Penktadienį, oficialiai atidarydamas savo biurą Vilniuje, jis sakė, kad visuomenė daugelio ES teisės aktų net nežino ir aktyviai dėl jų nediskutuoja. Europarlamentaro duomenimis, dalis direktyvų ir kitų teisės aktų projektų net nėra išversti į lietuvių kalbą.

"Dėl paslaugų direktyvos, kitų svarstomų dokumentų Prancūzijoje, Belgijoje žmonės išeina į gatves, vyksta didžiausios diskusijos, o Lietuvoje - tyla. Reikia žinoti, kad net apie 70-80 proc. ekonominio pobūdžio teisės aktų priimama ES institucijose. Dalis jų tiesiogiai veiks visose šalyse narėse ir Lietuvos Seimui jų tvirtinti nereikės. Dalį bus būtina tik įdiegti į nacionalinę teisę", - pažymėjo Š. Birutis.

Jis išreiškė viltį, kad naujo biuro veikla Vilniuje padės geriau ir operatyviau organizuoti ES įstatymų aiškinimą ir jų svarbą visuomenei bei šalies ekonomikai, sustiprins ryšius ir bendradarbiavimą su Lietuvos valdžios institucijomis, pasitarnaus demokratijai.

Š. Birutis pasidžiaugė, kad per metus Lietuvos balsas Europos Parlamente bei kitose institucijose tapo girdimas, kad Europa iš Lietuvos jau gali ir pasimokyti. "Mes ir kitos naujos šalys įrodė, kad esame veržlesnės, iniciatyvesnės nei senosios narės. Europa užmigo savo socialinėje gerovėje, o mes galime būti žadintuvas net mokesčių reformos, energetikos, laisvo paslaugų teikimo ir kitais ES rinkos liberalizavimo klausimais", - sakė Š. Birutis.

Jis pažymėjo, kad biuro Vilniuje atidarymas sutampa su reikšmingomis datomis - Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą 1-osiomis metinėmis bei gegužės 9-ąją švenčiama Europos diena. Ta proga europarlamentaro biuras surengė keletą renginių, pavyzdžiui, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose organizavo šiuose regionuose pernai gegužės 1-ąją gimusių vaikučių - "eurokūdikių" pirmąjį gimtadienį.

Beveik 40-ties žmonių grupė iš įvairių Lietuvos vietovių prieš pat gegužės 1-ąją buvo pakviesti į Briuselį. Pakeliui jie aplankė Europos sostines - Prahą, Paryžių, Berlyną. Atidarymo proga europarlamentaro Š. Biručio biure surengta dailininko Kosto Urbanavičiaus keramikos darbų paroda.

Pagal Darbo partijos sąrašą į Europos Parlamentą išrinktas Š. Birutis Europos Parlamente priklauso trečiai pagal dydį Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) frakcijai ir dirba ekonomikos bei energetikos bloko komitetuose.