Pradėdamas Paryžiuje rengiamą kultūros atstovų dviejų dienų susirinkimą "Susitikimai Europos ir kultūros vardan" (Meetings for Europe and culture) Prancūzijos lyderis sakė, kad ES konstitucija užtikrins didžiulę ES kultūros politikos pažangą.

"Europos konstitucijoje kultūra pirmą kartą iškeliama iki pagrindinių Sąjungos tikslų", - sakė jis šimtams iš visos ES susirinkusių aktorių, rašytojų, menininkų ir intelektualų.

Likus mažiau nei mėnesiui iki gegužės 29 dienos, kai Prancūzijoje vyks referendumas dėl ES konstitucijos, J.Chiracas nepraleidžia nė vienos progos pabandyti įtikinti skeptiškai nusiteikusius šalies gyventojus, kad Prancūzijai reikia Europos, todėl jai reikia ir konstitucijos.

ES dokumente numatyta, kad šalys narės "kurs mūsų kontinento ateitį ne tik ekonominių interesų vienybės, bet ir bendruomenės vertybių, principų bei idealų pagrindu", - sakė jis.

Be to, pasak J.Chiraco, dokumente aiškiai išdėstyta "kiekvienos šalies narės teisė apsibrėžti ir vykdyti savo kultūros politiką".

Naujo įkvėpimo tęsti agitacinę kampaniją J.Chiracui suteikė savaitgalį paskelbti visuomenės apklausos rezultatai, remiantis kuriais, šiuo metu už ES konstituciją balsuotų 52 procentai šalies gyventojų. Tai pirmas kartas nuo kovo vidurio, kai dauguma apklaustųjų prancūzų pritaria šiam dokumentui.

Anksčiau šalyje buvo atlikta daugiau nei dvi dešimtys tokių apklausų, ir visų jų rezultatai bylojo apie galimą konstitucijos priešininkų pergalę.

Antradienio vakarą J.Chiracas turėtų šiuo klausimu kalbėti valstybinės televizijos "France 2" vakaro žinių programoje.

Pirmadienį Paryžiuje prasidėjusių menininkų ir intelektualų susitikimų dalyviai turėtų išdėstyti savo nuomonę dėl Europos kultūros raidos krypčių ir įvardyti priemones, kurių reikia, siekiant sustiprinti ir apibrėžti kultūros įtaką ES.

Susitikimuose dalyvauja tokios įžymybės, kaip britų dainininkė Marianne Faithfull, britų aktorius Kennethas Branagh, lenkų kino režisierius Andrzejus Wajda. Į juos taip pat turėtų atvykti prancūzų filmų kūrėjai Jeanas-Jacques'as Annaud ir Lucas Bessonas.

Susitikimuose turėtų dalyvauti dauguma ES šalių kultūros ministrų, o taip pat Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso ir ES šiuo metu pirmininkaujančio Liuksemburgo premjeras Jeanas-Claude'as Junckeris.