektą ir kavos aparatą, - sakė "Oxfam" atstovas. - Jie nori galimybės per savo vestuves pareikšti, kokį gyvenimą nuo šiol ketina gyventi, tai yra, - geriau suprasti kitų žmonių poreikius".

Neįprastų vestuvinių dovanų idėja paremta sėkmingu projektu, kurį "Oxfam" įgyvendino per praėjusias Kalėdas - tąkart nuo tradicinės vartojimo beprotybės pavargę žmonės savo artimiesiems ir draugams galėjo nupirkti viščiukų, kibirų ir kitokių daiktų, kurie atiteko skurdžiai gyvenančioms bendruomenėms.