Tačiau VU vadovai sovietmečiu su KGB bendradarbiavusiam V. Daujočiui ištiesė pagalbos ranką: vieneriems metams atestaciją atidėjo.

VU Chemijos fakulteto dekanas profesorius Aivaras Kareiva pasakoja, kad kiekvieną pavasarį vyksta dėstytojų atestacijos ir konkursai į laisvas vietas. Dėstytojai atestuojami kas penkerius metus.

„Šįkart atėjo eilė profesoriui V. Daujočiui, jis netenkino minimalių reikalavimų profesoriaus pareigoms eiti. Per 5 metus jie nieko nebuvo padaręs – neišspausdino reikiamo kiekio straipsnių. Fakulteto atestacijos komisija priėmė neigiamą sprendimą – jo neatestavo“, – aiškina A. Kareiva.

Aivaras Kareiva
Nutarimas nukeliavo į VU Centrinę atestacijos komisiją. „Ši komisija svarstė ir, ko niekam niekada neleidžia, jam leido per vasarą pasitaisyti ir galbūt kažkokį straipsnį atspausdinti, kas jam suteiktų galimybę būti profesoriumi. Nors aibės žmonių – 20 ar 30 – Centrinė komisija neatestavo ir nesuteikė tokių galimybių“, – dėstė A. Kareiva.

Dekanas stebisi rugsėjo mėnesį gavęs įsakymą, pagal kurį V. Daujočiui rektoriaus įsakymu metams pratęstas darbas Chemijos fakultete. Tai, pasak A. Kareivos, padaryta be dekano žinios, o to niekada anksčiau nebūdavo.

Dekano manymu, jei visiems būtų keliami vienodi reikalavimai, V. Daujotis turėjo būti pažemintas pareigose: turėjo tapti net ne docentu, o lektoriumi. „Anksčiau be dekano žinios nieko nedarydavo, o čia... Ir dar žmogus, kuris prisipažino bendradarbiavęs su KGB, staiga jam universitete sudaromos lyg ir geresnės sąlygos“, – stebisi pašnekovas. Jo nuomone, taip pažeistas VU statutas, Mokslo ir studijų įstatymo, Lietuvos mokslo tarybos reikalavimai.

A. Kareiva įsitikinęs: V. Daujočiui padėjo ryšiai universitete. „Aš net neabejoju: čia prorektorius mokslo reikalams Butkus, jie buvo grupiokai, nuo senų laikų geriausi bičiuliai visą laiką buvo, manau, tai vienintelis variantas. Jie mokėsi vienoje grupėje, buvo komjaunuoliai, komjaunimo komitete visą laiką, vienas partsekretorius, kitas pavaduotojas. Jie ir fakultete petys petin visą laiką ėjo“, – kalbėjo A. Kareiva.

E. Butkus: mes tik patvirtinome fakulteto sprendimą

Pasak VU prorektoriaus mokslo reikalams Eugenijaus Butkaus, pirmiausia klausimą dėl V. Daujočio atestacijos sprendė fakulteto atestacijos komisija. Paskui šio klausimo ėmėsi VU Centrinė atestacijos komisija, kuriai vadovauja jis pats.

Eugenijus Butkus
„Fakulteto atestacinės komisijos sprendimas buvo neatestuoti jo 5 metų laikotarpiui. Antras punktas siūlė rektoriui įsakymo keliu pagal statutą vieneriems metams įdarbinti jį konkrečiose pareigose. Centrinė atestacinė komisija patvirtino fakulteto sprendimą neatestuoti 5 metų kadencijai ir pasirėmė fakulteto siūlymu siūlyti rektoriui atidėti atestaciją vieneriems metams. Mokslininkas po metų turės atitikti visus reikalavimus“, – aiškino E. Butkus. Jei ir po metų V. Daujotis neatitiks reikalavimų, negalės toliau dirbti profesoriaus pareigose. E. Butkaus teigimu, tokių atvejų universitete gana daug: rektorius turi teisę atestaciją atidėti.

Tokį įsakymą pasirašė rektorių pavadavęs akademinių reikalų prorektorius Kęstutis Dubnikas. Pagal universiteto statutą, V. Daujočiui atestacija atidėta ir pasiūlyta toliau eiti profesoriaus pareigas atsižvelgiant į „neatestuoto asmens profesinę kvalifikaciją, dalykines savybes ir kitas aplinkybes“.

