Mano medinių grindų lakas labai greitai nusitrina, t. y. per 1,5 metus. Perkame kokybišką laką. Ar yra kokios nors priemonės ar specialūs lakai, padedantys pailginti lakuoto paviršiaus tarnavimo laiką?

Atsako Audrius Klimas, UAB „Vilkonda“ komercijos direktorius. Jūsų klausimas labai platus ir reikalauja išsamesnių paaiškinimų. Nežinau, kokį laką Jūs naudojate medinėms grindims, kokios paskirties tai patalpos ir t.t. Bet kuriuo atveju, pusantrų metų - tai tikrai per trumpas laiko tarpas (nebent tai yra labai intensyvaus naudojimo ir labai retai valomos patalpos), kad grindų lakas nusidėvėtų.

Ko reikia, kad maksimaliai ilgai tarnautų grindų lakas, į ką atkreipti dėmesį renkantis lakus medinėms grindims?

Dažniausiai pirkėjai domisi, ar lakas pakankamai „kietas”. Tačiau taip formuojant klausimą iš karto pasukama klaidingu keliu. Visiškai nesvarbu, ar lako plėvelė bus kieta, ar ne, svarbiausia, - kad ji būtų pakankamai atspari dilumui (nusidėvėjimui), o be to, dar būtų elastinga (kad neištrupėtų, atsiradus medienos deformacijoms). Beje, lako atsparumas dilumui dažniausiai nustatomas Taberio testu (SIS 923509). Deja, ši informacija nespausdinama ant lako etikečių, dar daugiau - ne visų gamintojų atstovai net ir paprašyti pateikia šiuos duomenis.

Labai atsparių lakų (skirtų visuomeninėms intensyvaus naudojimo patalpoms) nusidėvėjimas pagal Taberio testą būna tik 2,5-3 mg/100aps.; atsparių (skirtų visuomeninėms vidutinio naudojimo ir gyvenamosioms patalpoms) nusidėvėjimas pagal Taberio testą būna 4-6 mg/100aps; gyvenamosioms patalpoms skirtų lakų nusidėvėjimas pagal Taberio testą gali siekti ir 10 mg/100aps. Pavyzdžiui, firmos BONA atspariausio lako TRAFFIC nusidėvėjimas pagal Taberio testą yra 2,5 mg/100aps., tos pačios firmos daugiausiai parduodamo MEGA lako atsparumas pagal Taberio testą yra 4,5-5mg/100aps. Lako atsparumą nusidėvėjimui didžiąja dalimi nulemia jo kietosioms dalelėms naudojama medžiaga: atspariausi poliuretaniniai lakai, mažiau atsparūs poliuretano-akrilo lakai, dar mažiau atsparūs akrilo lakai.

Beje, neapsirikite: kai kurie gamintojai ant etiketės rašo, kad lakas poliuretaninis ir tik mažom raidėmis yra įvardijama, kad poliuretanas sudaro 20, 30 ar 50% lako kietųjų dalelių... Be abejo, atspariausi bus 100% poliuretaniniai lakai.

Jeigu jau išsirinkote Jūsų patalpoms pagal atsparumą tinkamą laką, atkreipkite dėmesį į tai, kiek kartų reikia lakuoti ir kokį lako kiekį vienam m2 gamintojas rekomenduoja sunaudoti. Prisiminkite, kad lako ilgaamžiškumą apsprendžia ir tai, kokio storio yra lako plėvelė. Jeigu Jūs padengsite per mažai sluoksnių arba kiekvienam sluoksniui sunaudosite per mažą lako kiekį, be abejo, lako plėvelė bus per plona ir jis nusidėvės žymiai greičiau. Žodžiu – laikykitės gamintojo rekomendacijų...

Ir pagaliau nepamirškite, kad ilgiausiai tarnauja tinkamai prižiūrimos lakuotos grindys. Čia svarbiausia prisiminti, kad medinėms grindims valyti galima naudoti tik specialiai tam skirtas valymo priemones (geriausia to paties gamintojo, kuris gamina ir laką), universalių valymo priemonių naudojimas gali būti viena iš priežasčių, kodėl lakas nusidėvi greitai.

