„Tiesa“ aiškinosi, kaip dažnai ir kokias keliones renkasi emigravę tautiečiai.

2013-aisiais metais Lietuvoje atliktos apklausos rezultatai atskleidė, kad kasmet atostogauja 88,5 proc. lietuvių, tačiau vis daugiau jų renkasi atostogas tėvynėje. Aplanko kituose miestuose gyvenančius giminaičius ar keliauja prie Baltijos jūros. Tuo tarpu emigrantai mieliau vyksta į dar nelankytas užsienio šalis.

Tiesa, dažnam emigrantui tenka rinktis – ilsėtis egzotiškoje šalyje ar verčiau tą patį laiką skirti aplankyti Lietuvą, mat toli gražu ne visi dirbantieji per metus gauna taip reikalingą mėnesį atostogų.

Kasmet Lietuvoje atostogaujantis Irmantas tikino nedažnai aplankantis kitą šalį, mat vyras negali sau leisti ilsėtis keletą savaičių per metus. Jam tenka pasirinkti tėvynę ar pažintinę kelionę. 

„Prieš penketą metų kasmet du kartus važiuodavau atostogų į Lietuvą ir vieną kartą – į kurią užsienio šalį. Tiek Lietuvoje, tiek kitur išleisdavau apytiksliai tiek pat – per porą savaičių apie £1000 - £1500. Žinoma, rinkdavausi atostogas užsienyje iš anksto nusistatęs išlaidas. Dabar dėl finansinių sumetimų ir sukurtos šeimos nebeišeina kasmet aplankyti po naują šalį. Turiu paskaičiuoti ar po Kalėdų ir vasaros atostogų Lietuvoje išgalėsime dar vieną kelionę“, - kalbėjo septynių mėnesių berniuko tėvas.

Nacionalinis Jungtinės Karalystės statistikos biuras praneša, kad prasidėjus ekonominei krizei daugybė Didžiosios Britanijos gyventojų išsižadėjo kelionių į užsienį ir pradėjo atostogauti gimtinėje. 2007-aisias užsienyje kasmet atostogaudavo apie 45 mln. respondentų, o 2013-aisiais jų skaičius sumažėjo iki 38 mln. Tuo tarpu, atostogas savo šalyje pernai rinkosi apie 58 mln. keliautojų. Nors Anglijos gyventojai vis rečiau renkasi atostogas užsienyje ir verčiau imasi pažinti savo šalį, emigravusiems lietuviams ši taisyklė, regis, nė motais.

Išlaidos varijuoja

Vienam šeimos nariui atostogų metu Jungtinės Karalystės gyventojai išleidžia apie 860 svarų sterlingų. Vyrai, pasirodo, esantys išlaidesni nei moterys, mat statistiškai vienam vyrui poilsis kainuoja £950, o moteriai - £763. Londone gyvenanti ir vidutiniškai dešimt kartų per metus keliaujanti Vaida Deikaitė nepritarė šiam paskaičiavimui. Jauna moteris tikino, kad jai savaitė atostogų užsienio šalyje kainuojanti apie £500, o savaitgaliui pakanka vos £200, tačiau ji kelionių planavimo nepatiki agentūroms, viską susiplanuoja ir užsisako pati. 

„Tiesos“ kalbintas Irmantas pridūrė, kad geriausia pradėti atostogauti užsienyje vos apšilus kojas Anglijoje. Mat keliaujant su draugais ar antrąja puse, atostogos kainuoja pigiau. „Anglijos lietuviams rekomenduočiau keliauti kol dar yra vieni ir jauni. Iš čia daug pigiau nei iš Lietuvos, o ir nedirbant savaitę-kitą nepajusi didelio nuostolio. Sukūrus šeimą padidėja išlaidų, vaikai ar besilaukianti žmona riboja maršruto ir kelionės būdo pasirinkimą, be to ir pačios kelionės išlaidos dvigubėja ar trigubėja“, - skaičiavo 37-erių Irmantas.

Paklausta apie tai, kiek kelionėms vidutiniškai išleidžia Anglijos lietuviai, kelionių agentūros „Sunny Holidays“ atstovė Justė Bagdonienė tikino, kad tai priklauso nuo daugybės kriterijų. „Reikia atsižvelgti į kur ir kokiu metu keliaujama. Vasarą savaitės poilsis Ispanijoje, vidutinės klasės viešbutyje su „viskas įskaičiuota“ maitinimu atsieis £400-£600 asmeniui. Rudeniop tokią pačią kelionę galima įsigyti pigiau – už £300-£400. Kelionių į tolimus kraštus kainos prasideda nuo £900. O pavyzdžiui nuskristi savaitgaliui į Paryžių galima ir už £200, ir net pigiau”, - sakė pašnekovė.

Populiariausios – Pietų šalys

Menka paslaptis, kad dažniausiai Anglijos lietuviai atostogauja Lietuvoje. „Sunny Holidays“ statistika rodo, jog tautiečiai bent kartą per metus grįžta į tėvynę. Vieni – atostogų, kiti tiesiog aplankyti artimųjų. Visi pašnekovai tvirtino tą patį. V. Deikaitė sakė į Lietuvą grįžtanti tris kartus per metus, tačiau ne atostogauti, o aplankyti giminaičių. „Nors visai neprieštaraučiau kokį kartelį grįžus savaitę praleisti Birštone, Druskininkuose, Nidoje ar kitoje mieloje vietoje prie ežero. Tiesiog žinau kad tam reikėtų bent poros savaičių: savaitės poilsiui ir savaitės giminių lankymui“, - atviravo keliautoja.

