Ant grindų guli jauna moteris, ją apsupę trys nuogi vyrai pikčiausiais žodžiais ją užgaulioja ir žemina. „Kekšė“, - šaukia vienas iš jų, paskui liepia savo draugui spjauti ant jos, skelti antausį ir ją „išdulkinti“. Šlykštūs vaizdeliai, kur grupelė jaunų vyrukų smaginasi, žemindami ir žiauriai tyčiodamasi iš moters, ne tik nufilmuoti mobiliojo telefono kamera, bet vėliau, tarsi koks garbingas laimėjimas, dar išplatinti per socialinius tinklus, kad jį galėtų pamatyti tūkstančiai kitų.

Kad toks elgesys smerktinas, nėra ką ir kalbėti. Bet turbūt daugelis nustebs sužinoję, kad šio slegiančio vaizdelio pagrindiniai veikėjai buvo vieno didžiausių Didžiosios Britanijos universitetų paskutinio kurso studentai.

Kaip rašo „The Daily Mail“, grupelė Jungtinės Karalystės Lidso universiteto regbio klubo narių sudarė vadinamąjį „Bucket List“ sąrašą, arba kitaip – sąrašą dalykų, kuriuos jie norėtų išmėginti paskutiniaisiais studijų metais. Grupinis seksas, regis, buvo vienas iš jų.

Bet kaip rodo gegužės mėnesį nufilmuota medžiaga, šiems jaunuoliams to nepakako. Pasirinkę moterį, kuri, pasak liudininkų, šioje scenoje sutiko dalyvauti savo noru, jie ne tik toliau ją žemino ir tyčiojosi, bet ir leido visa tai nufilmuoti ir platinti internetu.

Nors dalis galbūt mėgins teisinti tokį elgesį, esą tokie „pasileidėlių“ nuotykiai studijų metais – ne naujiena nuo neatmenamų laikų, kiti laikosi nuomonės, kad tokie faktai liudija apie pavojingą tendenciją, kuri universitetiniuose miesteliuose vis labiau įsigali lyg pavojingas užkratas.

Vos prasidėjus naujiems mokslo metamas, studentų kuratoriai perspėja pirmakurses merginas būti pasiruošusioms seksistinėms atakoms, įžeidinėjimams ir net dar blogiau – išpuoliams iš kolegų vyrukų. Iš tiesų, tokia „vyriškoji kultūra“ taip paplito ir įsigalėjo, jog, regis, nė savaitės nepraeina, kad nebūtų kokio šokiruojančio įvykio, kai demonstruojama ši „kultūra“.

Ir nesvarbu, kaip ir kur tai vyksta – ar tai būtų klubų vakarėliai, vadinami „Pirmakursių užgaulės“ naktiniame Lidso klube, ar straipsnis studentų laikraštėlyje, kuriame patariama, kaip pasigaminti migdomuosius vaistus rohipnolį, kitaip žinomą kaip „prievartautojų narkotiką“ – taip nutiko Londono koledže „Imperial College“, – visur akivaizdžiai peržengtos ribos.

Negana to, Nacionalinės studentų sąjungos (NUS) neseniai atliktas tyrimas nustatė, kad daugiau nei trečdalis studenčių susiduria su seksualiniu priekabiavimu universitete, įskaitant grabaliojimąsi ir čiupinėjimąsi – išties rimtais užgauliojimais, dėl kurių, iškėlus bylą teisme, priekabiautojams gresia galimybė patekti už grotų.

Ekspertai neslepia susirūpinimo, kad net tokios prestižinės mokslo įstaigos, kaip Oksfordo, Kembridžo ir kiti garsūs šalies universitetai, šiame kontekste toli gražu nėra išimtys. Taip yra todėl, teigia ekspertai, kad čia besimokantiems išrinktiesiems turtingų tėvų jaunuoliams vis sunkiau sekasi varžytis su emancipuotomis jaunomis moterimis pasaulyje, kuriame konkurencija nuolat auga. 

„Į universitetus įstoja ir šią „vyrišką kultūrą“ atsiveda ne vaikinai iš darbininkų klasės, o vaikinai ir vyrai iš privilegijuotos klasės, kurie čia patekę galbūt pasijunta kiek nesmagiai, tarsi pajutę kylančią jiems grėsmę“, - teigia Dr. Alison Phipps, Sasekso universiteto Lyčių studijų centro direktorė. – „Tokiu elgesiu bandoma „sugrąžinti“ moteris į jų vietą. Griebdamiesi sekso ir seksizmo, jei tarytum sako, „čia mūsų teritorija – nešdinkitės“.

Viena iš moterų, patyrusi tokį elgesį savo kailiu, devyniolikametė Jinan Younis, teologijos studentė, studijuojanti Kembridžo universitete antrus metus.

Praėjusiais metais, vos tik atvykusi ir dar neapšilusi kojų, ji buvo pakviesta į vadinamąjį „mainų“ (swap) vakarėlį, kai vyrukai iš vieno koledžo susitinka su merginomis iš kito koledžo.

„Tokie vakarėliai paprastai vyksta restoranuose, čia gali atsinešti savo alkoholio, visi siaubingai nusitašo, - pasakoja Jinan, kuri prieš Kembridžo universitetą baigė Antrinchamo vidurinę mokyklą Mančesteryje. – Per tokius vakarėlius sutinki jaunuolių iš kitų koledžų, susipažįsti. Problema ta, kad tokių vakarėlių aprangos kodas dažnai būtina seksistinis. Vakarėlis, į kurį aš buvau pakviesta, vadinosi „Ką vilkėjai, kai policija darė reidą viešnamyje?“ Aš į jį nėjau. Pamaniau, kad ta žinutė, kurią siunčia pats temos pavadinimas, kaip ir požiūris į moteris, lyg į daiktą, yra pasibaisėtini“. 

Jos nuogąstavimai vėliau pasitvirtino, kai vienas kolega vyrukas gyrėsi „šimtaprocentine sėkme „swap“ vakarėlyje“, ir tai buvo vienintelis dalykas, kuriuo jis galėjo didžiuotis. 

Su tokiu užgauliu požiūriu į moteris Jinan susidūrė ne kartą. Vieną vakarą lankydamasi koledžo bare, ji išvydo vieną savo bendrakursį ir priėjo prie jo šnektelėti, tačiau šis dėl jai nežinomų priežasčių atsisakė su ja kalbėtis. Tik vėliau ji sužinojo kodėl.

Jinan paaiškina: „Regbio komanda žaidžia tokį socialinį žaidimą, kurio metu surengiamas vadinamasis vaikinų vakarėlis. Jų pagrindinė idėja – „mes neleisime, kad mus blaškytų mergos (čia jie vartoja dar vulgaresnę žodžio „merginos“ formą).

„Bet iš tikrųjų tai grynas seksizmas. Nes pagal to žaidimo taisykles, jiems neleidžiama kalbėtis su bet kokia moterimi, išskyrus padavėją, jeigu jie šią taisyklę sulaužys, kaip bausmę, gaus kumščiu į nosį“.

„Iš esmės, mes sumenkinamos iki daikto lygio, su kuriomis vaikinai negali susidraugauti, kurias jie vertina arba kaip galimą „pergalę“, arba kaip padavėją“,- sako Jinan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (284)