Skaityklės įsigytos už Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas, jos atsiėjo daugiau kaip 100 tūkst. litų. Po vieną ar dvi skaitykles numatoma paskirstyti visoms 60 savivaldybių.

Pasak Kultūros ministerijos, kuri Vyriausybei teikia nutarimo projektą dėl šiuo metu Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos patikėjimo teise valdomų skaityklių perdavimo savivaldybėms, elektroninių knygų skaityklės savivaldybių viešosiose bibliotekose naudojamos projekto „Lietuvių literatūros klasikos kūrinių perkėlimas į elektroninę erdvę“ įgyvendinimui.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotoja ekonomikai ir finansams Genovaitė Šablauskienė BNS sakė, iki šiol nacionalinė biblioteka elektroninių skaityklų neturėjo, tačiau teigė matanti jų poreikį.

„Manau, kad yra poreikis. Galbūt ne kiekvienam, vyresniajai kartai galbūt nelabai jos aktualios, bet jaunimui turėtų būti įdomu“, - sakė G.Šablauskienė.

Vyriausybės nutarimo projekte sakoma, kad perdavus skaitykles savivaldybių bibliotekoms turėtų padidėti priėjimo prie kompiuterinių tinklų galimybė, plėstis viešųjų bibliotekų teikiamos elektroninės paslaugos gyventojams, gerėti gyventojų kompiuterinis raštingumas.

Dažniausiai skaitomos buvo rašytojos I. Buivydaitės-Kupčinskienės knygos

Asociacija LATGA paskirstė ir išmokėjo autorinius atlyginimus už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose 2013-aisiais. Iš valstybės biudžeto tam buvo skirta 588 tūkst. litų. Asociacijos pateikta ataskaita rodo, kad dažniausiai 2013 m. Lietuvos bibliotekų skaitytojams buvo išduodami rašytojos Irenos Buivydaitės-Kupčinskienės kūriniai.

Tarp populiariausiųjų grožinės literatūros kūrinių autorių yra ir Vytautas Račickas, Vytautas Ažušilis, Daiva Vaitkevičiūtė, Vytautas V. Landsbergis, Jurga Ivanauskaitė, Justinas Marcinkevičius, Sigitas Parulskis, Romualdas Granauskas, Sigitas Geda, Elena De Strozzi.

Autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą taip pat išmokėtas užsienio autorių knygų vertėjams. Daugiausia kartų skaitytojams buvo išduoti Danguolės Žalytės versti užsienio grožinės literatūros kūriniai, kiti populiarūs vertėjai - Teodoras Četrauskas, Zita Marys, Jurgis Gimberis ir kiti.

Grožinės literatūros kūrinių iliustruotojams ir knygų dailininkams taip pat paskirstytas autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą. Didžiausio susidomėjimo sulaukė Alfredos Steponavičienės, Deimantės Rybakovienės, Sigutės Ach, Eglės Gelažiūtės-Petrauskienės, Juditos Židžiūnienės, Jokūbo Jacovskio, Vladimiro Beresniovo, Romo Oranto, Iljos Bereznicko, Vlado Kudabos kūryba.