Pasak J. Bagdonienės, šią vasarą lėktuvo bilietas į Lietuvą kainavo brangiau nei ankstesniais metais, tačiau išsiilgusių namų tai neatbaidė. Be Lietuvos imigrantai dažniausiai renkasi Ispaniją, Turkiją bei Graikiją. Pasak Statistikos biuro, šiomis kryptimis vasarą dažnai keliauja ir britai. Dėl to skrydžių bendrovės pradėjo konkuruoti tarpusavyje ir kelionės į minėtas šalis ženkliai atpigo. 

„Nors anksčiau žmonės noriai rinkdavosi keliones su iš anksto užsakytu viešbučiu bei jame patiekiamu maistu, dabar ši tendencija kinta. Šią vasarą nemažai klientų rinkosi apgyvendinimą apartamentuose su galimybe maistą gamintis pačiam. Ispanijoje ar Graikijoje tai populiarus atostogų būdas – sutaupoma suma už apgyvendinimą ir taip pat tai tampa akstinu keliautojui išeiti iš viešbučio teritorijos pavalgyti vietiniuose restoranėliuose. Taip susipažįstama ne tik su vietine virtuve, bet ir susirandama draugų. Tokį keliavimo būdą ypač mėgsta jaunesni lietuvaičiai”, - pasakojo kelionių agentūros atstovė.

Nors, statistiniais duomenimis, britai vis dažniau renkasi keliones po savo tėvynę, lietuviams, regis, ši mintis ne visada patinka. Interneto forumuose gausu temų apie kelionių pasirinkimą gyvenant Anglijoje. Dauguma pasisakančiųjų teigia, jog keliones dažniausiai planuoja vasarai ir rudeniui, tačiau renkasi apžiūrėti Europos šalis. Retas lietuvis klausia patarimo apie keliones į Tolimuosius Rytus ar Indiją. Atostogas Didžiojoje Britanijoje lietuviai dažniausiai renkasi savaitgaliams arba valstybinių atostogų (angl. Bank Holiday) metu.

V. Deikaitė tvirtino besistengianti bent kelis kartus per metus aplankyti dar nematytas Anglijos vietas ir patarianti taip elgtis visiems imigrantams iš Lietuvos, kol turi progą. „Klaidžiojau keliais Anglijos miškų takais ir takeliais, aplankiau Bathą, Birminghamą, netrukus antrą kartą vyksiu į Windsorą, už poros savaičių – trumpoms atostogoms į Edinburgą. Būtinai išvažinėkite skersai išilgai visą Angliją – nuodemė būtų to nepadaryti čia gyvenant. Island of Wight, Eastbourne, Bath – išties gražios vietos“, - lankytas vietas vardijo pašnekovė.

Atostogų pasirinkimo kriterijai

Daugybė Anglijos lietuvių dirba laisvai samdomais darbuotojais, kurie neapmokamų atostogų išeiti gali kada panorėję. Tiesa, tokie darbuotojai dažnai paskaičiuoja kiek jiems kainuos ne tik pačios atostogos, bet ir praleistos darbo dienos, už kurias niekas nemokės. Dirbantieji pagal darbo sutartis keliauti į tėvynę dažniausiai renkasi vasarą arba žiemos švenčių laikotarpį, o šiltuosius kraštus aplanko rudenėjant.

V. Deikaitė teigė, kad su malonumu rinktųsi paskutinės minutės kelionių pasiūlymus, tačiau jos darbo sutartis – gana griežta ir būtina apie atostogas pranešti iš anksto: „Labai dažnai stengiuosi atostogas derinti prie valstybinių atostogų – taip galiu sutaupyti vieną ar kelias apmokamų atostogų dienas. Tokiais atvejais nakvynes rezervuoti ir pirkti bilietus būtina iš anksto, tad ruošiuosi likus 2 – 3 mėnesiams iki kelionės pradžios“.

Septynerius metus Londone gyvenantis Irmantas keliaudamas neatsižvelgia į darbo dienas ar laisvadienius, mat statybų sektoriuje įsitvirtinęs laisvai samdomas darbuotojas išlėkti pailsėti gali kada panorėjęs. Vyrui svarbesnis kitas kriterijus – kelionės kaina. „Jei jau apsisprendžiame atostogauti su šeima, tiksliai paskaičiuojame biudžetą ir leidžiu žmonai išrinkti – kur bei kada vykti. Man nesvarbu, kurioje užsienio šalyje ilsėtis. Svarbiausia, kad atostogauti galėtume su visa šeima“, - kalbėjo stalius.

Kelionių agentūros darbuotoja tvirtino, kad Anglijos lietuviams svarbiausias atostogų kainos ir laiko santykis. Taip pat svarbi atostogų kokybė, viešbutis ir kainos šalyje, kurioje atostogaujama. „Metų laiką atostogoms lietuviai renkasi įvairų, kaip ir minėjau, būtent nuo metų laiko priklauso kelionės kaina, tad jei klientai nori aplankyti konkrečią šalį – renkasi, kada pigiausi bilietai į ją. Turintieji mažiau pinigų ar konkrečiai nustatytas atostogų datas darbe, derina keliones pagal tai“, - kalbėjo J. Bagdonienė. Pašnekovės teigimu, pasitaiko, kad keliautojai taip pamėgsta vieną šalį, kad į ją grįžta kasmet.