E. Butkus atkreipė dėmesį, kad tokį siūlymą pateikė pats fakultetas. „Reikėtų jų klausti, kodėl pateikė tokį siūlymą. Centrinė komisija tik laikėsi fakulteto sprendimo“, – tvirtino E. Butkus.

Prorektorius pripažino, kad su V. Daujočiu kartu studijavo. E. Butkus sako nuo šio klausimo nenusišalinęs, nes jo vadovaujama komisija esą nieko nesprendė: Centrinė atestacinė komisija tik patvirtino fakulteto atestacinės komisijos sprendimą.

E. Butkus atkreipė dėmesį, kad V. Daujočiui pritrūko vieno straipsnio, kuris jau buvo įteiktas spaudai. „Neabejotinai tai nėra solidu, bent jau universitete, kuriame keliame aukštus reikalavimus mokslininkams, su studentais dirbantiems dėstytojams“, – pripažino E. Butkus.

Tuo metu A. Kareiva atkreipia dėmesį, kad V. Daujočio neatestavo ne tik fakulteto komisija, bet ir pati Centrinė atestacijos komisija. Kartu jis pripažino, kad fakulteto atestacinė komisija siūlė V. Daujočiui duoti laiko reikalavimams įvykdyti. „Mūsų galutinis verdiktas buvo neatestuoti. Buvo toks siūlymas, kad gal galima neskriausti žmogaus, gal galima ką padaryti, bet mes to prašėme ir kitiems žmonėms – Viktorui Masevičiui, Albinui Žilinskui – jie irgi tenkino visus reikalavimus, tačiau kitiems to nepadarė“, – teigia Chemijos fakulteto dekanas A. Kareiva.

V. Daujotis: vyksta žemo lygio žaidimas

Vytautas Daujotis
Pats V. Daujotis aiškina, kad straipsnis, kurio pritrūko, jau buvo atiduotas spaudai, tačiau jo nespėta atspausdinti. „Šiaip aš turiu daugiau publikacijų, knygų per tą laiką parašęs, bet jos ne iš chemijos temos: apie aukštojo mokslo politiką. Su Vytautu Radžvilu ir kitais žinomais žmonėmis esu parašęs, kas dedasi su aukštuoju mokslu. Kadangi aš savo mintis dėstau ir fakultete, tai turiu daug nedraugų. Žmonės ieško, kaip atsikeršyti“, – sakė V. Daujotis.

Jis aiškino nesiekiantis didelio publikacijų skaičiaus, o tas, kurias parašo, išspausdina geriausi elektrochemijos žurnalai. Tuo, sako profesorius, fakultete gali pasigirti ne kiekvienas. Jis teigė užsiimantis gana nauja tematika, o ją mokslo visuomenė priima ne iš karto.

V. Daujotis aiškino dalyvaujantis politiniame gyvenime, vertinantis aukštojo mokslo politiką, laisvosios rinkos įsigalėjimą aukštajame moksle. „Aš savas mintis išsakau ir fakultete, kuriame irgi dedasi negerų dalykų. Vyksta žemo lygio žaidimas. Tai manęs daug nejaudina, per savo gyvenimą universitete su tuo esu susidūręs ne taip ir mažai. Tai įprastas dalykas“, – priekaištus dėl atestacijos komentuoja profesorius. Jo teigimu, mokslininko orumas nusakomas ne straipsnių skaičiais, o idėjomis. Jis sako norintis padaryti kažką rimto, o ne pagausinti informacinio triukšmo.

V. Daujotis paaiškino apie bendradarbiavimą su KGB: esą norėdamas išvažiuoti į užsienį, turėjai bendradarbiauti su KGB. Tačiau jis tvirtina žmonėms nekenkęs. „Per KGB aš buvau užsienyje, tačiau aš žmonių nestukalinau. Viską apie tai esu seniai pasakęs, tą žinojo ir aplinkiniai. (…) Aš visada sakau – eikite ir skaitykite mano popierius, ką jie turi. Galvojau ir žurnalistus vestis, kad jiems duotų viską skaityti. Neužsiimu slėpimu, taip buvo, tačiau sakau: bylą skaitykite ir remkitės, kas ten parašyta“, – kalbėjo V. Daujotis.