Tinkamai parinkus ir panaudojus laką bei tinkamai prižiūrint lakuotas grindis, gyvenamosiose patalpose lakas turi tarnauti nuo 5 iki 10 metų, o pasirinkus atspariausius lakus ir didesnį lako sluoksnių skaičių - dar ilgiau.

Laką grindims patarčiau pirkti specializuotose parketinių grindų parduotuvėse. Tokių parduotuvių pardavėjai-konsultantai dažniausiai turi daugiau patirties ir geriau gali atsakyti į Jums rūpimus klausimus, patarti dėl tolimesnės parketo priežiūros.

Norėčiau pasiteirauti, kokia danga labiausiai tinka grindims, šildomoms vandeniu? Planuoju rinktis parketą.

Atsako Audrius Klimas, UAB „Vilkonda“ komercijos direktorius.

Jūs galite ant šildomų grindų kloti parketinę dangą. Tačiau turite žinoti, į ką reikia atkreipti dėmesį. Jeigu šildymo sistema sureguliuota teisingai, t.y. grindų temperatūra niekada nepakyla aukščiau kaip 28 Co, be to, visų grindų temperatūra yra vienoda (šildymo vamzdeliai išdėstyti tolygiai ir vienodame gylyje), problemų su parketo danga ant šildomų grindų nekils. Tačiau, deja, taip būna ne visada. Todėl klojant parketą ant šildomų grindų, patartina sumažinti kitus su medinėmis dangomis susijusius rizikos faktorius, t. y. pasirinkti mažiau į aplinkos veiksnius reaguojančias parketo ir medienos rūšis bei parketinių grindų įrengimo būdus.

Šildomoms grindims geriausiai tiks trisluoksnis parketas. Jeigu pasirinksite masyvo parketą, būtų gerai, kad jis būtų iki 16 mm storio.Tarpelių atsiradimo riziką sumažinsite klodami parketą ne “eilutėmis”, o kokiu nors raštu (vienguba ar dviguba eglute, kvadratais, pynute…

Klojant parketinę dangą ant šildomų grindų, svarbu atkreipti dėmesį ir į medienos rūšį. Šildomoms grindims visiškai netinka buko mediena. Problematiška gali būti kai kurių egzotinių rūšių (pvz.:kempo) mediena. Geriausiai šildomoms grindims tiks ąžuolas, neblogomis savybėmis pasižymi ir Lietuvoje dažniausiai naudojamas uosis. Jeigu parketas bus klijuojamas prie pagrindo, pirkdami klijus nepamirškite informuoti pardavėjus, kad parketas bus klijuojamas ant šildomų grindų.

Kaip pasirinkti tinkamo galingumo garų rinktuvą?

Atsako Artūras Norušis, UAB „Electrolux“ techninio aptarnavimo centro vadovas.

Viena iš naudojamų formulių: reikalingas garų rinktuvo galingumas = kambario tūris (m3) x oro keitimosi faktorius f. Oro keitimosi faktorius apsprendžia, kiek kartų per valandą patalpoje bus pakeistas oras. Rekomenduojama minimali reikšmė - 6, maksimali -12. Taigi, minimalų garų rinktuvo galingumą pasiskaičiuojame į formulę vietoj "f" įstatydami reikšmę 6, maksimalų - įstatydami reikšmę 12.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad galingumą labai įtakoja garų išmetimo sistemos pajungimas - kiekvienas papildomas garų išmetimo iki ventiliacijos vamzdžio metras atima po 7-10% galingumo, kiekvienas vamzdžio užlenkimas 90 laipsnių - 12-20% ir pan. Todėl jeigu yra sudėtinga pajungti garų rinktuvą ventiliacijos būdu, tikslingiau būtų naudoti garų rinktuvą recirkuliacijos režimu, kai patalpos oras išvalomas nuo kvapų aktyvuotos anglies filtru ir grąžinamas atgal į patalpą, jo neišmetant į ventiliacijos sistemą.

Parengta pagal www.namasiras.lt rubriką „Klausk specialisto“.